Ulga na dziecko
Ulga na dziecko
Witam
Mam pytanie
Czy do ulgi na dziecko bierzemy dochód czy dochód po odliczenia.
Dochody moje i żony przekraczją 112000 ale po odliczeniu składek już nie.
Dochody moje i żony uzyskane z jednego stosunku do pracy ( umowa o pracę)
Mam pytanie
Czy do ulgi na dziecko bierzemy dochód czy dochód po odliczenia.
Dochody moje i żony przekraczją 112000 ale po odliczeniu składek już nie.
Dochody moje i żony uzyskane z jednego stosunku do pracy ( umowa o pracę)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2020, o 16:18 przez koval_84, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ulga na dzicko
Przychód-KUP-składki społeczne <112 000.
Program IPS i e-pit chyba interpretuje to inaczej i nie bierze pod uwagę składek na ubezpieczenie społeczne
W programach - w załączniku PIT/O - musisz się określić czy przekraczasz 112000.
Dochód do limitu :
W PIT-37 poz.111
w PIT-36 poz.205
Dochód do limitu :
W PIT-37 poz.111
w PIT-36 poz.205
Zaznaczone niestety nic to nie pomaga
Ale w czym nie pomaga ? Nie odlicza dziecka ?
Podaj dane z PITów bo za bardzo nie rozumiem w czym masz problem.
Podaj dane z PITów bo za bardzo nie rozumiem w czym masz problem.
Coś tam poklikałem i weszło. A czemu programy i Strona z pitami nie oblicza tego automatycznie. To że od dochodu odejmuje się skłaki na ubezpieczenie nie jest napisane wprost.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2020, o 16:52 przez koval_84, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ulga na dziecko
A z jakiego programu korzystasz ?
Ściągnąłem tu z tej strony. Na chwilę obecną wyliczyło się OK, ale dopiero po zaznaczeniu manualnym że dochód jest poniżej 112 tys.
Bez tego zaznaczenia program sam tego nie wylicza to samo na stronie.
Tylko nie do końca jest dla mnie zapis, i nie jestem pewien że dobrze robię że odliczam jeszcze składki na ubezpieczenie społeczne.
Dużo prostsze było by gdyby było napisane że dochód po odliczaniach jest mniejszy niż 112
Za dochody, o których mowa powyżej, uważa się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym, do których mają zastosowanie zasady opodatkowania określone w art. 27, art. 30b i art. 30c ustawy, pomniejszone o kwotę składek na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a ustawy.
Bez tego zaznaczenia program sam tego nie wylicza to samo na stronie.
Tylko nie do końca jest dla mnie zapis, i nie jestem pewien że dobrze robię że odliczam jeszcze składki na ubezpieczenie społeczne.
Dużo prostsze było by gdyby było napisane że dochód po odliczaniach jest mniejszy niż 112
Za dochody, o których mowa powyżej, uważa się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym, do których mają zastosowanie zasady opodatkowania określone w art. 27, art. 30b i art. 30c ustawy, pomniejszone o kwotę składek na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a ustawy.
A teraz na spokojnie dopatrzyłem się że jednak jest to napisane
Dochód po odliczeniu składek ZUS/KRS
No ale dla mnie laika ZUS i składki na ubezpieczenie społeczne nie jest tak na pierwszy rzut oka jednoznaczne
Dochód po odliczeniu składek ZUS/KRS
No ale dla mnie laika ZUS i składki na ubezpieczenie społeczne nie jest tak na pierwszy rzut oka jednoznaczne