Powrót po 20 latach z Dubaju
-
wiesiek-mn
Powrót po 20 latach z Dubaju
Czy ma znaczenie w jakim miesiącu powrócę do Polski po 20 letnim kontrakcie z ZEA i czy będę musiał rozliczyć się z podatku w Polsce , czy coś muszę płacić po powrocie coś podatkowego wypełnić w Polsce. Zameldowanie i mieszkanie mam w Polsce ale od 20 lat przebywam za granicą na kontrakcie , jako że zbliżam się do wieku emerytalnego chcę powrócić do Polski i tu mieszkać. Proszę o wyczerpującą odpowiedź w tym temacie . Dziękuję.
Re: Powrót po 20 latach z Dubaju
wiesiek-mn pisze:
... Zameldowanie i mieszkanie mam w Polsce, ale od 20 lat przebywam za granicą na kontrakcie w ZEA...
Może na początek - ZEA umowa UPO /unikanie podwójnego opodatkowania. - ODLICZENIE PROPORCJONALNE.
Najważniejsze - czy zgłaszałeś;
1. REZYDENCJĘ PODATKOWĄ ZEA do US w PL...?
2.Czy nadal masz rezydencję podatkową PL.
Jeśli 1. to = nie masz żadnych obowiązków podatkowych w PL, jesteś rezydentem podatkowym ZEA
- przy powrocie zgłosisz rezydencję podatkową PL i będziesz się później rozliczał już w PL.
Jeśli 2. = powinieneś się rozliczać co roku w PL
Jeśli tego nie robiłeś - musisz rozliczyć ostatnie 5 lat wraz z czynnym żalem.
Po powrocie do PL
-jeśli w trakcie roku- musisz zapłacić zaliczkę na podatek, a za rok podatkowy rozliczenie roczne
-jeśli w grudniu- rozliczysz dochody składając rozliczenie roczne
Tak ogólnie - o szczegóły jeszcze dopytaj...za dużo by pisać..:)
Więcej o powrotach:
https://www.wup.pl/images/uploads/IV.DL ... _eures.pdf
stawki podatku są tylko inne.....zasady takie same.
... Zameldowanie i mieszkanie mam w Polsce, ale od 20 lat przebywam za granicą na kontrakcie w ZEA...
Może na początek - ZEA umowa UPO /unikanie podwójnego opodatkowania. - ODLICZENIE PROPORCJONALNE.
Najważniejsze - czy zgłaszałeś;
1. REZYDENCJĘ PODATKOWĄ ZEA do US w PL...?
2.Czy nadal masz rezydencję podatkową PL.
Jeśli 1. to = nie masz żadnych obowiązków podatkowych w PL, jesteś rezydentem podatkowym ZEA
- przy powrocie zgłosisz rezydencję podatkową PL i będziesz się później rozliczał już w PL.
Jeśli 2. = powinieneś się rozliczać co roku w PL
Jeśli tego nie robiłeś - musisz rozliczyć ostatnie 5 lat wraz z czynnym żalem.
Po powrocie do PL
-jeśli w trakcie roku- musisz zapłacić zaliczkę na podatek, a za rok podatkowy rozliczenie roczne
-jeśli w grudniu- rozliczysz dochody składając rozliczenie roczne
Tak ogólnie - o szczegóły jeszcze dopytaj...za dużo by pisać..:)
Więcej o powrotach:
https://www.wup.pl/images/uploads/IV.DL ... _eures.pdf
stawki podatku są tylko inne.....zasady takie same.
-
wiesiek-mn
Re: Powrót po 20 latach z Dubaju
Dziękuję