DOCHODY DZIECKA A ULGA
DOCHODY DZIECKA A ULGA
Czy do limitu ulgi na dziecko trzeba wziąć przychód czy dochód z PIT -11
Dziecko studiuje , ma 24 lata , i dostało PIT-11
Przychód : 3627,04 zł
KUP: 725,40 zł
dochód: 2901,64 zł
zaliczka : 522,00 zł
Czy takie dochody uprawiniaja rodziców do skorzystania z ulgi prorodzinnej ?
Dziecko studiuje , ma 24 lata , i dostało PIT-11
Przychód : 3627,04 zł
KUP: 725,40 zł
dochód: 2901,64 zł
zaliczka : 522,00 zł
Czy takie dochody uprawiniaja rodziców do skorzystania z ulgi prorodzinnej ?
Re: DOCHODY DZIECKA A ULGA
Tak- dochód 2901,64 zł < 3089,00...
A jak to będzie w przypadku kwoty przychodu np. 3200zł z umowy zlecenia wykazanej tylko 86 / 88 w polu dla przychodów zwolnionych od podatku i braku wykazanych KUP w PIT11?
Jest to prosto napisane w broszurze:
do ukończenia 25 roku życia uczące się(…) jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu przy zastosowaniu skali podatkowej lub zgodnie z art. 30b lub >>>> uzyskały przychody zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy <<<, w łącznej wysokości przekraczającej kwotę 3 089 zł, z wyjątkiem renty rodzinnej,
Zwracam uwagę, że o mowa o DOCHODACH opodatkowanych i PRZYCHODACH zwolnionych.
Więc 3200>3089
do ukończenia 25 roku życia uczące się(…) jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu przy zastosowaniu skali podatkowej lub zgodnie z art. 30b lub >>>> uzyskały przychody zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy <<<, w łącznej wysokości przekraczającej kwotę 3 089 zł, z wyjątkiem renty rodzinnej,
Zwracam uwagę, że o mowa o DOCHODACH opodatkowanych i PRZYCHODACH zwolnionych.
Więc 3200>3089
Musiałem przeoczyć ten opis.
Dziękuję. :)
Dziękuję. :)
Z tą broszurą to też nie do końca jest tak jak w niej napisane, bo cóż np.:
...... jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu........
Wynikało by z tego, że bierzemy kwotę np. z PIT-37 z poz. 113 (podstawa obliczenia podatku) podczas gdy min. fin. tego nie uznaje i bierze się kwotę dochodu po odjęciu tylko poz. 106 i 107.
...... jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu........
Wynikało by z tego, że bierzemy kwotę np. z PIT-37 z poz. 113 (podstawa obliczenia podatku) podczas gdy min. fin. tego nie uznaje i bierze się kwotę dochodu po odjęciu tylko poz. 106 i 107.
Jak widać może to zależeć to od rodzaju przychodu.
Mi chodziło o konkretny przypadek przychodu z umowy zlecenia wykazanej tylko i wyłącznie w polu 86 (dla przychodów zwolnionych od podatku) w PIT11.
Mi chodziło o konkretny przypadek przychodu z umowy zlecenia wykazanej tylko i wyłącznie w polu 86 (dla przychodów zwolnionych od podatku) w PIT11.
Rozumiem ale dokładnie taka sama jest sytuacja z umową o pracę.
Od dochodów zwolnionych wykazanych w poz. 87 podatnik ma prawo odliczyć sobie kwotę kosztów za okres pracy w którym uzyskiwał przychody zwolnione . Więc zapewne podobnie jest w sytuacji umowy zlecenia. Dlatego nie rozumie dlaczego przy obliczaniu limitu do ulgi prorodzinnej nie miało by to znaczenia.
Choć przeczytałem to co podał z broszury @Optima i nie wiem jak to rozumieć. Tzn. wiem tylko czy to oznacza to co można zrozumieć czy jest inaczej.
Czy od przychodu zwolnionego można jednak odliczyć koszty, które podatnik jednak poniósł.
Od dochodów zwolnionych wykazanych w poz. 87 podatnik ma prawo odliczyć sobie kwotę kosztów za okres pracy w którym uzyskiwał przychody zwolnione . Więc zapewne podobnie jest w sytuacji umowy zlecenia. Dlatego nie rozumie dlaczego przy obliczaniu limitu do ulgi prorodzinnej nie miało by to znaczenia.
Choć przeczytałem to co podał z broszury @Optima i nie wiem jak to rozumieć. Tzn. wiem tylko czy to oznacza to co można zrozumieć czy jest inaczej.
Czy od przychodu zwolnionego można jednak odliczyć koszty, które podatnik jednak poniósł.
Czyli w przypadku umowy zlecenia byłoby to 20% od przychodu, czy ile? Nie ma wykazanych składek ...?
Byłoby 20% ale trzeba by popytać np. w swoim US aby nie było potem niespodzianki
Istnieje również alternatywa aby zastosować te koszty i odliczyć ulgę a w razie zawiadomienia z US złożyć korektę. Z tym, że US może zawiadomić za 2 lata i wtedy trzeba by zwracać kwotę z odsetkami (co prawda niewielkimi).
Dlatego trzeba samemu podjąć decyzję aby nie mieć do nikogo pretensji.
Niestety taki los nam zgotowali.
Istnieje również alternatywa aby zastosować te koszty i odliczyć ulgę a w razie zawiadomienia z US złożyć korektę. Z tym, że US może zawiadomić za 2 lata i wtedy trzeba by zwracać kwotę z odsetkami (co prawda niewielkimi).
Dlatego trzeba samemu podjąć decyzję aby nie mieć do nikogo pretensji.
Niestety taki los nam zgotowali.