Witam.
W 2019 roku otrzymałem dochody tylko i wyłącznie z umowy cywilnoprawnej bez przenoszenia praw autorskich z USA.
Dochody były przelewane raz w miesiącu. Wykonywałem pracę zdalnie z Polski i przebywałem na jej terenie więcej niż 163 dni (właściwie cały rok).
Odprowadzałem miesięczne zaliczki na podatek dochodowy (KUP 20%) z sygnaturą PIT w Polsce, natomiast w USA nie.
Próbuje wypełnić PIT-36(27) i mam spory problem a dodzwonić się do KIS jest bardzo ciężko.
Mam nadzieję ze pomożecie mi w rozwiązaniu problemu i odpowiecie na pytanie.
W jakie pola mam wprowadzić dane dotyczące w/w dochodów w PIT 36 i PIT-ZG?
Dochody z USA bez pośrednictwa płatnika a PIT-36
Re: Dochody z USA bez pośrednictwa płatnika a PIT-36
W takiej sytuacji nie występuje podwójne opodatkowanie,
ponieważ nie był płacony/pobierany podatek w USA.
Zaliczki były płacone - jak piszesz - z sygnaturą PIT w PL.
Rozliczyłbym to na PIT-36 wiesz - Działalność wykonywana osobiście /umowa zlecenie....lub umowa o dzieło.
ponieważ nie był płacony/pobierany podatek w USA.
Zaliczki były płacone - jak piszesz - z sygnaturą PIT w PL.
Rozliczyłbym to na PIT-36 wiesz - Działalność wykonywana osobiście /umowa zlecenie....lub umowa o dzieło.
Czyli kwotę przychodu wprowadzić w pozycje 89. i KUP (20%) w 90.?
A jaką wartość powininem wprowadzić w pozycję 88.? Bo u mnie wartość odprowadzonych zaliczek na podatek, jest niższa niż 17,75% od dochodu ok 50 zł.
Jest to spowodowane zmianą skali podatkowej i tym że ostatnie 3 miesiące ubiegłego roku odprowadzałem zaliczki o wartości 17% dochodu.
A jaką wartość powininem wprowadzić w pozycję 88.? Bo u mnie wartość odprowadzonych zaliczek na podatek, jest niższa niż 17,75% od dochodu ok 50 zł.
Jest to spowodowane zmianą skali podatkowej i tym że ostatnie 3 miesiące ubiegłego roku odprowadzałem zaliczki o wartości 17% dochodu.
-
krzysiek.k120
W poz 88 wpisać wartość zaliczek odprowadzonych, jeżeli były za niskie wyjdzie dopłata do podatku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam