Program e-deklaracje - problem z dodatkowym zwrotem z tytułu ulgi na dzieci
Program e-deklaracje - problem z dodatkowym zwrotem z tytułu ulgi na dzieci
Mam problem z odliczeniem dodatkowego zwrotu z tytułu ulgi na dzieci w programie e-deklaracje. W sytuacji , gdy składka zdrowotna jest odliczona w zeznaniu rocznym w mniejszej wysokości niż w PIT-11 należy samemu obliczyć kwotę z poz. 125 Składki społeczne i zdrowotne. Oczywiście nie ma problemu kwotę wyliczam osobiście, wciskam przycisk Ignoruj, aby nie zmienił mi na tę wyliczoną przez program I tu zaczynają się schody , ponieważ w momencie wysyłki program jakby sam zmienia na kwotę widoczną przez program (składki społeczne i składki zdrowotne odliczone lub zerowe w zależności od sytuacji . RATUNKU , NIE WIEM O CO CHODZI !!!
Re: Program e-deklaracje - problem z dodatkowym zwrotem z tytułu ulgi na dzieci
Proszę spróbować wyliczyć w programie Asystent PIT 2019.
To jest błąd w programie e-deklaracje. nie działa prawidłowo od początku. Nawet jak się zapisze do kopii roboczej to zmienia sumę składek. Nie pomaga ignorowanie. Po wysłaniu suma składek powraca do wyliczonych przez e-deklaracje.
Zrób to programem ASYSTENT lub PITY 2019 IPS. Wysyłają prawidłowo, zrób to jako korektę.
Zrób to programem ASYSTENT lub PITY 2019 IPS. Wysyłają prawidłowo, zrób to jako korektę.
Asystent - pomimo, że nie spełnia jeszcze roli "Asystenta", to rozliczenia wpisywane bezpośrednio
do formularza liczy bezbłędnie - sprawdzałem różne kombinacje i jest OK.
Brakuje mi tylko w nim opcji - WYDRUKU BEZ TŁA, szkoda po prostu tuszu i papieru......:).
do formularza liczy bezbłędnie - sprawdzałem różne kombinacje i jest OK.
Brakuje mi tylko w nim opcji - WYDRUKU BEZ TŁA, szkoda po prostu tuszu i papieru......:).
Witam.
Chciałbym skorzystać z założonego już tematu. Wiele lat korzystałem z programu PITY IPS, potem zacząłem korzystać z programu e-deklaracje desktop ze strony rządowej. Po przeczytaniu postów z tego tematu, doszedłem do wniosku, że źle rozliczałem znajomym dodatkowy zwrot niewykorzystanej ulgi na dzieci. Bardzo proszę o pomoc i rozwianie wątpliwości:
Podatnicy (rozliczenie wspólne) mają mały dochód (zarabiała jedynie jedna osoba) i po odliczeniu od dochodu składki na ubezpieczenie społeczne i podziale dochodu na dwie osoby, podatek wychodził 0. Wtedy w PIT 37 wpisywałem składkę na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 0 (kwota nie może być większa od należnego podatku) i taką zerową kwotę uwzględniałem do zwrotu niewykorzystanej ulgi, mimo, że podatnik zapłacił niezerową składkę na ubezpieczenie zdrowotne widniejącą w PIT11. Program e-deklaracje nie pozwalał odliczyć inaczej, a wciąż pozostawała niewykorzystana ulga.
Moje pytania:
1) Czy mimo takiej sytuacji, że w PIT 37 nie wykazywałem składki zdrowotnej, mogłem uwzględnić do zwrotu niewykorzystanej ulgi kwotę składki wykazaną na PIT 11, którą potrącił pracodawca?
2) Jeśli tak czy mogę złożyć korektę pit za lata poprzednie i od którego roku?
3) Czy mogę złożyć korektę programami Asystent PIT dedykowanymi dla konkretnego roku podatkowego?
4) Czy trzeba przeliczać pity rozliczane wspólnie i indywidualnie jednego małżonka, aby stwierdzić który jest korzystniejszy jeśli chodzi o zwrot?
Z góry dziękuję za pomoc.
Chciałbym skorzystać z założonego już tematu. Wiele lat korzystałem z programu PITY IPS, potem zacząłem korzystać z programu e-deklaracje desktop ze strony rządowej. Po przeczytaniu postów z tego tematu, doszedłem do wniosku, że źle rozliczałem znajomym dodatkowy zwrot niewykorzystanej ulgi na dzieci. Bardzo proszę o pomoc i rozwianie wątpliwości:
Podatnicy (rozliczenie wspólne) mają mały dochód (zarabiała jedynie jedna osoba) i po odliczeniu od dochodu składki na ubezpieczenie społeczne i podziale dochodu na dwie osoby, podatek wychodził 0. Wtedy w PIT 37 wpisywałem składkę na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 0 (kwota nie może być większa od należnego podatku) i taką zerową kwotę uwzględniałem do zwrotu niewykorzystanej ulgi, mimo, że podatnik zapłacił niezerową składkę na ubezpieczenie zdrowotne widniejącą w PIT11. Program e-deklaracje nie pozwalał odliczyć inaczej, a wciąż pozostawała niewykorzystana ulga.
Moje pytania:
1) Czy mimo takiej sytuacji, że w PIT 37 nie wykazywałem składki zdrowotnej, mogłem uwzględnić do zwrotu niewykorzystanej ulgi kwotę składki wykazaną na PIT 11, którą potrącił pracodawca?
2) Jeśli tak czy mogę złożyć korektę pit za lata poprzednie i od którego roku?
3) Czy mogę złożyć korektę programami Asystent PIT dedykowanymi dla konkretnego roku podatkowego?
