Ulga na dzieci

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj
Przemko

Ulga na dzieci

Post autor: Przemko »

Witam serdecznie,
jestem wieloletnim użytkownikiem PITy IPS, i jeszcze nigdy nie musiałem zadawać pytań ;-)
Jak co roku wypełniam rozliczenie za siebie i żonę oddzielnie PIT36 i PIT37, co rok dzielimy się po równo odliczeniem podatkowym z tytułu wychowywania dzieci.
W tym roku okazało się to niemożliwe, ponieważ program z automatu wylicza maksymalne kwoty odliczenia i nie pozwala na ich ręczną korektę w dół.
Na domiar złego jeśli zaczynam zaznaczać poszczególne miesiące 6 dla każdego z dzieci, to wyliczenie jest błędne i za 1,2,3,4 dziecko jest ta sama wielkość 556,02zł. zarówno w jednym jak i w drugim PITcie. To oznacza brak możliwości pełnego odliczenia przy, więcej niż dwójka dzieci, ponieważ każdemu z rodziców odlicza się najniższa stawka do odliczenia.

Moja prośba o szybkie naprawienie błędu i aktualizację oprogramowania.
Powinna być możliwość zaznaczenia całego roku i wpisania kwoty niższej od maksymalnej np. połowę, czy jak tam się rodzice podzielą, byle łącznie nie przekroczyć maksymalnego odliczenia,
lub najlepiej dodatkowo jeśli ktoś wybiera rozliczenie oddzielne małżonków odznaczenia checkboxa, "cały rok połowa odliczenia" po połowie dla męża i żony.
Ewentualnie zaznaczanie poszczególnych miesięcy, ale na każde dziecko w odpowiedniej wysokości za każdy miesiąc:
1 dziecko : 92,67zł. za miesiąc
2 dziecko : 92,67zł. za miesiąc
3 dziecko : 166,67zł. za miesiąc
4 dziecko : 225zł. za miesiąc
5 dziecko : 225zł. za miesiąc
itd.

Z góry dziękuję za pomoc i poprawę funkcjonalności mojego ulubionego programu do rozliczania rocznego PITu :-)

wla.gle

Re: Ulga na dzieci

Post autor: wla.gle »

Może p. Marcin jeszcze odpowie, ale myślę, że aktualizacji już nie będzie.....

Natomiast można to spokojnie wyliczyć....
Uwaga w PIT/O w poz. 41a jest uwaga ..." Przypadki uniemożliwiające automatyczne odliczenie ulgi...", i taki przypadek jest u Ciebie.

Aby wypełnić prawidłowo można:
-w poz. 41a zaznaczyć "samodzielnie"
- przy odliczeniach na poszczególne dzieci zaznaczasz cały rok poz.5
- wpisujesz odpowiednią kwotę poz.7
sprawa załatwiona.
W swoim PIT/O należy podać dane małżonka
W PIT/O żony podać dane małżonka

wyliczenia poprawne...

Optima

Post autor: Optima »

Takie coś się robi w ten sposób, że klikasz na kwotę 1112,04 np. pole E.7.1 w PIT-O i wpisujesz ile odliczył małżonek i program Ci wyliczy.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Tak tylko dzieją się takie dziwne rzeczy, że jak wpiszesz tak samo u drugiego dziecka połowę kwoty, to program
automatycznie zmienia kwotę u pierwszego dziecka na całą - czyli 1112,04.
Może ja coś źle próbowałem, ale nie można było tak wyliczyć.

Zablokowany