Poprawne rozliczenie z Holandii + Polska emerytura
Poprawne rozliczenie z Holandii + Polska emerytura
Witam,
Mam problem z rozliczeniem pit-u 36 za pracę w Holandii (umowa o pracę). Mianowicie chodzi o ulgę abolicyjną.
Do rozliczenie jest dochód z Holandii + Polska emerytura. Otóż rozliczając to programem wychodzi podatek
do zapłaty, natomiast jak sprawdzałem pit z poprzedniego roku który rozliczała księgowa z Holandii, to program
też by wyliczył kwotę do zapłaty, ale ona jednak tę różnice która wychodziłaby do zapłaty wpisała właśnie jako
ulgę abolicyjną. I pytanie, które rozliczenie będzie prawidłowe?
Tu podaję wszystkie sumy, dochód i podatek z Holandii już przeliczony na złote:
Holandia:
Przychód (pit poz.63) - 62 613,26 zł
Koszty uzyskania (pit poz.64) - 1 751,25 zł
Dochód (pit poz.65) - 60 862,01 zł
Podatek (pit ZG poz. 10) - 14 149,02 zł
---
Emerytura :
Przychód (pit poz.70) - 20 133,72 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika (pit poz.72) - 1 465 zł
Składka zdrowotna do odliczenia - 1560,37 zł
Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam!
Mam problem z rozliczeniem pit-u 36 za pracę w Holandii (umowa o pracę). Mianowicie chodzi o ulgę abolicyjną.
Do rozliczenie jest dochód z Holandii + Polska emerytura. Otóż rozliczając to programem wychodzi podatek
do zapłaty, natomiast jak sprawdzałem pit z poprzedniego roku który rozliczała księgowa z Holandii, to program
też by wyliczył kwotę do zapłaty, ale ona jednak tę różnice która wychodziłaby do zapłaty wpisała właśnie jako
ulgę abolicyjną. I pytanie, które rozliczenie będzie prawidłowe?
Tu podaję wszystkie sumy, dochód i podatek z Holandii już przeliczony na złote:
Holandia:
Przychód (pit poz.63) - 62 613,26 zł
Koszty uzyskania (pit poz.64) - 1 751,25 zł
Dochód (pit poz.65) - 60 862,01 zł
Podatek (pit ZG poz. 10) - 14 149,02 zł
---
Emerytura :
Przychód (pit poz.70) - 20 133,72 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika (pit poz.72) - 1 465 zł
Składka zdrowotna do odliczenia - 1560,37 zł
Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam!
Re: Poprawne rozliczenie z Holandii + Polska emerytura
Co to za PIT z emerytury i dlaczego takie dziwne pozycje (a rozumie to pozycje z PIT-37).
Proszę podać kwoty z PIT-40A:
38, 43 i 50.
Według tych danych 412 do zapłaty. Ulga 0,58.
Zaliczkę z PIT-40A podaje się z poz. 50.
Proszę podać kwoty z PIT-40A:
38, 43 i 50.
Według tych danych 412 do zapłaty. Ulga 0,58.
Zaliczkę z PIT-40A podaje się z poz. 50.
Witam,
Tak, to pozycje już z pit-u, ale dokładnie z PIT-36 :)
Podaję kwoty z PIT-40A:
poz. 38 = 20 133,72 zł
poz. 43 = 1 560,37 zł
poz. 50 = 1 465 zł
I też by mi wychodziło dokładnie 412 zł do zapłaty, ale pytanie, dlaczego więc księgowa w zeszłym roku
kwotę która wychodziła do zapłaty wpisała jako ulgę abolicyjną i wyszło na 0 zł ?
Tak, to pozycje już z pit-u, ale dokładnie z PIT-36 :)
Podaję kwoty z PIT-40A:
poz. 38 = 20 133,72 zł
poz. 43 = 1 560,37 zł
poz. 50 = 1 465 zł
I też by mi wychodziło dokładnie 412 zł do zapłaty, ale pytanie, dlaczego więc księgowa w zeszłym roku
kwotę która wychodziła do zapłaty wpisała jako ulgę abolicyjną i wyszło na 0 zł ?
Tak PIT-36, "przejęzyczyłem się".
Może był tylko sam przychód z NL to wtedy ulga abolicyjna równa się podatkowi wyliczonemu.
Podaj kwoty za 2018.
Może był tylko sam przychód z NL to wtedy ulga abolicyjna równa się podatkowi wyliczonemu.
Podaj kwoty za 2018.
Była też emerytura, podaję dane z PIT-u 36 za zeszły rok:
Holandia PIT 36
Przychód - 34 118,37 zł
Koszt - 778,75 zł
Dochód - 33 339,62 zł
Podatek z PIT ZG - 5 804,37 zł
-------
Emerytura
tutaj tylko nie wiem czemu jest wpisana w rubrykę - ''inne źródła, w tym emerytury i renty z zagranicy'', emerytura
na pewno jest z Polski, ale to chyba nie ma znaczenia na ostateczne wyliczenie.
