Dzień dobry,
w tym roku nie rozliczałam się samodzielnie w żaden sposób, dzisiaj przyszedł mi zwrot podatku z US w kwocie 2525 zł.
Mam mniej niż 26 lat i zarabiam 10750 zł brutto, w pracy w umowie mam zapis o 50% pensji jako prawa autorskie więc jeśli dobrze rozumiem nie przysługuje mi zwolnienie z podatku dla osób przed 26 rokiem życia.
W zeszłym roku przy mniejszej pensji dostałam zwrot 2 zł, wtedy rozliczałam pit elektronicznie przez stronę internetową.
Nie mam dzieci ani męża ani żadnej dodatkowej działalności, pracuje na UOP.
Czy to możliwa kwota? Jak mogę sprawdzić czy coś poszło nie tak?
Za duży zwrot?
Re: Za duży zwrot?
Podaj dane z PIT-11. Chyba go (je) dostałaś ?
Dziękuję za odpowiedź, dane poniżej w obrazku ( bo nie wiem które są najważniejsze)
https://imgur.com/a/wvT8jLr
https://imgur.com/a/wvT8jLr
Moim zdaniem nie musisz się obawiać. Zwrot jak najbardziej słuszny, ponieważ zwrócono Ci podatek od kwoty wolnej.
....Mam mniej niż 26 lat i zarabiam 10750 zł brutto, w pracy w umowie mam zapis o 50% pensji jako prawa autorskie więc jeśli dobrze rozumiem nie przysługuje mi zwolnienie z podatku dla osób przed 26 rokiem życia.......
Przysługuje, masz to w poz. 41.
....Mam mniej niż 26 lat i zarabiam 10750 zł brutto, w pracy w umowie mam zapis o 50% pensji jako prawa autorskie więc jeśli dobrze rozumiem nie przysługuje mi zwolnienie z podatku dla osób przed 26 rokiem życia.......
Przysługuje, masz to w poz. 41.
Dobry wieczór, złożyłam deklaracje 29.04 wykazującą zwrot przez US, kilka godzin później korektę po rozmowie z US i zapłaciłam należny podatek, zwrot nie należny. Dziś US zwrócił mi nadpłatę, rozumiem, że nie zauważyli korekty? Pozdrawiam
Dziś US zwrócił mi nadpłatę, rozumiem, że nie zauważyli korekty? ...
przyczyny mogą być różne...
Można sprawdzić w usłudze TeP w zakładce "złożone dokumenty" czy jest tam korekta.
Można zadzwonić do księgowości w Twoim US i uzgodnić.
przyczyny mogą być różne...
Można sprawdzić w usłudze TeP w zakładce "złożone dokumenty" czy jest tam korekta.
Można zadzwonić do księgowości w Twoim US i uzgodnić.
Dziękuje tak zrobię mam ściągnięte potwierdzenie złożenia korekty pozdrawiam