Błąd podczas otwierania PIT-ów w PITY 2019

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj
bary77

Błąd podczas otwierania PIT-ów w PITY 2019

Post autor: bary77 »

Używam programu PITY 2019 i od pewnego czasu mam ogromny problem aby otworzyć zapisane PITy w tym programie. Po wyborze nazwiska i konkretnego rozliczenia program każdorazowo wiesza się uniemożliwiając ich otwarcie. Próbuję kilka razy Ctrl+Alt+Del i w procesach wyłączam program bo "program nie odpowiada" aż w końcu za 5 może 10 razem uda się otworzyć ale to jest generalnie męczarnia. Mam licencję na PITY, zapisanych około 100 PIT-ów z tego roku, czy autor mógłby poprawić ten błąd?

Pomoc Techniczna IPS

Re: Błąd podczas otwierania PIT-ów w PITY 2019

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Czy ten sam problem jest, gdy zeznanie otwieramy wybierając w menu Plik - Więcej?

bary77

Nie zaobserwowałem problemów przy otwieraniu za pomocą Plik --> Więcej...

M.K.

Post autor: M.K. »

Myślę, że problem jest poza programem.
1. Na początek proszę utworzyć kopię rozliczeń.
2. Następnie usunąć plik PITY2019NG.index
3. Uruchomić program i spróbować otworzyć zeznanie.

Jeśli w momencie odtwarzania spisu plików program się zawiesi to znaczy, że w plikach na dysku są błędy.

bary77

Pomoc Techniczna IPS pisze:
> Czy ten sam problem jest, gdy zeznanie otwieramy wybierając w menu Plik -
> Więcej?

Dziś po raz pierwszy problem pojawił się podczas korzystania z opcji Plik - Więcej

Dodam bo może to ważne - baza rozliczeń znajduje się na innym komputerze w sieci, dysk jest zmapowany, problem występuje na wszystkich komputerach w sieci ale NIE WYSTĘPUJE na tym na którym znajduje się baza.

> Następnie usunąć plik PITY2019NG.index

Wykonałem to ale bez zmian, nadal odczytanie zapisanego PIT jest praktycznie niemożliwe na żadnym komputerze w sieci oprócz tego na którym znajduje się baza z rozliczeniami. Program wiesza się po wskazaniu rozliczenia PIT do otwarcia, Czasami udaje się otworzyć za n-tym razem.
Problem narastał wraz z przybywaniem liczby PITów w folderze. Jak było mało to otwierało się bez problemu, potem zawieszenia były coraz częstsze a teraz już praktycznie praca jest niemożliwa na zapisanych plikach.

> Jeśli w momencie odtwarzania spisu plików program się zawiesi to znaczy, że w plikach na dysku są błędy.

Dysk nie może mieć błędów skoro główny komputer odczytuje wszystko bez problemu

Proszę o szybką i zdecydowaną pomoc bo komputery w sieci nie mają dostępu do sporządzonych PIT-ów, teraz już nawet wielokrotne próby nie pomagają.

Edit: Na tą chwilę pomogło odinstalowanie programu i jego ponowna instalacja w najnowszej wersji. Odezwę się za jakiś czas i dam znać czy to załatwia problem.

M.K.

Post autor: M.K. »

Nie sądzę aby to pomogło ponieważ algorytm odczytywania pików w PITy 2019 jest taki sam od kilku lat i nic nie było zmieniane więc aktualizacja nie powinna nic nowego wnieść.

Jaką wielkość ma plik PITY2019NG.index ?

bary77

Odinstalowanie i ponowna instalacja PITY 2019 naprawia problem z otwieraniem zapisanych PITów, nie wiem jak będzie dalej od tego czasu ani razu nie zawiesił się.

Zablokowany