Rozliczenie roczne za 2019
Re: Rozliczenie roczne za 2019
Właśnie tak zrobiłam pit z ZUS dałam w poz. emerytury i renty a pit z pracy jako umowę zlecenie ale wiesz co mi wyszło. Jeżeli sądzisz, że pit z ZUS-u jest prawidłowy i ona nie miała potrącanych zaliczek ani składki zdrowotnej to do zapłaty ma ok 2000 zł. Stąd moje wątpliwości co do pit-u z zus-u. Myślałam, że może jest zwolniona z podatku z jakiejś przyczyny. ale przyniosła mi pit za rok 2018 i tam miała pobraną i zaliczkę i składkę. Więc nie mam pojęcia dlaczego w 2019 jest inaczej.
Proszę podać dane z pit-ów
poz.- kwota
poz.-kwota
przypatrzymy się temu.
poz.- kwota
poz.-kwota
przypatrzymy się temu.
Pit z ZUS-u poz. 38 - 16725,36 zł pozostałe pozycje 0,00
Pit z pracy poz. 51 - 24928,24 zł poz. 52- 4629,65 zł poz. 54 - 2189 zł, poz. 69 - 1780,10 zł poz. 72 - 1087,26 zł.
Pit z pracy poz. 51 - 24928,24 zł poz. 52- 4629,65 zł poz. 54 - 2189 zł, poz. 69 - 1780,10 zł poz. 72 - 1087,26 zł.
Musi to koniecznie wyjaśnić w ZUS-ie.
Już to zrobiłam ale Zus ma niestety 3 m-ce na odpowiedź, więc czekamy - pismo wysłała 06 kwietnia i tylko się boję że nie zdążę do końca maja. Próbowałam się dowiedzieć od Pani czy jakiegoś pisma nie podpisywała, które skutkowało nie pobraniem zaliczek i składki przez ZUS ale Pani twierdzi, że nie. Nie mam więc pomysłu. Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.
Witam,
otrzymałam odpowiedź z ZUS-u: w związku ze zmianą adresu zamieszkania w 2019 r. na teren Austrii renta rodzinna wypłacana była w kwocie brutto bez pomniejszania o zaliczkę na podatek dochodowy w Polsce.
Wynika z postanowień umowy międzynarodowej o unikaniu podwójnego opodatkowania. W takiej sytuacji składka na ubezpieczenie zdrowotne odliczana była w całości z pobranej renty rodzinnej.
Pierwszą część rozumiem skoro zaliczka nie była pobrana to teraz ją trzeba zapłacić - chociaż nie wiem co na piernik do wiatraka, żeby nie naliczać podatku tylko ze względu na zmianę adresu zamieszkania?
Drugiej części nie rozumiem bo ZUS pisze, że składka zdrowotna była odliczana ale w PIT-11/A nie jest wykazana. Jeśli ktoś to rozumie proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
otrzymałam odpowiedź z ZUS-u: w związku ze zmianą adresu zamieszkania w 2019 r. na teren Austrii renta rodzinna wypłacana była w kwocie brutto bez pomniejszania o zaliczkę na podatek dochodowy w Polsce.
Wynika z postanowień umowy międzynarodowej o unikaniu podwójnego opodatkowania. W takiej sytuacji składka na ubezpieczenie zdrowotne odliczana była w całości z pobranej renty rodzinnej.
Pierwszą część rozumiem skoro zaliczka nie była pobrana to teraz ją trzeba zapłacić - chociaż nie wiem co na piernik do wiatraka, żeby nie naliczać podatku tylko ze względu na zmianę adresu zamieszkania?
Drugiej części nie rozumiem bo ZUS pisze, że składka zdrowotna była odliczana ale w PIT-11/A nie jest wykazana. Jeśli ktoś to rozumie proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.