4) Czy trzeba przeliczać pity rozliczane wspólnie i indywidualnie jednego małżonka, aby stwierdzić który jest korzystniejszy jeśli chodzi o zwrot?
Z góry dziękuję za pomoc.
Moje pytania:
1) Czy mimo takiej sytuacji, że w PIT 37 nie wykazywałem składki zdrowotnej, mogłem uwzględnić do zwrotu niewykorzystanej ulgi kwotę składki wykazaną na PIT 11, którą potrącił pracodawca? - tak, wpisujemy kwoty z PIT-11.
2) Jeśli tak czy mogę złożyć korektę pit za lata poprzednie i od którego roku? - tak, 5 lat wstecz.
3) Czy mogę złożyć korektę programami Asystent PIT dedykowanymi dla konkretnego roku podatkowego? - raczej PITy/NG, asystent powstał dopiero
w roku 2017-18.
4) Czy trzeba przeliczać pity rozliczane wspólnie i indywidualnie jednego małżonka, aby stwierdzić który jest korzystniejszy jeśli chodzi o zwrot? - tak, a szczególnie od roku wprowadzenia zmiennej kwoty wolnej od podatku / zawsze można zrobić symulację/.
1) Czy mimo takiej sytuacji, że w PIT 37 nie wykazywałem składki zdrowotnej, mogłem uwzględnić do zwrotu niewykorzystanej ulgi kwotę składki wykazaną na PIT 11, którą potrącił pracodawca? - tak, wpisujemy kwoty z PIT-11.
2) Jeśli tak czy mogę złożyć korektę pit za lata poprzednie i od którego roku? - tak, 5 lat wstecz.
3) Czy mogę złożyć korektę programami Asystent PIT dedykowanymi dla konkretnego roku podatkowego? - raczej PITy/NG, asystent powstał dopiero
w roku 2017-18.
4) Czy trzeba przeliczać pity rozliczane wspólnie i indywidualnie jednego małżonka, aby stwierdzić który jest korzystniejszy jeśli chodzi o zwrot? - tak, a szczególnie od roku wprowadzenia zmiennej kwoty wolnej od podatku / zawsze można zrobić symulację/.
Tu masz programy za poszczególne lata.
https://pit.dobry.pl/archiwum-pity
Sposób zmiany rozliczenia z indywidualnego na wspólne lub odwrotnie po terminie złożenia danego zeznania podatkowego powstał dopiero od rozliczenia za 2018 rok więc wcześniejszych rozliczeń nie możesz zmieniać z e wspólnego na indywidualne i odwrotnie.
https://pit.dobry.pl/archiwum-pity
Sposób zmiany rozliczenia z indywidualnego na wspólne lub odwrotnie po terminie złożenia danego zeznania podatkowego powstał dopiero od rozliczenia za 2018 rok więc wcześniejszych rozliczeń nie możesz zmieniać z e wspólnego na indywidualne i odwrotnie.
wla.gle pisze:
> Asystent - pomimo, że nie spełnia jeszcze roli "Asystenta", to
> rozliczenia wpisywane bezpośrednio
> do formularza liczy bezbłędnie - sprawdzałem różne kombinacje i jest OK.
>
> Brakuje mi tylko w nim opcji - WYDRUKU BEZ TŁA, szkoda po prostu tuszu i
> papieru......:).
Z ust mi to wyjąłeś. Zdecydowanie przydałyby się takie opcje drukowania jak przy PITY 2019 IPS.
> Asystent - pomimo, że nie spełnia jeszcze roli "Asystenta", to
> rozliczenia wpisywane bezpośrednio
> do formularza liczy bezbłędnie - sprawdzałem różne kombinacje i jest OK.
>
> Brakuje mi tylko w nim opcji - WYDRUKU BEZ TŁA, szkoda po prostu tuszu i
> papieru......:).
Z ust mi to wyjąłeś. Zdecydowanie przydałyby się takie opcje drukowania jak przy PITY 2019 IPS.
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi
snykwa pisze:
> wla.gle pisze:
> > Asystent - pomimo, że nie spełnia jeszcze roli "Asystenta", to
> > rozliczenia wpisywane bezpośrednio
> > do formularza liczy bezbłędnie - sprawdzałem różne kombinacje i jest OK.
> >
> > Brakuje mi tylko w nim opcji - WYDRUKU BEZ TŁA, szkoda po prostu tuszu i
> > papieru......:).
>
> Z ust mi to wyjąłeś. Zdecydowanie przydałyby się takie opcje drukowania jak przy PITY
> 2019 IPS.
Ja też popieram Wasze stanowisko w sprawie dodania opcji drukowania 'BEZ TŁA'.
I dodam, że wspominałem o tym z P. Marcinowi parę tygodni temu, ale na razie z jego strony cisza....
Trzeba ten temat przenieść do 'Technicznych' chyba...
> wla.gle pisze:
> > Asystent - pomimo, że nie spełnia jeszcze roli "Asystenta", to
> > rozliczenia wpisywane bezpośrednio
> > do formularza liczy bezbłędnie - sprawdzałem różne kombinacje i jest OK.
> >
> > Brakuje mi tylko w nim opcji - WYDRUKU BEZ TŁA, szkoda po prostu tuszu i
> > papieru......:).
>
> Z ust mi to wyjąłeś. Zdecydowanie przydałyby się takie opcje drukowania jak przy PITY
> 2019 IPS.
Ja też popieram Wasze stanowisko w sprawie dodania opcji drukowania 'BEZ TŁA'.
I dodam, że wspominałem o tym z P. Marcinowi parę tygodni temu, ale na razie z jego strony cisza....
Trzeba ten temat przenieść do 'Technicznych' chyba...