Uwagi
Re: Uwagi
Bartuś!
czy Ty nie za wiele wymagasz ode mnie?
Taz technika to moja najsłabsza strona.
W ogóle nie myślałam o żadnej weryfikacji - jedynie o możliwości wysyłki nip-3
Mam na biurku teraz dwa prościutkie zeznania 37 plus NIPki 3 (zmiana dowodu os) - i już ból, bo trzeba to pocztą albo osobiście (30 km)
Rozumiiisz Pan?
Weryfikacja?
Może po dowodzie własnie?
Nie znam się.
czy Ty nie za wiele wymagasz ode mnie?
Taz technika to moja najsłabsza strona.
W ogóle nie myślałam o żadnej weryfikacji - jedynie o możliwości wysyłki nip-3
Mam na biurku teraz dwa prościutkie zeznania 37 plus NIPki 3 (zmiana dowodu os) - i już ból, bo trzeba to pocztą albo osobiście (30 km)
Rozumiiisz Pan?
Weryfikacja?
Może po dowodzie własnie?
Nie znam się.
Ale ja nie mówiłem o wyrzucaniu dowodu w sensie wywalenia plastiku tylko wywalenia jakiegoś papierka na którym tenże numer dowodu jest podany, a takich papierków jest zdecydowanie więcej niż miejsc gdzie podany jest przychód za rok taki i taki, prawda ? :) Nawet kurierzy z DHLa przed wydaniem paczki wołają o numer dowodu...
-
Gość
marbar napisał(a) :
> "Na uwage zasługuje również załącznik nip-3 według mnie to powinno być
> do pit-37 dodane 2 dodatkowe rubryki dotyczące zwrotu nadpłaty podatku tak
> jak jest przy wniosku vzm-1"
>
> Sławek, natentychmiast to wytłumacz, bo bez przecinków, nijak tego pojąć
> nie mogę.
> Wychodzi mi nip-3 z pitem 37 łącznie z rubrykami dwoma.
Chodzi mi o to że zamiast wypełniać nip-3 tylko po to żeby dostać zwrot nadpłaty podatku na konto bankowe powinny być 2 rubryki w picie 37, pierwsza ze wskazaniem w jakiej formie ma być zwrócona nadpłata podatku ( w kasie us, pocztą czy na rachunek bankowy) i druga rubryka do podania nazwy banku i numeru konta bankowego. Tak jest przy wypełnianiu wniosku VZM-1 o zwrot VAT za materiały budowlane. Tam nie trzeba wypełniać żadnego załącznika nip-3 tylko po to żeby US przekazywał zwrot nadpłaty podatku na konto bankowe. Tak jak napisałem wcześniej załącznik nip-3 powinien być wypełniany tylko przy zgłoszeniu identyfikacyjnym tj nadaniu numeru nip albo zgłoszeniu aktualizacyjnym jeżeli podatnik zmieni adres miejsca zamieszkania czy zmieni się seria i numer dowodu osobistego. Nie mogę zrozumieć również tego że musi być osobiste konto bankowe podatnika. Dlaczego podatnik nie może np wskazać numeru konta kogoś z rodziny żeby US przekazał nadpłate podatku tylko musi każdy z podatników mieć swoje osobiste konto bankowe? Weźmy przykład zakładów pracy, tam pracownik składa oświadczenie płatnikowi że chce aby jego wynagrodzenie było przekazywane na konto bankowe i płatnika nie interesuje czy jest to konto jego prywatne czy żony, matki, teściowej czy znajomego
> "Na uwage zasługuje również załącznik nip-3 według mnie to powinno być
> do pit-37 dodane 2 dodatkowe rubryki dotyczące zwrotu nadpłaty podatku tak
> jak jest przy wniosku vzm-1"
>
> Sławek, natentychmiast to wytłumacz, bo bez przecinków, nijak tego pojąć
> nie mogę.
> Wychodzi mi nip-3 z pitem 37 łącznie z rubrykami dwoma.
Chodzi mi o to że zamiast wypełniać nip-3 tylko po to żeby dostać zwrot nadpłaty podatku na konto bankowe powinny być 2 rubryki w picie 37, pierwsza ze wskazaniem w jakiej formie ma być zwrócona nadpłata podatku ( w kasie us, pocztą czy na rachunek bankowy) i druga rubryka do podania nazwy banku i numeru konta bankowego. Tak jest przy wypełnianiu wniosku VZM-1 o zwrot VAT za materiały budowlane. Tam nie trzeba wypełniać żadnego załącznika nip-3 tylko po to żeby US przekazywał zwrot nadpłaty podatku na konto bankowe. Tak jak napisałem wcześniej załącznik nip-3 powinien być wypełniany tylko przy zgłoszeniu identyfikacyjnym tj nadaniu numeru nip albo zgłoszeniu aktualizacyjnym jeżeli podatnik zmieni adres miejsca zamieszkania czy zmieni się seria i numer dowodu osobistego. Nie mogę zrozumieć również tego że musi być osobiste konto bankowe podatnika. Dlaczego podatnik nie może np wskazać numeru konta kogoś z rodziny żeby US przekazał nadpłate podatku tylko musi każdy z podatników mieć swoje osobiste konto bankowe? Weźmy przykład zakładów pracy, tam pracownik składa oświadczenie płatnikowi że chce aby jego wynagrodzenie było przekazywane na konto bankowe i płatnika nie interesuje czy jest to konto jego prywatne czy żony, matki, teściowej czy znajomego