ulga termomodernizacyjna
Re: ulga termomodernizacyjna
Tylko kwotę, która nie została zrealizowana za 2019. W PIT/0 wpisujesz kwotę do wysokości dochodu z PIT-36.
Czyli jeśli fakturę wystawiono w 2019
a zrealizowano w 2020 roku
tylko jak to udowodnić?
a zrealizowano w 2020 roku
tylko jak to udowodnić?
...Czyli jeśli fakturę wystawiono w 2019 ...
- to taką fakturę uwzględnia się w uldze za 2019 r.
- to taką fakturę uwzględnia się w uldze za 2019 r.
wla.gle pisze:
> ...Czyli jeśli fakturę wystawiono w 2019 ...
> - to taką fakturę uwzględnia się w uldze za 2019 r.
nie wystarczy podatku by to wykorzystać
> ...Czyli jeśli fakturę wystawiono w 2019 ...
> - to taką fakturę uwzględnia się w uldze za 2019 r.
nie wystarczy podatku by to wykorzystać
Niestety, kolejna ulga dla bogatych. Musi być na tyle dochodu i podatku aby to odliczyć.
czytam: to co pisze Danula i nie rozumie o co w zasadzie jej chodzi
pisze coś jak to udowodnić jak rozdzielić Faktury
Danula Jeżeli chodzi o ulgę Termomodernizacyjną tyle co wiem podstawowe rzeczy.
to inwestycje powinno sie zakończyć 3 lata
natomiast odliczenie można dokonywać przez 6 lat gdy nie starcza dochodu
jeżeli masz pierwszą fakturę wystawianą w 2019r to dokonujesz odliczenia już za 2019r
odliczasz tyle ile możesz , resztę w kolejnych latach . wiec nie wiem o co ci chodzi s tym udowadnianiem czy rozdzielaniem faktur
Dofinansowań nie odliczamy , chyba że jeżeli mamy obiecane dofinansowanie ale jeszcze nie dokonano przyznania
to możemy odliczyć całą inwestycje , a po otrzymaniu dofinansowania kwotę doliczamy do przychodu w składanym zeznaniu .
a wiec u ciebie ile dasz rady odliczyć do 2024r to tyle odliczysz reszta przepada.
pisze coś jak to udowodnić jak rozdzielić Faktury
Danula Jeżeli chodzi o ulgę Termomodernizacyjną tyle co wiem podstawowe rzeczy.
to inwestycje powinno sie zakończyć 3 lata
natomiast odliczenie można dokonywać przez 6 lat gdy nie starcza dochodu
jeżeli masz pierwszą fakturę wystawianą w 2019r to dokonujesz odliczenia już za 2019r
odliczasz tyle ile możesz , resztę w kolejnych latach . wiec nie wiem o co ci chodzi s tym udowadnianiem czy rozdzielaniem faktur
Dofinansowań nie odliczamy , chyba że jeżeli mamy obiecane dofinansowanie ale jeszcze nie dokonano przyznania
to możemy odliczyć całą inwestycje , a po otrzymaniu dofinansowania kwotę doliczamy do przychodu w składanym zeznaniu .
a wiec u ciebie ile dasz rady odliczyć do 2024r to tyle odliczysz reszta przepada.
Danuli chodzi zapewne o to, że np. wydała 25 000 i z tego powinna otrzymać po rozliczeniu (25 000*17,75%) 4437,50 zwrotu.
Natomiast ma tylko podatku zapłaconego np. 3000. Ulga się resetuje bo dochód był np. 30000 a podatku tylko 3000 (albo i mniej) zwrotu a mogło być 4437,50.
Natomiast ma tylko podatku zapłaconego np. 3000. Ulga się resetuje bo dochód był np. 30000 a podatku tylko 3000 (albo i mniej) zwrotu a mogło być 4437,50.