Rozliczenie PIT i składki - pytanie

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
Janek95

Rozliczenie PIT i składki - pytanie

Post autor: Janek95 »

Witam, jako że nie ma jeszcze forum dla PIT za 2020, to muszę zapytać tutaj. Od tego roku działam na platformie Talentuno. Jest to platforma, gdzie rekruterzy-freelancerzy dostają prowizje za CV kandydatów i za zatrudnienie kandydata. Jestem osobą poniżej 26 roku życia oraz nie jestem zarejestrowany jako bezrobotny, więc nie odprowadzam żadnych składek. Moje pytanie brzmi: jak rozliczyć się z tego dochodu w 2021? Czy mam płacić składki zdrowotne i społeczne, jeśli tak, to w jaki sposób? Chciałbym załączyć również informacje jakie dostaliśmy od Talentuno w sprawie rozliczeń podatków:

https://drive.google.com/open?id=1x7753 ... txKR9Z_sPo

Czech

Re: Rozliczenie PIT i składki - pytanie

Post autor: Czech »

To zależy czy działasz jako osoba prywatna czy jako przedsiębiorca - czyli masz zgłoszona działalność.

Janek95

Działam jako osoba prywatna.

Czech

Jeżeli przychód przekroczy 85528 - to musisz złożyć PIT roczny i od nadwyżki zapłacić podatek - wg informacji Talentuno wykazujesz to jako umowa-zlecenie , chociaż mam wątpliwości czy nie powinno to być w "innych źródłach" - ale to dla podatku ma drugorzędne znaczenie.
ZUS - wg mnie - jest dla Ciebie dobrowolny - warto przemyśleć zawłaszcza nad zdrowotnym - czyli zapewnieniem bezpłatnego leczenia w razie choroby czy tez wypadku - https://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zal ... browolnie/. Trzeba wtedy płacić składkę co miesiąc i co miesiąc składać deklarację DRA

Janek95

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze tylko jedno, jeśli przychód z tego nie przekroczy 85528, to nie muszę składać PIT?

Dodam, że wysłałem zapytanie do KIS i ZUS w tej sprawie, zobaczymy co odpiszą.

Czech

Też jestem ciekawy :))))
Tak głośno myśląc - jeżeli uznamy, że jest to zarobek ze źródła "umowa-zlecenie" - to wtedy 26 lat powoduje zwolnienie z obowiązku podatkowego, a co za tym idzie nie ma obowiązku składać PIT-a rocznego.

Janek95

Niestety, ani KIS, ani ZUS jeszcze nie odpowiedział. Konsultowałem się z kimś, i ta osoba uznała, że jeśli będę wypłacał z Talentuno kilka/kilkanaście razy w roku, to US może to uznać jako działalność gospodarczą. Czy to prawda?

Janek95

Czech

Czyli mamy potwierdzenie, że 26-latek póki nie przekroczy limitu dochodów to z umowy-zlecenia nie płaci podatku.
Pozostaje wiec jeszcze kwestia ZUSu. Jeżeli przyjmiemy, że jest to umowa-zlecenie, to jeżeli jesteś studentem , to do 26 roku jesteś zwolniony z ZUS.
Jeżeli się nie uczysz to ZUS z umowy-zlecenia powinien za Ciebie odprowadzać pracodawca czyli Talentuno.

Janek95

Nie uczę się już, Talentuno nie odprowadza składek, nie wystawiają też PIT-ów

Zablokowany