Dochody z najmu bez innych dochodów

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
nanted

Dochody z najmu bez innych dochodów

Post autor: nanted »

Witam,
rozliczam wynajem mieszkania na zasadach ogólnych i nie posiadam żadnych innych przychodów.
Mam kilka pytań.
Załóżmy, że moja sytuacja prezentuje się następująco w 2019 roku:
Przychód: 4000zł
Koszty: 1000zł (rachunki itp.)
Dochód: 3000zł

Mam kilka pytań i z góry bardzo dziękuję za pomoc:)
1. Czy do kosztów na PITcie 36 mogę dopisać amortyzację? (10% wartości nieruchomości) Wtedy wyjdzie strata, bo do kosztów dochodzi amortyzacja w wysokości 9000zł (stawka 10% - zakupione stare mieszkanie) więc dochód (strata) wynosi 6000zł - czy to jest ok?
2. Z tego co rozumiem to zaliczki trzebazacząć płacić jeśli należne zaliczki przekroczą 1000zł. W związku z tym nie zapłaciłem żadnej zaliczki w 2019. Czy wobec tego "Należna zaliczka w tym zaliczka pobrana przez płatnika" pozycja 95 PIT36 powinna wynosić 0? Tak samo pozycja 351 - czy powinno tam być zero?
3. Co do obecnego roku. Czy zaliczki należne oblicza się jako Przychód*17% czy Dochód*17%? Jeśli jest to dochód, to czy do kosztów powinienem dodać roczną amortyzację/12?
4. Czy może to jest poprawny wzór znaleziony w internecie? Biorąc pod uwagę kwotę wolną:
(PRZYCHÓD - KOSZTY - 8000zł) × 0.17 - zapłacone zaliczki = NALEŻNA ZALICZKA
przykładowo styczeń (1200 - 200 - 8000) * 0.17 = 0
Przy wliczeniu amortyzacji miesięcznej byłoby to: (1200 - 950 - 8000) * 0.17 = 0 (200zł rachunki + 9000 amortyzacji rocznej podzielone na 12 miesięcy).
Przy wliczaniu amortyzacji (która jest duża w stosunku do kwoty czynszu) należna zaliczka w 2020 nie przekroczy 1000zł - czy to jest ok? Czy jednak amortyzację powinienem wliczać na koniec roku?

Z góry dziękuję za pomoc. Piszę post po przeczytaniu masy artykułów na ten temat. Niestety mam po nich jeszcze większy mętlik w głowie, w szczególności jeśli chodzi o zaliczkę i amortyzację:)

wla.gle

Re: Dochody z najmu bez innych dochodów

Post autor: wla.gle »

nanted pisze:

> 1. Czy do kosztów na PITcie 36 mogę dopisać amortyzację? (10% wartości
> nieruchomości)
- tak, o ile spełniasz warunki do 10-cio % amortyzacji.

> 2. Z tego co rozumiem to zaliczki trzeba zacząć płacić jeśli należne
> zaliczki przekroczą 1000zł.
- to dotyczy prowadzących działalność gospodarczą DG.
Czyli wynajem w ramach DG.

Czy wobec tego "Należna zaliczka w tym zaliczka pobrana przez
> płatnika" pozycja 95 PIT36 powinna wynosić 0? Tak samo pozycja 351 -
> czy powinno tam być zero?
- tak, 0,00

> 3. Co do obecnego roku.
....to czy do kosztów powinienem dodać roczną amortyzację/12?
- tak amortyzacja/12

Wyliczanie podatku za poszczególne miesiące...

Przychód od początku roku - koszty /rachunki. amortyzacja/=dochód do opodatkowania /zaokrąglamy/
dochód*17%-525,12= podatek do zapłaty.

Podatek liczymy wg uopdof Art.27 pkt 1b.
1b. Przy obliczaniu zaliczek na podatek dochodowy:

1) w przypadku podatników, których dochody nie przekroczą kwoty stanowiącej górnej granicy pierwszego przedziału skali określonej w ust. 1 - kwota zmniejszająca podatek, o której mowa w ust. 1, wynosi 525 zł 12 gr rocznie;

nanted

Wielkie dzięki! Czy to normalne/możliwe, że z racji amortyzacji w każdym miesiącu jest strata?

wla.gle

Jeżeli spełniasz warunki do amortyzacji - możesz ją odliczać.

