PITy IPS

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
M.K.

Re: PITy IPS

Post autor: M.K. »

To ja mam teraz nadzieję, że do jutra moje nerwy odpoczną...

M.K.

To forum strasznie powoli dzisiaj działa. Czy to znowu atak? ...

M.K.

Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj, tj. 7 stycznia 5 formularzy:
Załączniki
formularze2020_1.png

maciekz

Post autor: maciekz »

Witam autora i szanownych forumowiczów
Proszę o wyjaśnienie , bo co roku od jakiegoś czasu borykam się ze zrozumieniem tematu. Od dłuższego czasu (od 2005 roku) rozliczałem się za pomocą programu PITYNG"kolejnyrok". Od jakiegoś czasu straciłem wątek, przez kolejne lata udawało mi się skorzystać z PITu za rok poprzedni. W tej chwili nie widzę odpowiednika programu PITYNG , pojawił się PITY IPS, który nie widzi poprzednich rozliczeń. Już w ub. roku miałem problem , żeby zaimportować dane całej rodziny -wspólne rozliczenie z żoną + oddzielne pity dla 2 synów. Proszę o wyjaśnienie obecnej filozofii Waszych programów. Co to jest jest PITY IPS a co to PITY"nr roku". Dla kogo są przeznaczone obie ścieżki o ile ta druga jeszcze istnieje. Jedyną różnicę jaką zauważyłem to w technologii - PITY IPS opiera się o jakąś bazę wspólną, natomiast seria PITYNG generowała oddzielne pliki dla każdego rozliczenia. Dla mnie to było wygodniejsze , bo w momencie importu w następnym roku wskazywałem plik rozliczenia z poprzedniego. Od jakis 2-3 lat zbaraniałem i tak naprawdę nie mam pojęcia czym ostatnio rozliczałem pity czy PITAMING czy PITIPS. Teraz próbuje utworzyć PIT za 2020 korzystając z narzędzia PITYIPS i nie widzę poprzedniego roku. Zgłupiałem.

Dodam, że ostatnie pity jakie mam dostepne w PITY IPS mam z 2017 roku. A przecież rozliczałem się za 2018 i 2019 z programu , tylko zabijcie mnie teraz nie wiem z jakiego. Zawsze staram się wyeksportować każdy wysyłany PIT do pdf-a. I te PDFy mam , mało tego mam potwierdzenia rozliczenia.

M.K.

Program PITyIPS jest przeznaczony dla biur rachunkowych i księgowych. Zawiera rozliczenia od 2017 do 2020. Gdyby rozliczenia były robione w latach poprzednich to wystarczyłoby kliknąć na rozliczeniu aby utworzyć nowe na podstawie poprzedniego.
Można także wgrać rozliczenie z pliku PIYNG z menu Rozliczenie / Importuj (bezpłatnie tylko max 3).

Program PITy 2020 Asystent opublikuję trochę później. Ten będzie bezpłatny dla osób prywatnych i będzie operował na plikach (także import z NG).
Będzie następcą PITy NG.

-> https://www.pity-ips.pl/

Pozdrawiam
M.K.

karolPN

Post autor: karolPN »

kisiu pisze:
> na 120% nie będzie Pity 2020 ? pytam gdyż do IPS Pity na pewno się nie
> przekonam i chciałbym wiedzieć czy muszę szukać alternatywy.

jako wieloletni użytkownik muszę się przyznać, że też na początku byłem sceptycznie nastawiony do nowej wersji programu, a dzisiaj wiem że ta zmiana zadziałała na korzyść.
bardzo szybko idzie się przyzwyczaić do zupełnie nowego interfejsu, ale generalnie program nie ma wad.
naprawdę warto dać mu szansę.
wszystkie jest generalnie w jednym miejscu - jako właściciel biura rachunkowego bardzo sobie z pracownikami cenimy odświeżoną formę programu.

to tak offtopic, bo też miałem kiedyś podobne odczucia i cieszę się, że się przełamałem - być może Tobie też się uda.

a teraz pytanie do Twórców: na kiedy jest przewidywany start deklaracji 36L? jeszcze styczeń, czy jednak bardziej luty?

maciekz

Post autor: maciekz »

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem PITYIPS mogę jednak używać "za darmo" przy rozliczaniu do 3 PITów? (właśnie mam taką sytuację-2 xPIT37 dla 2 dzieci i mój wspólny z żoną PIT36). Rozumiem , że jest tylko za wcześnie na taki import w tej chwili bo dostaję szablon oznaczony w obu przypadkach "w przygotowaniu" lub użyć asystenta PIT2020 , który dopiero się pojawi , który jest następstwem starych programów PITYNG i on też pozwala na import danych podatnika z poprzednich lat z plików NG. I Asystent PITY 2020 jest w całości darmowy?
proszę o sprostowanie , jeśli coś nie tak.
pozdrawiam Maciek

M.K.

@karolPN

Bardzo mi miło.

Z tego co ustaliłem to PIT-36L na przełomie stycznia i lutego, a PIT-36 wcześniej. Za niedługo PIt-37.

M.K.

@maciekz

Tak, za wcześnie jeszcze na te formularze. Zresztą składać je można dopiero od 15 lutego.
PITy 2020 Asystent całkowicie darmowy dla osób prywatnych.
PITyIPS tylko 3 zeznania w roku.

DeklaracjaRoczna

Post autor: DeklaracjaRoczna »

Witam ponownie,

Czy Szanowny Autor ma informacje, kiedy Ministerstwo umożliwi wysyłkę PIT-16A w wersji elektronicznej?

Tak poza to wydaje mi się, że Ministerstwo zwlekając z publikacją schematów wysyłki robi 'na złość' zarówno pracownikom skarbowki, jak i Twórcom programów. Zawsze mogę wysłać deklarację w wersji papierowej, ale tylko wszyscy mają więcej pracy potem.

Tak tylko od siebie dodam - mieszkam poza granicami Polski i formularze, które tutaj obowiązują są te same od wielu, wielu lat. Kto mial zlozyc ewentulane deklaracje za 2020 rto juz to zrobil przed Nowym Rokiem, a i rozliczenia za rok 2020, ktore przygotowuje Urzad Skarbowy sa... gotowe od 04. stycznia. Napawde wszystko sie da.

Zablokowany