Rozliczenie roczne za 2019
Rozliczenie roczne za 2019
Po rozliczeniu w dniu dzisiejszym 2020-05-06 w programie PITy 2019 IPS Pit-36 + Pit O oddzielnie dla mnie i dla żony - po próbie wysyłki pojawił się komunikat błędu 411 z informacją, że taki Pit został już złożony. Znalazłem w internecie informację, że PITY za 2019 można składać i rozliczyć do 31.05.2020. Czyżby US przyjął do 30.04.2020 swoją wersję i teraz czeka mnie utworzenie korekty do PIT-U z US i wtedy automatycznie przejdzie on do US przez e-Deklaracje?
Re: Rozliczenie roczne za 2019
Generalnie wszystkim, którzy rozliczają się na PIT-37 lub PIT-38 system e-PITY zatwierdził rozliczenia na 30 kwietnia i wszystkie zeznania po 30 kwietnia trzeba składać w formie korekty. System nie rozliczył PIT-36 osób prowadzących działalność gospodarczą. Więc jeśli składane PIT-36 dotyczyło przychodu z najmu, dochodów zagranicznych, czy działalności nierejestrowanej to należy go złożyć w formie korekty, gdyż system rozliczył was na PIT-37 i tylko dochody na podstawie PIT-11 złożonych przez płatników (pracodawców)
Dzięki za wyjaśnienia.
Kochani, przyniosła mi kobieta pit 40a bo otrzymuje rentę po mężu i pit 11 bo kilka miesięcy pracowała jako opiekun w Niemczech. Problem polega na tym, że w ZUS nie wykazuje pobranej zaliczki ani składki. Czy ten pit 40 może być prawidłowy?
ana
ana
Na pewno jest to pIT-40/A ..... sprawdź która pozycja jest przekreślona 11/A czy 40/A.
Faktycznie pit 11A. Przepraszam
Czy to że to jest Pit 11A a nie 40A coś wyjaśnia?
...i pit 11 bo kilka miesięcy pracowała jako opiekun w Niemczech
- w których pozycjach jest ten dochód wykazany.
Ogólnie..
PIT z ZUS jest OK - PIT-11/A ZUS nie rozlicza.
Proponuję sprawdzić w usłudze TeP jak wygląda rozliczenie.
Jeśli dochody z DE są jako zwolnione z opodatkowania /poz.32 w PIT-11/,
powinno być to rozliczone na PIT-36, PIT/ZG.
- w których pozycjach jest ten dochód wykazany.
Ogólnie..
PIT z ZUS jest OK - PIT-11/A ZUS nie rozlicza.
Proponuję sprawdzić w usłudze TeP jak wygląda rozliczenie.
Jeśli dochody z DE są jako zwolnione z opodatkowania /poz.32 w PIT-11/,
powinno być to rozliczone na PIT-36, PIT/ZG.
Ale za pracę dostała pit 11 z firmy Promedica24 Staff a miejsce złożenia to urząd skarbowy we Wrocławiu. Pit jest z umowy zlecenie poz.51
To rozliczenie na PIT-37..