pit 11 z agencji pracy
pit 11 z agencji pracy
Witam.
Proszę o pomoc w rozliczeniu dochodu syna z pracy we Francji i Niemczech przez agencje pracy.
Dlaczego PIT-y 11 przysłane przez te agencje mają przychód 0?
PIT 11( Francja) - przychód - 0
KUP - 0
dochód - 0
dochód zwolniony od podatku - 3213,37
zaliczka - 0
PIT 11( Niemcy) - 0
0
0
dochód zwolniony od podatku - 9256,03
0
Gov.pl rozliczyło to automatycznie na PIT 37 bez żadnych załączników na "0".
Jak powinno to być rozliczone ?
Proszę o pomoc w rozliczeniu dochodu syna z pracy we Francji i Niemczech przez agencje pracy.
Dlaczego PIT-y 11 przysłane przez te agencje mają przychód 0?
PIT 11( Francja) - przychód - 0
KUP - 0
dochód - 0
dochód zwolniony od podatku - 3213,37
zaliczka - 0
PIT 11( Niemcy) - 0
0
0
dochód zwolniony od podatku - 9256,03
0
Gov.pl rozliczyło to automatycznie na PIT 37 bez żadnych załączników na "0".
Jak powinno to być rozliczone ?
Re: pit 11 z agencji pracy
Jeżeli te dochody są wykazane w poz. 32 PIT-11,
to rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG-jeden dla DE drugi dla F.
Rozliczenie będzie również na 0,00
A w której poz. na PIT-37 wykazane są te dochody w TeP.
to rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG-jeden dla DE drugi dla F.
Rozliczenie będzie również na 0,00
A w której poz. na PIT-37 wykazane są te dochody w TeP.
Tak, w obydwu PIT-ach 11 są w poz.32
Portal podatkowy rozliczył automatycznie PIT-em 37 gdzie wszystkie !!! pozycje są na "0". Nigdzie nie są wykazane te dochody, chociaż oparte jest to na tych właśnie PIT-ach 11. Są tam jako dokumenty źródłowe.
Dlatego właśnie nie wiem co dalej z tym zrobić.
Portal podatkowy rozliczył automatycznie PIT-em 37 gdzie wszystkie !!! pozycje są na "0". Nigdzie nie są wykazane te dochody, chociaż oparte jest to na tych właśnie PIT-ach 11. Są tam jako dokumenty źródłowe.
Dlatego właśnie nie wiem co dalej z tym zrobić.
Trzeba zrobić tak jak napisał @wla.gle.
Jeśli nie odrzuciłaś PIT-37 na TeP /został zatwierdzony/, to proszę zrobić korektę na
formularzach;
PIT-36, PIT/ZG dla DE i drugi PIT/ZG dla F.
W PIT-36 w polu 10 zaznacz kwadrat 2 korekta, w polu 11 kwadrat 1.
Kwoty z poz. 32 wpisujesz odpowiednio do poz. 8,27 ZG oraz do poz.222 /suma/ w PIT-36
reszta pozycji 0,00
Do poz. 6 w ZG wpisujesz Niemcy, a w drugim Francja.
To właściwie wszystko.
formularzach;
PIT-36, PIT/ZG dla DE i drugi PIT/ZG dla F.
W PIT-36 w polu 10 zaznacz kwadrat 2 korekta, w polu 11 kwadrat 1.
Kwoty z poz. 32 wpisujesz odpowiednio do poz. 8,27 ZG oraz do poz.222 /suma/ w PIT-36
reszta pozycji 0,00
Do poz. 6 w ZG wpisujesz Niemcy, a w drugim Francja.
To właściwie wszystko.
A PIT O też do tego musi być?
I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego te PIT-y 11 tak właśnie wyglądają, bez przychodu?
I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego te PIT-y 11 tak właśnie wyglądają, bez przychodu?
....A PIT O też do tego musi być?....
Nie, to jest rozliczenie metodą wyłączenia z progresją i tu nie ma ulgi abolicyjnej więc PIT/0 jest niepotrzebny.
...I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego te PIT-y 11 tak właśnie wyglądają, bez przychodu?....
Bo nie było pracy w kraju, natomiast był za granicą i w poz. 32 właśnie to się wykazuje. A nazywa się dochód zwolniony bo jest zwolniony w kraju z opodatkowania, służy jedynie do wyliczenia stopy procentowej do obliczenia podatku w sytuacji gdy są dochody krajowe.
Nie, to jest rozliczenie metodą wyłączenia z progresją i tu nie ma ulgi abolicyjnej więc PIT/0 jest niepotrzebny.
...I jeszcze jedno pytanie. Dlaczego te PIT-y 11 tak właśnie wyglądają, bez przychodu?....
Bo nie było pracy w kraju, natomiast był za granicą i w poz. 32 właśnie to się wykazuje. A nazywa się dochód zwolniony bo jest zwolniony w kraju z opodatkowania, służy jedynie do wyliczenia stopy procentowej do obliczenia podatku w sytuacji gdy są dochody krajowe.
Dziękuję za pomoc
mnie również interesuje ten temat i podobny miałam dylemat. Dodatkowo jeszcze nie mam 26 lat. W picie 11 z agencji mam wpisy w poz 32 i 39. Podatek płaciłam w Niemczech ale nie mam info o sumie zapłaconych tam podatków. Jak to wszystko rozliczyć?
Jeśli to jedyny dochód nie musisz się rozliczać. Jeśli jednak-to PIT/ZG i PIT/36. Wpisujesz sumę z poz. 32 i 39 w poz. 8 PIT/ZG.