PIT a dochód z Niemiec
PIT a dochód z Niemiec
Witam, potrzebuję rozliczyć dochody (umowa o pracę) z Niemiec w Polsce, w sytuacji, w której moje dochody były tylko na terenie Niemiec. Jestem w posiadaniu dokumentu "Lohnsteuerbescheinigung" za cały okres pracy tj. 15.07-31.08 z 2019 roku. Pozycja 3 wynosi 2829,67, pozycja 4 - 231,77, pozycja 5 - 12,58, pozycja 6 - 13,36, pozycja 28 - 266,90. Reszta jest pusta. Niestety ale po przeszukaniu tematów na forum, dalej nie jestem pewien w jaki sposób to zrobić. Ściągnąłem jakiś program do rozliczeń pit, ale tam trzeba wpisać "sumę dochodów ze stosunku pracy po przeliczeniu na złote". W jaki sposób wyliczyć kwoty potrzebne do rozliczenia?
Re: PIT a dochód z Niemiec
Z "Lohnsteuerbescheinigung potrzebna Ci kwota z poz.3.-BruttoLohn.
Jak obliczyć dochód DE
Od przychodu brutto odejmujesz 30% diety
– za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy.
Dieta to: ilość dni w stosunku pracy x 49 euro x 30%
Jak odejmiesz diety to przeliczasz na zł.
Jak odejmiesz diety i przeliczysz na zł to możesz jeszcze odjąć koszty /KUP/:
za każdy miesiąc od stycznia do września 111,25 zł, od października do grudnia 250,00 zł
wyliczony dochód w pisuje się do poz. 8 PIT/ZG oraz do poz. 222 PIT?36.
Jak obliczyć dochód DE
Od przychodu brutto odejmujesz 30% diety
– za każdy dzień pozostawania w stosunku pracy.
Dieta to: ilość dni w stosunku pracy x 49 euro x 30%
Jak odejmiesz diety to przeliczasz na zł.
Jak odejmiesz diety i przeliczysz na zł to możesz jeszcze odjąć koszty /KUP/:
za każdy miesiąc od stycznia do września 111,25 zł, od października do grudnia 250,00 zł
wyliczony dochód w pisuje się do poz. 8 PIT/ZG oraz do poz. 222 PIT?36.
Przeliczenie na złotówki wykonać wg kursu z jakiego dnia? Jeśli chodzi o odjęcie kosztów KUP, to jeśli przepracowałem półtora miesiąca od połowy lipca, do końca sierpnia, to odliczam 2x111,25zł?
Diodak pisze:
> Przeliczenie na złotówki wykonać wg kursu z jakiego dnia? - kursem z dnia roboczego poprzedzającego wpływ
środków na konto.
Może być kurs za dany okres pracy - miesiąc, kwartał.
US nie jest aż tak dociekliwy.
Jeśli chodzi o
> odjęcie kosztów KUP, to odliczam 2x111,25zł? - tak, lub2*139,06 jeśli praca poza
miejscem zamieszkania
> Przeliczenie na złotówki wykonać wg kursu z jakiego dnia? - kursem z dnia roboczego poprzedzającego wpływ
środków na konto.
Może być kurs za dany okres pracy - miesiąc, kwartał.
US nie jest aż tak dociekliwy.
Jeśli chodzi o
> odjęcie kosztów KUP, to odliczam 2x111,25zł? - tak, lub2*139,06 jeśli praca poza
miejscem zamieszkania
Już wszystko rozumiem, dzięki za pomoc :D