Witam
Problem pojawił się przy pojawieniu się PITY IPS. Miałem w starej wersji od lat wszystkie pity rozliczane w programach z roku na rok PITY"ROK".
Po pojawieniu się wersji nowej PITYIPS rok 2017 i 2018 mam w tym programie ale nie wiem jak 2019 roku tam nie ma. Jest natomiast ale tylko 2019 w ASYSTENT PIT 2019, nie ma tam lat ubiegłych. PITYIPS jest zainstalowany z bazą SQL. Mało tego pit jednego z dzieci był wyslany w ktoryms z programów za 2019 rok a nie mam go wogole w historii. A był napewno bo jest wyeksportowany do pdfa.
Zasadnicze pytanie. Czym się różni program Asystent PIT 2019 od PityIPS2019
Re: Zasadnicze pytanie. Czym się różni program Asystent PIT 2019 od PityIPS2019
Proponuję ponownie zainstalować program PITy IPS.
Z jakiegoś powodu brakuje pliku obliczeń PITyCalc2019.dll za 2019 rok.
Z jakiegoś powodu brakuje pliku obliczeń PITyCalc2019.dll za 2019 rok.
Niestety odinstalowanie i ponowna instalacja nic nie dały, dalej mam w PITY IPS tylko rok 2017 i 2018 - 2019 jest pusty, brak jakichkolwiek dokumentów. Czy reinstalacja dotyczyła tylko programu PITY IPS razem z serwerem sql lite? Czy istniała potrzeba odinstalowania serwera i jego ponownej instalacji? Czym różni się program PITY IPS od Asystent PITY IPS? We wcześniejszych latach importowałem dane dla 4 osób z rodziny (3 pitów, w tym jeden wspólne rozliczenie małżonków i 2 oddzielne dorosłych dzieci) z roku na rok i nie było problemów. (przed wprowadzeniem pitów IPS). Teraz nie dość , że muszę mieć 2 programy, nie wiem po co, to jeszcze w PITY IPS mam 2017 (wszystkie pity całej rodziny )i 2018 (tylko PIT wspólny z żoną), 2019 jest pusty wogóle. Natomiast 2019 jest w aplikacji Asystent PIT IPS 2019 - ale brak tam jest PITu jednego z dzieci za 2019. Jedno dziecko wsiąkło , nie ma go ani 2018 ani 2109. A dowodem jego rozliczenia w jednym z programów są PITY za 2017 i 2018 wyeksportowane do pdf oraz dokumenty potwierdzające wysyłkę.Do 2017 roku wszystko było OK przy korzystaniu PITY#ROK#NG.
Odtworzyłem w Asystencie PIT 2019 pity z 2019 roku na podstawie zapamiętanych w PDF. W momencie uruchamiania programu PITY IPS 2019 ten zgłsza komunikat, że są do importu jakieś 2 dokumenty ale z 2017 roku, coś jest nie tak w tych programach. Ponawiam pytanie , tylko inaczej sformułowanie. Do czego służy program PITY IPS 2019 a do czego Asystent PIT 2019? Jak pisałem wcześniej używałem programu pityng.
-
Program PITy IPS jest przeznaczony dla osób wykorzystujących go w celach komercyjnych. Domyślnie pracuje na bazie SQLite (plik PITyIPS.sdb), której lokalizacja jest bezpośrednio w ../Dokumenty/. Aplikacja nie jest instalowana z bazą MS SQL, tylko mamy możliwość zainstalowania Native Client. Jest on wymagany do połączenia z posiadanym serwerem bazodanowym MS SQL, na którym możemy utworzyć bazę. Jeśli nie było tworzone i ustawione w menu "Program\Ustawienia programu" zakładka "Baza danych" nowe połączenie do serwera MS SQL wraz z bazą, to dane, które zostały zaimportowane, z PITy2017-2019 i zapisane, znajdują się w bazie SQLite. Jeśli w tej bazie nie ma danym w roku 2019, to proponuje sprawdzić czy nie zapisały się pod rokiem 2018. Dodatkowo program ustawiony na domyślnej bazie SQLite, podczas zapisywania danych, tworzy archiwum w lokalizacji bazy - folder PITyIPS_arch_20XX. Jeśli w folderze PITyIPS_arch_2019 znajdują się dane, to można je zaimportować (pojedynczo) wybierając z menu Program\Importuj z pliku.
Program Asystent PIT 2019 jest przeznaczony do użytku prywatnego na potrzeby własne i osób bliskich. Dane tej aplikacji są zapisywane w plikach o rozszerzeniu *.PITy2019FNS. Użytkownik wybiera w jakiej lokalizacji te dane mają zostać zapisane. Jeśli nie wiemy gdzie dane zostały zapisane w aplikacji jest historia w menu Program\Otwierane pliki
Dodatkowo został również udostępniony program PITy 2019, klasyczny jak zawsze był od 2004 roku. Może w tym programie zostały zapisane szukane dane?
Program Asystent PIT 2019 jest przeznaczony do użytku prywatnego na potrzeby własne i osób bliskich. Dane tej aplikacji są zapisywane w plikach o rozszerzeniu *.PITy2019FNS. Użytkownik wybiera w jakiej lokalizacji te dane mają zostać zapisane. Jeśli nie wiemy gdzie dane zostały zapisane w aplikacji jest historia w menu Program\Otwierane pliki
Dodatkowo został również udostępniony program PITy 2019, klasyczny jak zawsze był od 2004 roku. Może w tym programie zostały zapisane szukane dane?