dodatkowy zwrot na dzieci z tyt.składek od dochodów zagranicznych

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
bary77

dodatkowy zwrot na dzieci z tyt.składek od dochodów zagranicznych

Post autor: bary77 »

Witam wszystkich i proszę o konsultację. Mam taki przypadek: dochody z Niemiec wykazane na PIT-11 jako dochód zwolniony od podatku (poz.32 - dochód z Niemiec od pracownika oddelegowanego), do tego żadnych innych kwot na PIT-11. Oprócz tego dołączona informacja roczna dla osoby ubezpieczonej z wykazanymi składkami odprowadzonymi do ZUS (społeczne i zdrowotne). Według mnie składek tych nie mogę wykazać w PIT-36 jako dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci w poz.346 ponieważ składki te zapłacono od przychodu niepodlegającego opodatkowaniu w Polsce. Zgodnie z przypisem nr 6) w PIT-36 w tym polu można wykazać jedynie składki od przychodów zwolnionych na podstawie art.21 ust.1 pkt 148 oraz kwotę składek o których mowa w art.26 ust.1 pkt 2 i 2a oraz art.27b ust.1 i 2 ustawy, tj.zapłaconych w roku podatkowym i podlegających odliczeniu.
Ja uważam, że skoro składki te nie podlegają odliczeniu a nie wynikają z przychodu zwolnionego na podstawie art.21 ust.1 pkt 148 (< 26 r.ż.) to nie mogę ich wykazać w tym polu i tym samym nie mogę odliczyć dodatkowego zwrotu z tytułu ulgi na dzieci. Jednak klient się upiera bo zawsze miał odliczaną (w innym biurze które teraz jest zamknięte) i dlatego proszę o wasze zdanie na ten temat.

wla.gle

Re: dodatkowy zwrot na dzieci z tyt.składek od dochodów zagranicznych

Post autor: wla.gle »

... do tego żadnych innych kwot na PIT-11 - i wg mnie to jest b. ważne.
Nie uzyskał żadnego dochodu opodatkowanego wg skali podatkowej.
Gdyby było choćby parę złotych to można by odliczyć ulgę prorodzinną od składek...

Tak wg mnie...proszę o komentarze innych forumowiczów....:).

bary77

Post autor: bary77 »

Czyli podzielasz moje zdanie żeby nie wykazywać tych składek i nie odliczać od nich ulgi prorodzinnej?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Tak...

Zablokowany