Przychód podam z PIT-40A:
poz. 38 = 18 245,30 zł
poz. 43 = 1 414,06 zł
poz. 50 = 1 314 zł
Więc z tego w PIT 36 księgowa wyliczyła wszystko na 0 zł.
Holandia PIT 36
Przychód - 34 118,37 zł
Koszt - 778,75 zł
Dochód - 33 339,62 zł
Podatek z PIT ZG - 5 804,37 zł
-------
Emerytura
tutaj tylko nie wiem czemu jest wpisana w rubrykę - ''inne źródła, w tym emerytury i renty z zagranicy'', emerytura
na pewno jest z Polski, ale to chyba nie ma znaczenia na ostateczne wyliczenie.
Przychód podam z PIT-40A:
poz. 38 = 18 245,30 zł
poz. 43 = 1 414,06 zł
poz. 50 = 1 314 zł
Więc z tego w PIT 36 księgowa wyliczyła wszystko na 0 zł.
Osobiście wolałbym kwoty z PIT/ZG ale rozumiem, że to było tak:
PIT/ZG:
9=33 339,62
10=5 804,37
Emerytura z PIT-40A oczywiście źle wpisana.
Do zapłaty kwota 359 zł. Ulga =0,45.
PIT/ZG:
9=33 339,62
10=5 804,37
Emerytura z PIT-40A oczywiście źle wpisana.
Do zapłaty kwota 359 zł. Ulga =0,45.
No to więc wyszła by taka sama kwota, tyle tylko że te 359 zł zostało wpisane jako ulga :) Pytanie tylko dlaczego?
Błąd.
Gdyby był tylko dochód z NL to tak obliczony podatek byłby akurat ulgą abolicyjną.
Jeśli chcesz sprawdzić ile powinno wyjść do zapłaty zrób sobie rozliczenie ale metodą wyłączenia z progresją. Konkretnie emeryturę wpisz tak jak do tej pory natomiast dochód z NL (po odjęciu kup wpisz w PIT/ZG poz. 8. Bez podatku z NL.
Tyle ile Ci wyjdzie to tyle trzeba zapłacić. Tak się właśnie oblicza ulgę abolicyjną. Porównuje obydwa zeznania. To wcześniejsze z tym, które Ci podałem.
Dla roku 2019 pozycja 229 Podatek to jest pozycja, którą porównujesz na obydwu zestawach. Różnica to jest właśnie ulga abolicyjna (dla 2018 poz. 206).
Gdyby był tylko dochód z NL to tak obliczony podatek byłby akurat ulgą abolicyjną.
Jeśli chcesz sprawdzić ile powinno wyjść do zapłaty zrób sobie rozliczenie ale metodą wyłączenia z progresją. Konkretnie emeryturę wpisz tak jak do tej pory natomiast dochód z NL (po odjęciu kup wpisz w PIT/ZG poz. 8. Bez podatku z NL.
Tyle ile Ci wyjdzie to tyle trzeba zapłacić. Tak się właśnie oblicza ulgę abolicyjną. Porównuje obydwa zeznania. To wcześniejsze z tym, które Ci podałem.
Dla roku 2019 pozycja 229 Podatek to jest pozycja, którą porównujesz na obydwu zestawach. Różnica to jest właśnie ulga abolicyjna (dla 2018 poz. 206).
Bardzo dziękuję za pomoc. Nigdy nie rozliczałem podatku z zagranicy i byłem początkowo bliższy obliczeniom księgowej z
zeszłego roku, tym bardziej jeśli by się rozliczało samą emeryturę, wtedy też by wychodziło na 0. Tu rozumiem nie ma
zastosowania kwota wolna od podatku ?
Ogólnie to już wszystko.
Raz jeszcze dziękuję i Pozdrawiam!
zeszłego roku, tym bardziej jeśli by się rozliczało samą emeryturę, wtedy też by wychodziło na 0. Tu rozumiem nie ma
zastosowania kwota wolna od podatku ?
Ogólnie to już wszystko.
Raz jeszcze dziękuję i Pozdrawiam!
....Tu rozumiem nie ma zastosowania kwota wolna od podatku ?......
Ma. Podatek jest obliczany według skali podatkowej i doliczając do emerytury dochód z NL tak niestety wychodzi. Zazwyczaj w każdym przypadku doliczając do dochodów krajowych dochody z zagranicy wychodzi się mniej korzystnie niż przy samym dochodzie z kraju.
Ma. Podatek jest obliczany według skali podatkowej i doliczając do emerytury dochód z NL tak niestety wychodzi. Zazwyczaj w każdym przypadku doliczając do dochodów krajowych dochody z zagranicy wychodzi się mniej korzystnie niż przy samym dochodzie z kraju.