Czy można zapłacić kwotę wynikającą z rozliczenia pit z mojego konta za inną osobę ( znajoma ma do zapłaty 3 zł, a nie ma konta internetowego )
Pozdrawiam
Wpłata podatku
-
krzysiek.k120
Re: Wpłata podatku
Dzięki za informację , pozdrawiam
Zapłacić można, ale nie zawsze jest to skuteczne.
Ze strony MF...Mikrorachunek w pytaniach i odpowiedziach...
8. Czy mogę wpłacić podatek za inną osobę na jej mikrorachunek podatkowy?
Istnieje możliwość zapłaty podatku za podatnika, czyli na jego mikrorachunek podatkowy. Mogą to zrobić:
- członkowie najbliższej rodziny: małżonek, zstępni, wstępni, pasierb, rodzeństwo, ojczym, macocha - bez ograniczeń kwotowych;
- aktualny właściciel przedmiotu hipoteki przymusowej lub zastawu skarbowego, w sytuacji, gdy podatek zabezpieczony jest hipoteką przymusową bądź zastawem skarbowym;
- każda osoba trzecia, jeśli kwota podatku nie przekracza 1000 zł, a treść dowodu wpłaty nie budzi wątpliwości co do jej przeznaczenia
to jest właśnie b. ważne..
...a treść dowodu wpłaty nie budzi wątpliwości co do jej przeznaczenia...
8. Czy mogę wpłacić podatek za inną osobę na jej mikrorachunek podatkowy?
Istnieje możliwość zapłaty podatku za podatnika, czyli na jego mikrorachunek podatkowy. Mogą to zrobić:
- członkowie najbliższej rodziny: małżonek, zstępni, wstępni, pasierb, rodzeństwo, ojczym, macocha - bez ograniczeń kwotowych;
- aktualny właściciel przedmiotu hipoteki przymusowej lub zastawu skarbowego, w sytuacji, gdy podatek zabezpieczony jest hipoteką przymusową bądź zastawem skarbowym;
- każda osoba trzecia, jeśli kwota podatku nie przekracza 1000 zł, a treść dowodu wpłaty nie budzi wątpliwości co do jej przeznaczenia
to jest właśnie b. ważne..
...a treść dowodu wpłaty nie budzi wątpliwości co do jej przeznaczenia...