Licencja - kilka pytań
-
Re: Licencja - kilka pytań
Pytanie z innej beczki, ale w pośpiechu nie znalazłem innej opcji: kupiłem PIT-y IPS, usiłuję zainstalować, nie mogę. Program chce instalacji na dysku C, a ja - na dysku Y, na którym są poprzednie instalacje, dane, współdzielone w biurze z drugim kompem. Dysk Y i Z, moje dyski zewnętrzne, przeznaczone na programy buchalteryjne, są nieaktywne. Na życzenie prześlę zrzut ekranu z próby instalacji, ale nie wiem jak przesłać. Proszę potraktować sprawę jako pilną, bo taka dla mnie jest. Dziękuję.
Już widzę, że w instalator nie akceptuje dysków mapowanych poleceniem SUBST.
Sprawdzam co z tym zrobić.
Sprawdzam co z tym zrobić.
-
Program instalujemy na dysku komputera lokalnego. Można domyślną bazę SQLite (plik PITyIPS.sdb) ustawić na dysk przenośny ale tego nie polecam. Najlepszym rozwiązaniem jest ustawienie programu, na obu komputerach, na bazie sieciowej serwera bazodanowego MS SQL lub MySQL.
Serwer bazodanowy musimy posiadać, konfiguracja jest przedstawiona na filmie - https://www.youtube.com/watch?v=Y7_qvIQ ... hnicznaIPS
Serwer bazodanowy musimy posiadać, konfiguracja jest przedstawiona na filmie - https://www.youtube.com/watch?v=Y7_qvIQ ... hnicznaIPS
Dyski zewnętrzne - sieciowe czy przenośne podłączane np. przez USB?
Czy dyski były mapowane w trybie "jako administrator" ?
-
Dużo pytań, odpwiedzi będzie mało. Taka konfiguracja z dyskami QNAP działa w ubiegłym roku, chodziło o dostęp z obu kompów oraz możliwość pracy zdalnej i wszystko to się udało zrobić. W tym roku - nie. Oczywiście, to nie ja robiłem, bo się nie znam, robił informatyk, ten sam przyjdzie i tym razem, ale prosiłbym o wytyczne dla niego i - może - telefon, gdyby on miał jakieś pytania. Ja tego nie ogarnę.
Z tego co się orientuję dyski QNAP są podłączone poprzez sieć.
Skoro jest litera napędu Y to znaczy, że ścieżka sieciowego połączenia została "zmapowana".
A jeśli nie jest widoczna dla instalatora to znaczy, że jest widoczna tylko dla użytkownika a nie administratora.
Trzeba plik mapujący (nazwa.bat) uruchomić w trybie administratora (prawy przycisk myszki na tym pliku i wybrać "Uruchom jako administrator".
Podam telefon ale proszę napisać na "Prywatne wiadomości".
Skoro jest litera napędu Y to znaczy, że ścieżka sieciowego połączenia została "zmapowana".
A jeśli nie jest widoczna dla instalatora to znaczy, że jest widoczna tylko dla użytkownika a nie administratora.
Trzeba plik mapujący (nazwa.bat) uruchomić w trybie administratora (prawy przycisk myszki na tym pliku i wybrać "Uruchom jako administrator".
Podam telefon ale proszę napisać na "Prywatne wiadomości".