wykazanie dochodów z Niemiec na pit 36
-
wykazanie dochodów z Niemiec na pit 36
Witam,
w 2019 roku mąż pracował cały rok na umowie o prace w Niemczech a ja miałam przychody z minijob oraz zasiłku Elterngeld. W Polsce nie osiągnęliśmy żadnych przychodów. Proszę o informację w sprawie;
1) czy możemy się wspólnie rozliczyć na pit 36?
2) męża dochody potrafię przeliczyć na złotówki tylko mam wątpliwość co do moich przychodów. Mianowicie czy zasiłek Elterngeld wykazuje się w pit ZG i jeśli tak to w której pozycji? i w której minijob?
3) w 2019 mąż otrzymał zwrot podatku z Niemiec. Jego chyba się też ujmuje w pit 36 tylko nie mam pojęcia jak i gdzie. Proszę o podpowiedź.
w 2019 roku mąż pracował cały rok na umowie o prace w Niemczech a ja miałam przychody z minijob oraz zasiłku Elterngeld. W Polsce nie osiągnęliśmy żadnych przychodów. Proszę o informację w sprawie;
1) czy możemy się wspólnie rozliczyć na pit 36?
2) męża dochody potrafię przeliczyć na złotówki tylko mam wątpliwość co do moich przychodów. Mianowicie czy zasiłek Elterngeld wykazuje się w pit ZG i jeśli tak to w której pozycji? i w której minijob?
3) w 2019 mąż otrzymał zwrot podatku z Niemiec. Jego chyba się też ujmuje w pit 36 tylko nie mam pojęcia jak i gdzie. Proszę o podpowiedź.
Re: wykazanie dochodów z Niemiec na pit 36
Rozumiem, że jesteście rezydentami podatkowymi PL.
Rozliczenie na PIT-36 oraz 2 razy PIT/ZG - osobny dla męża i osobny dla żony.
1. Rozliczenie wspólne jest możliwe...
2. ...w której minijob?
Uważam, że Minijob, to odpowiednik naszych umów cywilnoprawnych, ponieważ przy takiej umowie nie ma opłacanego ubezpieczenia zdrowotnego, nie ma tez okresów wypowiedzenia, opłacana jest tylko składka emerytalna.
Więc wpisałbym do ZG wiersz 3 poz. 15, 27
Elterngeld wykazuje się w pit ZG i jeśli tak to w której pozycji? - w wiersz 6 "inne źródła".
3. Zwrotu podatku przy metodzie wyłączenia z progresją / taką UPO stosujemy do rozliczeń z DE/,
nie doliczamy.
Jest podatkowo obojętny.....
Przy braku dochodów w PL rozliczenie będzie na 0,00.
Rozliczenie na PIT-36 oraz 2 razy PIT/ZG - osobny dla męża i osobny dla żony.
1. Rozliczenie wspólne jest możliwe...
2. ...w której minijob?
Uważam, że Minijob, to odpowiednik naszych umów cywilnoprawnych, ponieważ przy takiej umowie nie ma opłacanego ubezpieczenia zdrowotnego, nie ma tez okresów wypowiedzenia, opłacana jest tylko składka emerytalna.
Więc wpisałbym do ZG wiersz 3 poz. 15, 27
Elterngeld wykazuje się w pit ZG i jeśli tak to w której pozycji? - w wiersz 6 "inne źródła".
3. Zwrotu podatku przy metodzie wyłączenia z progresją / taką UPO stosujemy do rozliczeń z DE/,
nie doliczamy.
Jest podatkowo obojętny.....
Przy braku dochodów w PL rozliczenie będzie na 0,00.
-
czyli zwrotu podatku z Niemiec w ogóle nie ujmować?
-
A w przypadku gdy doszłyby dochody polskie to wtedy z tego co czytałam trzeba zwrot podatku wykazać tylko gdzie?
A co czytałaś ? Podaj linke, albo jakiś przepis.
Zwrotów podatku z kraju z którym mamy podpisaną umowę metodą wyłączenia z progresją nie dolicza się.
-
Dziękuję za odpowiedź a mam jeszcze jedno ostatnie pytanie. Czy zwrot z Niemiec za niewykorzystany urlop z Sokobau należy wykazać w pit ZG?
angela1_18 pisze:
> Dziękuję za odpowiedź a mam jeszcze jedno ostatnie pytanie. Czy zwrot z
> Niemiec za niewykorzystany urlop z Sokobau należy wykazać w pit ZG?
- tak , jest to dochód ze stosunku pracy....
> Dziękuję za odpowiedź a mam jeszcze jedno ostatnie pytanie. Czy zwrot z
> Niemiec za niewykorzystany urlop z Sokobau należy wykazać w pit ZG?
- tak , jest to dochód ze stosunku pracy....
-
Bardzo dziękuję