Dochód i renta z Belgii

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
Terka

Dochód i renta z Belgii

Post autor: Terka »

Mam belgijski PIT z umowy o pracę a oprócz tego PIT-11 złożony przez pocztę polską z renty z zagranicy (Belgia) Emerytury-renty zagraniczne:
przychód 2367,45
dochód 2367,45
zaliczka 415
Jak to rozliczyć, bo czytałam tu na forum coś o zmianach rozliczeń z Belgii?

wla.gle

Re: Dochód i renta z Belgii

Post autor: wla.gle »

Tak jest zmiana UPO z Belgią.
Za 2019r - rozliczenie METODA WYŁĄCZENIA Z PROGRESJĄ.

O rozliczeniu renty/emerytury poczytaj tutaj - interpretacja z czerwca roku 2019

https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-u ... -185049322

Terka

Właśnie problem, że szukałam po internecie i czytałam tą interpretację ale za bardzo nie mogę zrozumieć.

...Zatem, w celu zapobieżenia podwójnemu opodatkowaniu dochodów Wnioskodawcy mającego miejsce zamieszkania w Polsce, uzyskanych w 2019 r. z tytułu emerytury wypłacanej z belgijskiego systemu socjalno-emerytalnego, należy zastosować metodę unikania podwójnego opodatkowania dochodu określoną w art. 23 ust. 2 pkt b) ww. Konwencji, czyli tzw. metodę proporcjonalnego odliczenia, która oznacza, że dochód z emerytury osiągnięty za granicą jest opodatkowany w Polsce, ale od należnego podatku obliczonego wg skali podatkowej, odlicza się podatek zapłacony za granicą do wysokości limitu....

Czy to oznacza, że mam wpisać w PIT/ZG poz. 25 i 26?

wla.gle

Zagłębię się jeszcze w tą Interpretację.... szczerze nie zapoznałem się z nią aż tak dokładnie.
Wcześniej była METODA ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO, za rok 2019 jest METODA WYŁĄCZENIA Z PROGRESJĄ, ale dotyczy
to jednak przychodów z pracy najemnej.

Z objaśnień do umów zagranicznych...
*) Dochody uzyskane w Belgii z zysków przedsiębiorstw, dywidend, odsetek, należności licencyjnych, zysków z przeniesienia własności majątku, z tyt. wykonywania wolnych zawodów, z EMERYTUR podlegają opodatkowaniu w Polsce w każdym przypadku, jednak od podatku obliczonego w Polsce można odliczyć podatek zapłacony w Belgii. Odliczenie podatku nie może być wyższe od kwoty obliczonego podatku przypadającego na dochód uzyskany w Belgii.

CZYLI TAK JAK PISZESZ W POŚCIE WYŻEJ...

Terka

Bank, myślę wypłacał i pobierał zaliczki to trzeba to odliczyć, tylko czy wpisać w PIT-36 w inne źródła czy w PIT/ZG tego już nie wiem.
Z tej interpretacji wynikałoby, że ....od należnego podatku obliczonego wg skali podatkowej, odlicza się podatek zapłacony za granicą przy czym odliczenie takie nie może przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która przypada na dochód uzyskany w Belgii.....

Podobna zasada jak przy umowie o pracę, ale nie mam za bardzo głowy do tego bo dla mnie to za skomplikowane.
Jest jeszcze coś takiego w tej interpretacji:

Reasumując, dochody uzyskane przez Wnioskodawcę mającego miejsce zamieszkania w Polsce w 2019 r. z tytułu emerytury wypłacanej z belgijskiego systemu ubezpieczeń społecznych, stosownie do art. 18 ust. 1-2 Konwencji między Rzecząpospolitą Polską a Królestwem Belgii w sprawie unikania podwójnego opodatkowania oraz zapobiegania oszustwom podatkowym i uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku, podlegają opodatkowaniu zarówno w Polsce, jak i w Belgii. Jednocześnie, w celu zapobieżenia podwójnemu opodatkowaniu tego dochodu w Polsce, należy zastosować określoną w art. 23 ust. 2 lit. b ww. Konwencji metodę unikania podwójnego, czyli tzw. metodę proporcjonalnego odliczenia, która oznacza, że dochód osiągnięty za granicą jest opodatkowany w Polsce, ale od należnego podatku obliczonego wg skali podatkowej, odlicza się podatek zapłacony za granicą przy czym odliczenie takie nie może przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która przypada na dochód uzyskany w Belgii. Wobec powyższego, z tytułu uzyskiwania emerytury z Belgii występuje obowiązek zapłaty zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych w Polsce.

Terka

Dzięki, właśnie szukałam tego objaśnienia, które podałeś post powyżej bo coś mi się kojarzyło, że nie wszystkich dochodów dotyczy ta umowa, chyba MLI (widziałam kiedyś Waszą dyskusję na forum na ten temat).
Czyli emerytura do PIT/ZG poz. 25 i 26 a umowa z pita belgijskiego po odjęciu diet i kup do poz. 8 PIT/ZG?
Podatku tym razem nie odpisujemy.

wla.gle

Tak bym zrobił...

Ahoj !

Terka

Dzięki bardzo i pozdrawiam.

Terka

Wla.gle zastanawiam się czy dobrze zrobiłam.
Mam PIT-11 złożony przez pocztę polską z renty z zagranicy (Belgia) Emerytury-renty zagraniczne:
przychód 2367,45
dochód 2367,45
zaliczka 415
Nie mam kwoty zaliczki zapłaconej za granicą.
Wyczytałam:
....W przypadku gdy z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania wynika zasada proporcjonalnego odliczenia, wówczas kwota przychodu z wypłacanej emerytury oraz kwota zaliczki pobieranej w Polsce trafia do części D PIT-36, a kwota zapłaconego za granicą podatku do pozycji 193 i 194 (kwota podatku wskazywana w tych pozycjach nie może przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym. Wypełnić należy PIT-36 oraz załącznik PIT/ZG.
Gdy z umowy wynika, że emerytura opodatkowana jest wyłącznie w Polsce (zagraniczny zakład ubezpieczeń nie pobiera zaliczki w kraju powstania świadczeń), wówczas wypełnić należy wyłącznie PIT-36 (bez załącznika PIT/ZG). Kwota przychodu oraz polskiej zaliczki pobranej przez bank trafia do części D deklaracji.....
https://www.e-pity.pl/emerytura-zagraniczna-polski-pit/

Wychodzi na to, że przychód i zaliczkę odprowadzoną przez Pocztę Polską z PIT-11 powinnam wpisać w PIT- 36 inne źródła a podatek z zagranicy (którego nie mam) powinien być wpisany w PIT/ZG. Tak to rozumie.
Czyli, że należałoby wypełnić tylko PIT-36.
ZG i tak muszę złożyć bo jest jeszcze dochód z Belgii ale ten PIT-11 to chyba tylko na PIT-36.
I jestem w kropce czy robić korektę.

Czech

Post autor: Czech »

Terka pisze:

> Wychodzi na to, że przychód i zaliczkę odprowadzoną przez Pocztę Polską z
> PIT-11 powinnam wpisać w PIT- 36 inne źródła a podatek z zagranicy (którego
> nie mam) powinien być wpisany w PIT/ZG. Tak to rozumie.

Wg mnie - tak to powinno wyglądać.
To , że nie ma podatku z pracy w Belgii nie ma znaczenia - w "progresji" potrzebujemy tylko dochody/przychody (brutto), które po uwzględnieniu diet i KUP - wpisujemy w poz.8 PIT/ZG.

Zablokowany