DRUKI IPS - potrzebna pomoc przy imporcie z poprzedniego roku
DRUKI IPS - potrzebna pomoc przy imporcie z poprzedniego roku
Próbuję się przekonać do PITY IPS, zostało mi kilka PIT-ów do wysyłki więc postanowiłem skorzystać z PITY IPS. I od razu pierwszy problem i pierwsze pytanie - jak zaimportować dane z PIT z poprzedniego roku? Poprzez import z pliku? Wtedy czeka mnie wyszukiwanie ręczne wśród plików utworzonych programem PITY2018, a przecież mam zaimportowaną do PITY IPS całą bazę rozliczeń z 2017,2018 i 2019 więc jak wskazać rozliczenie z 2018 dostępne w bazie PITY IPS? Musi być tak opcja tylko pewnie ja nie wiem jak jej użyć, gdyby jej nie było to program za rok byłby bezużyteczny nie oferując importu z poprzedniego roku (brak plików jeśli wszystko jest w bazie).
Re: DRUKI IPS - potrzebna pomoc przy imporcie z poprzedniego roku
Poprzez [Eksportuj do nowego 2019]
No nie spodziewałem się, że to będzie działać "odwrotnie" niż w PIT20XX. Przez lata użytkowania wcześniejszej wersji przyzwyczaiłem się, że w nowym programie importuje się ze starego. Teraz owszem program PITY IPS jest jeden ale za to muszę wyszukać PIT w roku 2018 i o wyeksportować do 2019, nieco dziwna taka zmiana kolejności działań.
Czy można coś poradzić na długi czas odczytywania bazy danych przy pierwszym uruchomieniu programu? U mnie program jak i baza znajdują się na tym samym stanowisku, odczyt bazy danych trwa dłuuuugie 25 sekund. Komputer z procesorem intel i5, RAM 8GB, program i baza zainstalowane na dysku SSD. Jeśli przyśpieszyć się nie da (optymalizacja?) to czy można wymusić uruchomienie bazy przy starcie komputera tak aby uruchomienie programu następowało szybciej poprzez przyłączenie się do niej?
Czy można coś poradzić na długi czas odczytywania bazy danych przy pierwszym uruchomieniu programu? U mnie program jak i baza znajdują się na tym samym stanowisku, odczyt bazy danych trwa dłuuuugie 25 sekund. Komputer z procesorem intel i5, RAM 8GB, program i baza zainstalowane na dysku SSD. Jeśli przyśpieszyć się nie da (optymalizacja?) to czy można wymusić uruchomienie bazy przy starcie komputera tak aby uruchomienie programu następowało szybciej poprzez przyłączenie się do niej?
Program powinien logować się do bazy krócej niż 1 s.
Był takie problemy. Poszukam na forum.
Był takie problemy. Poszukam na forum.