Dzień dobry,
Mam poważne wątpliwości co do tego, jak rozliczyć PIT za rok 2019. Jest to pierwszy PIT, który kiedykolwiek rozliczam i nawet PIT-37 byłby pewnym wyzwaniem, a okazało się, że muszę wypełnić PIT-36. Wyjaśnię krótko swoją sytuację.
- Jestem poniżej 26 r.ż.
- Do czerwca 2019 byłam studentką studiów magisterskich na Tajwanie, przebywając tam na wizie studenckiej.
- W 2019 na Tajwanie spędziłam 174 dni, w między czasie w Hong Kongu na 2 pełne dni, więc 172 dni - mniej niż 183 dni. Później przebywałam w Europie, ale również w Polsce nie spędziłam pełnych 183 dni.
- W ostatnim semestrze studiów, w miesiącach luty-czerwiec 2019 odbywałam płatne praktyki w firmie na Tajwanie. Pracowałam tam na podstawie pozwolenia o pracę na studentów z limitem 20h/tydz., czyli na pół etatu.
- Na uniwersytecie powiedziano mi wtedy, że nie muszę podejmować żadnych kroków zw. z podatkami. Firma mnie zarejestrowała jako pracownika, skanując moje pozwolenie o pracę wydane przez uniwersytet.
- Dzisiaj, składając PIT-37 za dochody w Polsce w drugiej połowie roku 2019, dowiedziałam się jeszcze, że muszę wykazać te dochody z Tajwanu, i.e. zamiast PIT-37 wysłać PIT-36. Skontaktowałam się więc z firmą, w której odbywałam praktyki i dostałam dokument wykazujący mój całkowity dochód na Tajwanie przez 5 miesięcy luty-czer 2019.
- Dotarłam do informacji, że pracodawca nie odprowadza na Tajwanie podatku od dochodu pracowników i jest to po stronie pracowników, czego nie wiedziałam uprzednio jako student, który nigdy wcześniej nie pracował.
- Pracodawca na Tajwanie twierdzi jednak, że mój dochód był poniżej minimalnego progu, od którego odprowadza się podatek. Prawdopodobnie dlatego nie poruszył ze mną nigdy tego tematu. W myśl tej zasady, zalogowana 1 maja do systemu podatkowego tajwańskiego (wtedy się otwiera), zobaczę 0 dolarów do zapłaty. Uniwersytet, na którym studiowałam twierdzi podobnie, po otrzymaniu ode mnie informacji ile zarobiłam.
Mam więc pytanie:
- W jaki sposób pokazać ten dochód rozliczając PIT w Polsce, jeśli na Tajwanie faktycznie byłam zwolniona z podatku? Teoretycznie w Polsce, poniżej 26 r.ż. też jestem.
- Czy jeżeli jestem zwolniona z podatku na Tajwanie to w myśl umowy dot. opodatkowania mdz Polską, a Tajwanem, również w Polsce jestem zwolniona z płacenia od tego podatku?
Dodatkowo, jeżeli ktoś posiada kontakt do specjalisty, który mógłby obsłużyć tą sprawę i złożyć dla mnie PIT-36 będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.