Program "Czyste powietrze" i ulga termomodernizacyjna

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
Bardak

Program "Czyste powietrze" i ulga termomodernizacyjna

Post autor: Bardak »

Witam.
W zeszłym roku złożyłem wniosek w programie "Czyste powietrze" i dopiero teraz jest rozpatrywany. Wymieniłem w zeszłym roku piec oraz okna. W tym roku mieli ocieplać, ale jak to sie skończy w obecnej sytuacji nie wiem. Interesuje mnie jak to jest z ulgą termomodernizacyjną i programem "Czyste powietrze" bo nie do końca rozumiem. Mogę przez 3 kolejne lata odliczyć z poniesionych wydatków 23%, ale nie więcej niż 53 tysiące złotych. Taki sam jest limit w "Czystym powietrzu". Załóżmy, że ocieplenie 53 tys.zł, okna 26 tys. zł i piec 15 tys. zł. Czy dobrze rozumiem, że koszty jak w przykładzie wynoszą 94 tysięcy to po odliczeniu 53 tysięcy na "Czyste powietrze" będę mógł skorzystać z ulgi 23% na łączną kwotę 26 tysięcy bo piec nie jest uwzględniany w uldze gdyż jest na ekogroszek ? Czyli jeśli ocieplenie wyniosłoby te 53 tysiące to za okna mogę odliczyć w tym roku i przez kolejne 2 lata kwotę 26 tysięcy ?

Pozdrawiam

wla.gle

Re: Program "Czyste powietrze" i ulga termomodernizacyjna

Post autor: wla.gle »

Pomylona została ULGA TERMOMODERNIZACYJNA z ULGĄ BUDOWLANĄ .....

W uldze budowlanej /już nie istniejącej/ odliczało się VAT = 23 %. na specjalnych formularzach VZM,
w uldze termo... odlicza się kwoty od dochodu - więc jeśli dochód był opodatkowany 32% - kwota zwrotu będzie w wys. 32%
kwoty odliczenia, jeśli 17.75% to będzie taka jaki procent podatku.

Ulgę można odliczyć od faktur wystawionych przez czynnego płatnika VAT - kwota brutto na fakturze.

Limit odliczenia na podatnika właściciela/współwłaściciela wynosi maksymalnie 53000,00 zł.

Jeśli jest dwóch właścicieli/ współwłaścicieli domu jednorodzinnego / właścicieli prawnych, nie z tytułu współwłasności małżeńskiej/,
każdy z nich ma swój limit = 53000,00.

Więcej tutaj:

https://www.podatki.gov.pl/media/5270/o ... jach-2.pdf

Bardak

Post autor: Bardak »

Faktycznie mogłem coś pomylić z tymi 23% odliczenia bo wydawało mi się, że jak czytałem o uldze termomodernizacyjnej to gdzieś mignęło mi że maksymalna kwota to 53 tys i odliczyć można nie więcej jak wspomniane 23% , ale zostawmy to.
Zapytam inaczej bo coś mi zaczyna już się rozjaśniać, ale chcę się upewnić czy to wszystko dobrze zrozumiałem.

Przykład :
Całość inwestycji to 100 tys. Z "Czystego powietrza" można dostać przyjmijmy w 5 progu dochodowym 43% od kwoty 53 tys bo taką mają kwotę kwalifikowaną a reszta to wkład własny. Czyli 22 790 zł. I tego nie można uwzględnić w uldze, gdyż to zostało lub zostanie zwrócone i nie można zaliczyć tej kwoty do poniesionych kosztów. Zostaje 77 210 zł. I od tej kwoty można te maksymalnie 53 tys uwzględnić w uldze ?
Dobrze rozumiem ?

Pozdrawiam

Czech

Post autor: Czech »

Dobrze zrozumiałeś. Czyli ostatecznie odliczysz tylko 53000.

KATI

Post autor: KATI »

Witam
chcę delikatnie podpiąć się pod temat, też skorzystaliśmy z programu "Czyste powietrze "
pod koniec 2020 r otrzymaliśmy decyzję że środki zostały przyznane , zostaną wypłacone
na początku 2021 faktury na zakup towaru są z datą grudniową 2020
I tutaj się pogubiłem ...bo robiąc PIT
>> nie mogę odliczyć od faktur jeszcze nie otrzymanej
dotacji więc wrzucam cały wydatek (dobrze???) w tym jedna faktura co została zapłacona w 2021
, w takim razie co z tą dotacją ? wykazać w 2021 ?
>>dochód po odliczeniach poz 111 mam 0,00 ponieważ mam ograniczenie odliczeń od dochodu
do wysokości dochodu , to oznacza że reszty nie mogę odliczyć ? nawet w następnym roku ?
czy coś pomyliłam
bardzo proszę o pomoc

Zablokowany