Pit-11 i Pit-40 A
-
Aneta
Pit-11 i Pit-40 A
Witam serdecznie,
Chciałbym zapytać , czy ktoś nie pomógłby mi w obliczeniach, gdyż wypełniam PIT teściowej (!) i sama nie wiem co mam o tym mysleć :(
Otóż ma ona dwa Pity - z zakładu pracy PIT-11:
- przychód - 19.916,65
- koszty - 1.112,50
- dochód - 18.804,15
- zaliczka na podatek - 1.577,00
- emerytalne - 1.941,51
- zdrowotne - 994,94
Oraz z ZUS PIT-40 A (emerytura)
- przychód - 6.037,38
- zdrowotne - 467,90
- zaliczka na podatek - 63,00 (poz. 45)
I jeśli symuluję i osobno wpisuję te kwoty (próbowałam osobno jeden PIT i drugi), to PIT zusowski wychodzi na "0", a z PIT-11 mamy nadpłatę.
Jak wstukam wszystko razem do rozliczenia - wychodzi mi do zapłaty 463,00 zł. Czy coś żle robię / nie zaznaczyłam ? Z czego może wynikać taka suma?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Chciałbym zapytać , czy ktoś nie pomógłby mi w obliczeniach, gdyż wypełniam PIT teściowej (!) i sama nie wiem co mam o tym mysleć :(
Otóż ma ona dwa Pity - z zakładu pracy PIT-11:
- przychód - 19.916,65
- koszty - 1.112,50
- dochód - 18.804,15
- zaliczka na podatek - 1.577,00
- emerytalne - 1.941,51
- zdrowotne - 994,94
Oraz z ZUS PIT-40 A (emerytura)
- przychód - 6.037,38
- zdrowotne - 467,90
- zaliczka na podatek - 63,00 (poz. 45)
I jeśli symuluję i osobno wpisuję te kwoty (próbowałam osobno jeden PIT i drugi), to PIT zusowski wychodzi na "0", a z PIT-11 mamy nadpłatę.
Jak wstukam wszystko razem do rozliczenia - wychodzi mi do zapłaty 463,00 zł. Czy coś żle robię / nie zaznaczyłam ? Z czego może wynikać taka suma?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Re: Pit-11 i Pit-40 A
Z tego,że zakład pracy nie wiedział o emeryturze i również przy zaliczce uwzględniał kwotę wolną(463,35 przez 10 m-cy pracy). Wypełniłaś poprawnie i niestety mama musi te 463zł zapłacić..
-
Aneta
Dziękuję Ci Bartku :))) Chociaż powiem Ci szczerze, że nadal nie bardzo łapię...bo owszem w zakładzie pracowała te 10 m-cy ale na emeryturę poszła później. Więc jak to ZUS oblicza tę kwotę wolną za cały rok i pózniej trzeba ją zwracać?
Ech...
Trochę duża to suma jak dla emerytki :(
A swoją drogą powala mnie wiedza Twoja i innych na forum :-)
i niech już będzie po PIT-ach....
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Ech...
Trochę duża to suma jak dla emerytki :(
A swoją drogą powala mnie wiedza Twoja i innych na forum :-)
i niech już będzie po PIT-ach....
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Aneta napisał(a) :
> Więc jak to ZUS oblicza tę kwotę wolną za cały rok i pózniej
> trzeba ją zwracać?
Wynika to z tego, że ZUS dokonał rocznego rozliczenia, tak jakby teściowa nie miała innych przychodów w ciągu roku.
Sprawdź, tak dla swe informacji bo na zeznanie roczne to nie ma wpływu, jaka kwota widnieje w pozycji 44 PITu-40A.
Jeśli 10 miesięcy pracowała, a później poszła na emeryturę na dwa miesiące, to czy przypadkiem nie widnieje tam kwota około 463zł?
> Więc jak to ZUS oblicza tę kwotę wolną za cały rok i pózniej
> trzeba ją zwracać?
Wynika to z tego, że ZUS dokonał rocznego rozliczenia, tak jakby teściowa nie miała innych przychodów w ciągu roku.
Sprawdź, tak dla swe informacji bo na zeznanie roczne to nie ma wpływu, jaka kwota widnieje w pozycji 44 PITu-40A.
Jeśli 10 miesięcy pracowała, a później poszła na emeryturę na dwa miesiące, to czy przypadkiem nie widnieje tam kwota około 463zł?
Aneta napisał(a) :
> Dokładnie tak !!!!!! ???
To o taką kwotę teściowa dostanie większą emeryturę za marzec albo kwiecień. Będzie z czego zapłacić podatek do US ;-)
> Dokładnie tak !!!!!! ???
To o taką kwotę teściowa dostanie większą emeryturę za marzec albo kwiecień. Będzie z czego zapłacić podatek do US ;-)
-
Aneta
Chylę czoła !!!!! Pozdrawiam i dziekuję Wszystkim. Dzięki Arkady - mama ucieszona, że będzie z czego zapłacić :-) Prosiła żeby podziekować za radę :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Drobiazg :-)
Polecam się na przyszłość ;-)
Polecam się na przyszłość ;-)