Ulga na leki i samochód
-
krzysiek.k120
Ulga na leki i samochód
Czy dokument wydany przez KRUS pod nazwą "Wypis orzeczenia Lekarza Rzeczoznawcy" z 2002r w którym w pkt.1 uznaje Pana za stale niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym wystarczy do ulgi na leki i samochód ??? Kiedyś był taki temat, ale to dotyczyło okresu sprzed września 1997.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Re: Ulga na leki i samochód
Doradźcie bo nie wiem co zrobić ( nie chciałbym mieć kiedyś sytuacji, że trzeba wszystko zwrócić z odsetkami ).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi
2. Czy osoba posiadająca orzeczenie lekarza rzeczoznawcy (komisji lekarskiej) KasyRolniczego Ubezpieczenia Społecznego jest osobą niepełnosprawną?Zgodnie z art. 62 ust. 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiuosób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2008 r. Nr 14, poz. 92), ważne orzeczenie o stałej albo długotrwałej niezdolności dopracy w gospodarstwie rolnym wydane przed 1 stycznia 1998 r. traktuje się do czasu upływu jego ważności na równi:z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeśli osobie orzeczonej przysługuje zasiłek pielęgnacyjny,lz orzeczeniem o lekkim stopniu niepełnosprawności w pozostałych przypadkach.lOrzeczenia lekarza rzeczoznawcy lub komisji lekarskiej KRUS wydane po 1 stycznia 1998 r. nie podlegają przełożeniuna stopnie niepełnosprawności. Osoby posiadające takie orzeczenia, jeśli chcą być traktowane jako osobyniepełnosprawne, mogą wystąpić z wnioskiem do powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności oustalenie stopnia niepełnosprawności.
całość na http://www.niepelnosprawni.gov.pl/index ... =103&pdf=1
całość na http://www.niepelnosprawni.gov.pl/index ... =103&pdf=1
-
krzysiek.k120
Czyli wypis z orzeczenia lekarza rzeczoznawcy z 2002 nie przekłada się na żaden stopień niepełnosprawności według nowych przepisów.
Tylko ta osoba mi powiedziała, że właśnie od 2002 roku jest na rencie ( ale to chyba musi mieć decyzję przyznającą rentę i wtedy te ulgi byłyby do wykorzystania u niej ???)
Dzieki za odpowiedź i pozdrawiam
Tylko ta osoba mi powiedziała, że właśnie od 2002 roku jest na rencie ( ale to chyba musi mieć decyzję przyznającą rentę i wtedy te ulgi byłyby do wykorzystania u niej ???)
Dzieki za odpowiedź i pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Tylko jeszcze dopowiem, że decyzji takiej na oczy nie widziałem , a pani ma 66lat i do rozliczenia pit 40a z zus i pit 11a z krus , twierdzi, że ma rentę i zawsze rozliczała leki ( rozliczenie robił kto inny )
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Czechu co Ty na to w Tobie nadzieja , że odpowiesz i przy okazji małe pytanko jak ktoś miał rentę i przeszedł w związku z wiekiem na emeryturę to czy może na podstawie decyzji o rencie której już de facto nie pobiera odliczać leki i np. samochód.
Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź bo muszę coś z tym gościem " zrobić"
Jeszcze raz dzięki
Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź bo muszę coś z tym gościem " zrobić"
Jeszcze raz dzięki
Przytoczę jeszcze raz fragment :
Orzeczenia lekarza rzeczoznawcy lub komisji lekarskiej KRUS wydane po 1 stycznia 1998 r. nie podlegają przełożeniu na stopnie niepełnosprawności. Osoby posiadające takie orzeczenia, jeśli chcą być traktowane jako osoby niepełnosprawne, mogą wystąpić z wnioskiem do powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności o ustalenie stopnia niepełnosprawności.
Z tego wynika ,że jeżeli Pan Kowalski nie wystapił z wnioskiem do Powiatowego Zespołu, to nie może skorzystać z ulgi.
Podobnie jest z rencistami, którzy posiadają decyzję rentową okresową - wydaną do czasu uzyskania uprawnień emerytalnych. Z momentem uzyskania praw emerytalnych tracą prawo do ulgi - trzeba ponownie występować o orzeczenie.
Wiem, że trudno jest czasem komuś przekazać niekorzystna informację - tutaj wszystko wg mnie wskazuje na niemożność zastosowania ulgi rehabilitacyjnej.
Nie jestem jednak fachowcem w dziedzinie emerytalno-rentowej więc może powinieneś zasięgnąć rady u źródła - w kisie czy w krusie.
Orzeczenia lekarza rzeczoznawcy lub komisji lekarskiej KRUS wydane po 1 stycznia 1998 r. nie podlegają przełożeniu na stopnie niepełnosprawności. Osoby posiadające takie orzeczenia, jeśli chcą być traktowane jako osoby niepełnosprawne, mogą wystąpić z wnioskiem do powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności o ustalenie stopnia niepełnosprawności.
Z tego wynika ,że jeżeli Pan Kowalski nie wystapił z wnioskiem do Powiatowego Zespołu, to nie może skorzystać z ulgi.
Podobnie jest z rencistami, którzy posiadają decyzję rentową okresową - wydaną do czasu uzyskania uprawnień emerytalnych. Z momentem uzyskania praw emerytalnych tracą prawo do ulgi - trzeba ponownie występować o orzeczenie.
Wiem, że trudno jest czasem komuś przekazać niekorzystna informację - tutaj wszystko wg mnie wskazuje na niemożność zastosowania ulgi rehabilitacyjnej.
Nie jestem jednak fachowcem w dziedzinie emerytalno-rentowej więc może powinieneś zasięgnąć rady u źródła - w kisie czy w krusie.
-
krzysiek.k120
Dobry pomysł, zadam pytanie do KIS , dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
krzysiek.k120
Nie mam jeszcze odpowiedzi z KAS ale na innym forum ktoś stwierdził, że jak miał rentę to powinien mieć też orzeczenie o niepełnosprawności ( zdrowi renty nie dostają - tak mi się przynajmniej wydaje ).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tak to jest, że to są dwie różne komisje;
1. ZUS/KRUS
2. z Powiatowego Zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności
i ta właśnie druga jest potrzebna do rozliczenia ulgi np. na leki
Czyli mając z ZUS/KRUS , trzeba się udać na drugą komisję. Orzeczenie jest do potrzebne np.
-do rozl.rocznego
-dofinansowania turnusu rehabilitacyjnego
-sprzętu ortopedycznego, to co zapłaciliśmy więcej niże daje NFZ
-sprzęt do rehabilitacji - jeśli lekarz wypisze to nawet do 95% wartości
1. ZUS/KRUS
2. z Powiatowego Zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności
i ta właśnie druga jest potrzebna do rozliczenia ulgi np. na leki
Czyli mając z ZUS/KRUS , trzeba się udać na drugą komisję. Orzeczenie jest do potrzebne np.
-do rozl.rocznego
-dofinansowania turnusu rehabilitacyjnego
-sprzętu ortopedycznego, to co zapłaciliśmy więcej niże daje NFZ
-sprzęt do rehabilitacji - jeśli lekarz wypisze to nawet do 95% wartości