Czech

Post autor: Czech »

nanted pisze:
> Wielkie dzięki! Czy to normalne/możliwe, że z racji amortyzacji w każdym
> miesiącu jest strata?

To jest normalne, ale nie zawsze korzystne. Może zamiast 10% amortyzacji wystarczy 5% ? i wtedy wyjdziesz na "0".
Jeżeli zdążysz straty powstałe w wyniku zbyt wysokiej stawki "zużytkować" przez 5 następnych lat, to nic się nie dzieje, natomiast starta , która po 5 latach nie została pokryta dochodem - przepada.

wla.gle

..natomiast starta , która po 5 latach nie została pokryta dochodem - przepada - co do zasady racja.

Jednak z wpisów wynika, że raczej nie będzie dochodu, więc i nie będzie od czego odliczać strat/y..:).

nanted

> To jest normalne, ale nie zawsze korzystne. Może zamiast 10% amortyzacji wystarczy 5%
> ? i wtedy wyjdziesz na "0".
> Jeżeli zdążysz straty powstałe w wyniku zbyt wysokiej stawki "zużytkować"
> przez 5 następnych lat, to nic się nie dzieje, natomiast starta , która po 5 latach
> nie została pokryta dochodem - przepada.

Skąd tutaj mowa o 5 latach? Dla pewności chciałem dopytać - 10% stawkę można używać przez 10 lat, prawda? Gdybym wybrał 5% to byłoby to 20lat.

A propo komentarza, to prawda że w moim przypadku 5-6% amortyzacji zredukuje dochód do zera.
Czy w związku z tym powinienem wziąć pod uwagę jakieś inne czynniki? W 2019 nie miałem innego przychodu ale w tym lub przyszłym roku to się może zmienić. Rozumiem, że chodzi o to, że nie pracując w 2019 i wybierając stawkę 10% mam przykładowo sumarycznie -6000zł straty przez cały rok. I ta strata "przepada" bo gdybym pracował to mógłbym tę stratę odjąć od mojego dochodu, zgadza się?

Czech

Ustawa zezwala wykorzystanie straty nie "starszej" niż 5 lat. Na przykład w 2020 można od dochodów odjąć stratę powstałą w 2015 , a starta z 2014 już przepadła.

Jeżeli amortyzujesz stary (powyżej 40 lat) budynek to możesz zastosować maksymalną ,indywidualną stawkę amortyzacji. Wynosi ona 10% , ale nikt do tego nie zmusza i można przyjąć mniejszą np. 5%. Wtedy -tak jak piszesz - amortyzacja sie wydłuży do 20 lat i dzięki temu przez te lata nie zapłacisz wcale podatku.

Jeszcze dwie ważne uwagi :
- starty z najmu nie można "pokryć" dochodem z innego źródła -np ze stosunku pracy, czy z działalności gospodarczej,
- raz ustaloną indywidualną stawkę amortyzacji (np.5% ) nie można już potem zmienić, a więc trzeba to dobrze wyważyć aby "utrafić" w ten optymalny procent.

nanted

Ok, wielkie dzięki za wyjaśnienie!:) Czyli chodzi tylko o to, żeby ustawić taką stawkę amortyzacji, żeby przez jak najdłuższy czas nie płacić podatku za wynajem:)

A mam jeszcze ostatnie pytanko, wiadomo że np koszty są różne bo np. w jednym miesiącu może być wyższy rachunek za prąd.

Co jeśli np. w styczniu wyjdzie mi dochód -300zł (strata), w lutym dochód +400zł to czy powstaje obowiązek zapłaty zaliczki jeśli
po zsumowaniu dodatnich miesiąców suma należnej zaliczki wynosi więcej niż 525zł? Czy powinienem też dodać te "ujemne" miesiące?

Czech

Tak- mechanizm wyliczenia zaliczki polega na comiesięcznym sumowaniu dochodu narastająco od początku roku - łącznie z "minusowymi" miesiącami.
Liczymy więc każdego miesiąca:
(Suma dochodów x 17%) - 525 - zapłacone wcześniej zaliczki
Zaliczkę płacimy do 20 następnego miesiąca.

Zablokowany