Ulga termomodernizacyjna.
-
Ulga termomodernizacyjna.
Dzień Dobry. W roku 2019 poniosłem wydatki na termomodernizacje w wysokości 48 000zł. Jestem na emeryturze. Przychód mam 41195zł a zaliczka na podatek 3574 Według obliczeń programu przysługuje mi zwrot całej zaliczki. Ale mówią mi że z tej ulgi będę się mógł rozliczać przez trzy lata, i nie jestem pewny czy w zeznaniu w tym roku wpisać pęłna kwotę na wydatki termomodernizacyjne.
Re: Ulga termomodernizacyjna.
Możesz odliczyć do kwoty dochodu. Pozostałą część odliczysz w przyszłym roku.
Jeśli Twój jedyny przychód jest z emerytury i dochód wynosi 41195 to tyle w PIT/0 możesz odliczyć. Resztę jak napisałem wcześniej- w przyszłym roku.
Jeśli Twój jedyny przychód jest z emerytury i dochód wynosi 41195 to tyle w PIT/0 możesz odliczyć. Resztę jak napisałem wcześniej- w przyszłym roku.
-
Dobrze. Dziękuje ,zrozumiałem.
-
Ktoś mi powiedział że przy wysyłaniu należy zaznaczyć to jako korekta zeznania. Twierdzi że ja jestem już przez ZUS rozliczony i jak chcę dostać ulge to przy wysyłaniu dlatego nalezy zaznaczyć że korekta.
Jeżeli nie składałeś żadnego rozliczenia, zostało akceptowane/zatwierdzone przez KAS z końcem kwietnia.
Jeśli zostałeś rozliczony przez ZUS, to na TeP będzie PIT-40/A w dokumentach źródłowych.
W dokumentach złożonych będzie info, że nie złożono żadnych dokumentów - nie będzie tam PIT-37.
Jednak jeśli teraz chcesz złożyć rozliczenie z ulgami - trzeba to złożyć jako KOREKTA.
Jeśli zostałeś rozliczony przez ZUS, to na TeP będzie PIT-40/A w dokumentach źródłowych.
W dokumentach złożonych będzie info, że nie złożono żadnych dokumentów - nie będzie tam PIT-37.
Jednak jeśli teraz chcesz złożyć rozliczenie z ulgami - trzeba to złożyć jako KOREKTA.
-
Czy nie było by korzystniej w Pit-0 nie wpisywać kwoty przychodu tylko wpisać mniejszą kwote ulgi tak żeby mozna było ulge rozliczać przez trzy kolejne lata? Jak wpiszę w pit-0 kwotę 41195 to ulgę bede mógł rozliczyć jeszcze tylko w przyszłym roku .
Wpisujesz kwotę wydaną w 2019 (do wysokości dochodu z PIT-37). Ważny jest rok podatkowy, nie można sobie dzielić ulgi dowolnie. Kwotę wydaną w 2019 rozliczamy w zeznaniu za 2019. Jedynie nadwyżkę możemy rozliczyć w późniejszych latach. Wiem o co chodzi. Nie odzyskasz pełnego zwrotu od tej kwoty, którą wydałeś. Wiele osób ma ten problem. Niestety trzeba mieć duży dochód i zapłacony wysoki podatek aby odzyskać pełny zwrot.
-
Dzień Dobry. Piszę to w imieniu autora który niedawno zmarł. Sprawa wygląda następująco. Jeszcze za jego życia było wysłane kolejne rozliczenie, pieniądze miał przynieść listonosz. Co robić w przypadku jak zjawi się listonosz? Czy odmówić przyjęcia pieniędzy, czy co innego zrobić?
..... Jeszcze za jego życia było wysłane kolejne rozliczenie, pieniądze miał przynieść listonosz ..
- co to znaczy "kolejne rozliczenie" .... proszę wyjaśnij.
Jeśli np. to była korekta i korektę złożyła już małżonka, w PIT jako podatnik - to ona może odebrać nadpłatę.
Czy rozliczenie/korekta było jako wspólne z małżonką czy było to rozliczenie indywidualne.
- co to znaczy "kolejne rozliczenie" .... proszę wyjaśnij.
Jeśli np. to była korekta i korektę złożyła już małżonka, w PIT jako podatnik - to ona może odebrać nadpłatę.
Czy rozliczenie/korekta było jako wspólne z małżonką czy było to rozliczenie indywidualne.
-
Była rozliczana ulga termomodernizacyjna. Jest o tym ten temat od początku, proszę poczytać o ile można. Chodzi o tą samą osobę która założyła ten temat. Małżonka żyje ale rozliczenie było indywidualne.