Holandia

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
patryk94w

Re: Holandia

Post autor: patryk94w »

wla.gle pisze:
> Może być..
> KUP może być za 4 m-ce.
> Jak nie ma innych dochodów = rozliczenie na 0,00.
> Jeśli potrzebna ulga abolicyjna - zaznacz w PIT/O poz. 43 "przez
> program".

Nie miałem innych dochodów tylko w NL. Nie wiem dokładnie o co chodzi z ulgą abolicyjna, ponieważ pierwszy raz rozliczam podatek z NL w Polskim us, więc lepiej zaznaczyć poz. 43 w PIT/0??

snykwa

Post autor: snykwa »

@krzysztof_k
Trzeba by zmienić rezydencję podatkową. To trzeba by się dowiedzieć w Holandii.
Jednak jeśli będziesz miał dochody tylko z Holandii to przy rozliczeniu w Polsce rozliczenie wyjdzie na 0 tak, że nie jest to jakiś problem.

snykwa

patryk94w pisze:
> wla.gle pisze:
> > Może być..
> > KUP może być za 4 m-ce.
> > Jak nie ma innych dochodów = rozliczenie na 0,00.
> > Jeśli potrzebna ulga abolicyjna - zaznacz w PIT/O poz. 43 "przez
> > program".
>
> Nie miałem innych dochodów tylko w NL. Nie wiem dokładnie o co chodzi z ulgą
> abolicyjna, ponieważ pierwszy raz rozliczam podatek z NL w Polskim us, więc lepiej
> zaznaczyć poz. 43 w PIT/0??
To jest ulga, która wyrównuje szanse podatników, którzy rozliczają się metodą proporcjonalną z tymi co rozliczają się metodą wyłączenia z progresją (korzystniejszą).
Tak w poz. 43 zaznacz "przez program" to automatycznie zostanie obliczona ulga abolicyjna i rozliczenie będzie na 0.

patryk94w

Dzięki Snykwa za szybką odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie chciałbym również rozliczyc się z podatku w NL księgowa wyliczyła mi zwrot 260 euro i teraz jeżeli rozliczę się w Polsce na 0.00 a z NL otrzymam zwrot to czy później nie wyjdzie tak że będę musiał dopłacać coś w Polskim US?

snykwa

Jeśli rozliczysz się z wyodrębnionym podatkiem to w przyszłym roku w razie otrzymania zwrotu podatku 260 e to około 1118 zł będziesz musiał tą kwotę doliczyć w zeznaniu podatkowym i ją oddać.
Bardziej korzystnie byłoby nie wyodrębniać podatku i przeliczyć cały-wtedy powstaje różnica między PIT/ZG poz. 10 (będzie 6 759,24) a odliczeniem w PIT-36 poz. 227 (będzie 4268,52). Do wysokości różnicy tych dwóch kwot nie będziesz musiał nic doliczać (czyli 2490,73).
KUP liczyłem za 4 m-ce.

krzysztof_k

Post autor: krzysztof_k »

@snykwa

Trzeba by zmienić rezydencję podatkową. To trzeba by się dowiedzieć w Holandii.
Jednak jeśli będziesz miał dochody tylko z Holandii to przy rozliczeniu w Polsce rozliczenie wyjdzie na 0 tak, że nie jest to jakiś problem.

A co w sytuacji gdybym pracował cały 2020 rok w Holandii i otrzymał zwrot za 2019 w załóżmy wysokości 1500 zł? To wtedy rozliczenie nie byłoby na zero tylko na 1500 do zwrotu, prawda?

Intryguje mnie kwestia wyodrębnienia podatku bądź nie. Jest dowolność w tej kwestii?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Co do rezydencji w Niderlandach polecam stronę...

https://polonia.nl/2018/07/06/status-re ... -holandii/

Co do wyodrębniania lub nie - są różne "szkoły", nie było tutaj na forum aby US komuś
zakwestionował taki czy inny sposób rozliczenia.
US-y raczej przechodzą nad tym do porządku dziennego..
Uważam, że jeśli można się korzystniej rozliczyć - to czemu nie.
Przeważnie nie zmienia to wyniku rozliczenia, zmienia się wys. ulgi abolicyjnej.
Konsekwencją wyodrębnienia lub nie jest dopiero kwestia zwrotu podatku za rok
takiego rozliczenia.
Jest obowiązek doliczenia zwrotu podatku - podejrzewam jednak, że US nie ma info
o rozliczeniu się z Belastingdienst w NL i zwrocie podatku/ale to moje prywatne zdanie/.
Ma natomiast info. o uzyskanych dochodach w NL /Jaaropgaaf/.

snykwa

Jw.

....A co w sytuacji gdybym pracował cały 2020 rok w Holandii i otrzymał zwrot za 2019 w załóżmy wysokości 1500 zł? To wtedy rozliczenie nie byłoby na zero tylko na 1500 do zwrotu, prawda?...
Tak, przy wyodrębnieniu podatku zwrot do wysokości 6929,28 musisz doliczyć co oznacza musisz oddać.
Bez wyodrębniania powstaje różnica między podatkiem zapłaconym (PIT/ZG) a odliczonym (PIT-36 poz. 227).
I ta różnica decyduje o tym, że zwrotu do około 8 170 (28 217,57-20 045,80) nie doliczasz (do obliczeń użyłem Twojego kursu).
Ta część to podatek pozostawiony w NL (nie odliczony w Polsce przy rozliczeniu przychodów z NL).
Więc jest zdecydowanie korzystniejsza w Twoim przypadku.
Natomiast gdyby zwrot teoretycznie wynosił 22 000 to korzystniejsza była by wersja z wyodrębnieniem. Musiałbyś oddać 6929,28 a reszta zostałaby w kieszeni.
Przy niewyodrębnianiu musiałbyś doliczyć 13 828,23 więc zostało by zdecydowanie mniej.
Wszystko więc zależy od wysokości zwrotu.

krzysztof_k

Post autor: krzysztof_k »

@wla.gle @snykwa

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.

patryk94w

snykwa pisze:
> Jeśli rozliczysz się z wyodrębnionym podatkiem to w przyszłym roku w razie
> otrzymania zwrotu podatku 260 e to około 1118 zł będziesz musiał tą kwotę
> doliczyć w zeznaniu podatkowym i ją oddać.
> Bardziej korzystnie byłoby nie wyodrębniać podatku i przeliczyć cały-wtedy
> powstaje różnica między PIT/ZG poz. 10 (będzie 6 759,24) a odliczeniem w
> PIT-36 poz. 227 (będzie 4268,52). Do wysokości różnicy tych dwóch kwot nie
> będziesz musiał nic doliczać (czyli 2490,73).
> KUP liczyłem za 4 m-ce.

W pit 36 poz.225 i poz.227 wyszło 4268,52. Zaznaczyć ulgę abolicyjną (przez program) w pit 0 ?

Zablokowany