Ulga na leki

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
Monikab

Ulga na leki

Post autor: Monikab »

Prosze o pomoc dla mojej mamy.Chce sie starac o ulge na leki za 2019 r.
Ma orzeczona niepelnosprawnosc II stopnia,po udarze mozgu.
Ma wszystkie faktury na leki ,ktore przyjmuje,kardiologiczne i neurologiczne(od wielu lat)Nie ma posrod nich zadnych suplementow.Ona sama nie bedzie wypelniac PIT-u bo sie nie zna i chce skorzystac z biura rachunkowego.Dzwonila do biura a tam jej powiedzieli,ze nie wiedza na jakie leki jest ulga.Co sie stanie jesli poda lek na ktory nie ma ulgi?Czy PIT bedzie odrzucony do poprawki?Bo chodzi o to,ze mama bylaby znow narazona na koszty w biurze rachunkowym.

A druga sprawa to pismo od lekarza,stwierdzajace,ze leki ktore bierze sa konieczne.Ona mowi,ze przeciez ma wypisy ze szpitala.Jak to pismo ma wygladac?Nie wiem czy to maja byc diagnozy,ktore dostawala przez te lata,ze ma nadcisnienie,migotanie przedsionkow itd czy ma teraz isc do kardiologa i neurologa prosic o dwa zaswiadczenia od kazdego z nich?Ona juz bierze leki od 35 lat.Wiem,ze to takie drobne sprawy a ja jestem od niej oddalona o 2tys km. i chce jakos pomoc na odleglosc.
Dalam jej nr do innego biura,ma tam zadzwonic w poniedzialek.
Moze ktos umie cos podpowiedziec albo powie jak takie pismo ma wygladac.Czy moze lekarz ma napisac ,ktore leki sa dla mamy konieczne do konca jej zycia i wlasnie ta te leki ma byc ulga?

snykwa

Re: Ulga na leki

Post autor: snykwa »

Ważne aby na fakturach nie było "nie leków" a jeśli są to je odlicz od kwoty z faktury. Chodzi mi szczególnie o watę, gaziki, kubki na mocz itp. wszystko co nie jest lekami.
Z tego co napisałaś to masz praktycznie wszystko co mama używa i są to leki więc możesz śmiało odliczyć na zasadzie suma faktur w miesiącu minus 100 zł. (suma wszystkich miesięcy wpisujesz w PIT/0).
Nie podchodź do tego aż tak rygorystycznie. Jeśli będą sprawdzać (w co wątpię) to będą chcieli przede wszystkim zaświadczenie o niepełnosprawności. Nikt w US nie zna się na lekach więc podejrzewam nikt nie będzie sprawdzał rygorystycznie leków.
Mnie się jeszcze nie zdarzyło aby ktoś kogo rozliczałem był wzywany do US.

Monikab

Bardzo dziekuje za odpowiedz.Faktycznie troche sie rozpedzilam z tym wszystkim.Szukalam nawet w necie spisu lekow,na ktore przysluguje ulga.Myslalam,ze taki istnieje.Ale wynalazlam,ze:

Zgodnie z art. 26 ust. 7a pkt 12 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych wydatki na nabycie leków można odliczyć w zeznaniu rocznym jeżeli osoba niepełnosprawna, posiada stosowne orzeczenie o niepełnosprawności potwierdzone przez lekarza orzecznika a jednocześnie:
otrzyma potwierdzenie przez właściwego lekarza specjalistę o konieczności stosowania zaleconego leku (stale lub czasowo).
dokona zakupu produktów spełniających cechy leku,
poniesie w danym miesiącu wydatki na ich zakup powyżej kwoty 100 zł,
posiada potwierdzenie nabycia leku (np. fakturę).

No i wlasnie to zdanie:''otrzyma potwierdzenie przez właściwego lekarza specjalistę o konieczności stosowania zaleconego leku''
Ponoc bez tego sie nic nie zalatwi.Tak przynajmniej ludzie mowia.Z tego co wynalazlam oczywiscie w necie.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Nie ma potrzeby/wymogu specjalnego zaświadczenia od lekarza specjalisty.
Jeśli ktoś był w szpitalu - otrzymuje wypis w którym jest w epikryzie zalecenie o stosowaniu leków
- to jest właśnie to co potrzeba.
Tak samo wizyta u np, reumatologa, itp... - otrzymuje się kartę "wizyty" na której na końcu jest
również zalecenie o stosowaniu leków..

To wystarczy....

Odliczany lek powinien się znajdować na liście leków dopuszczonych do obrotu w PL.

Monikab

Bardzo dziekuje za te informacje.Przekaze mamie.

Zablokowany