Kiedy bęzie aktywny PIT-11(25)
Kiedy bęzie aktywny PIT-11(25)
Dawno nie marudziłem - bo miałem nadzieję, że po weekendzie już się pojawi.
Kidy p. Marcinie planuje pan uruchomić możliwość wypełnienia PIT-11(25).
Na tę funkcjonalność właściwie najbardziej u nas w biurze czekaliśmy - to był mój jedyny argument by się przesiąść na PITy IPS
;-)
Kidy p. Marcinie planuje pan uruchomić możliwość wypełnienia PIT-11(25).
Na tę funkcjonalność właściwie najbardziej u nas w biurze czekaliśmy - to był mój jedyny argument by się przesiąść na PITy IPS
;-)
Re: Kiedy bęzie aktywny PIT-11(25)
Pozwolę sobie przypomnieć z moim pytaniem :-)
Dzisiaj powinny być PIT-40A/11A i PIT-8C.
PIT-11 jeszcze trochę ze względu na komplikacje przez osoby do 26lat (:
PIT-11 jeszcze trochę ze względu na komplikacje przez osoby do 26lat (:
M.K. pisze:
> PIT-11 jeszcze trochę ze względu na komplikacje przez osoby do 26lat (:
To fakt.
Teraz miałem taki PIT-11(25):
- kwota w polu 87: nieco ponad 39 tys zł - a więc już powyżej limitu
- kwota w polu 36 (a więc z umowy o pracę zwolnione <26 lat).. jeszcze 19 tys. (sic!)
Oprócz tego pola 29-33 - czyli "normalna" umowa o pracę.
W ogóle nie wiedziałem jak to właściwie zrobić. Zrobiłem za pomocą programu e-pity 2019 (ten z zielone e)
ale... potem pomyślałem, że zobaczę jak zrobił to fiskus na swoich e-PITach.
I... była rozbieżność.
Przychody, koszty były zgodne. Różnica była w odliczonych składkach społecznych i zdrowotnych. Nie dużo, ale różnica w zwrocie była chyba 2 albo 4 zł.
Ostatecznie do programu PITy IPS przepisałem dane z pita przygotowanego przez fiskusa.
I jak to będzie jak programy będą inaczej liczyć w takiej sytuacji? Wezwania do korekty przez urząd skarbowy? Zapewne... współczuję presji odpowiedzialności p. Marcinie z tym algorytmem.
To fakt.
Teraz miałem taki PIT-11(25):
- kwota w polu 87: nieco ponad 39 tys zł - a więc już powyżej limitu
- kwota w polu 36 (a więc z umowy o pracę zwolnione <26 lat).. jeszcze 19 tys. (sic!)
Oprócz tego pola 29-33 - czyli "normalna" umowa o pracę.
W ogóle nie wiedziałem jak to właściwie zrobić. Zrobiłem za pomocą programu e-pity 2019 (ten z zielone e)
ale... potem pomyślałem, że zobaczę jak zrobił to fiskus na swoich e-PITach.
I... była rozbieżność.
Przychody, koszty były zgodne. Różnica była w odliczonych składkach społecznych i zdrowotnych. Nie dużo, ale różnica w zwrocie była chyba 2 albo 4 zł.
Ostatecznie do programu PITy IPS przepisałem dane z pita przygotowanego przez fiskusa.
I jak to będzie jak programy będą inaczej liczyć w takiej sytuacji? Wezwania do korekty przez urząd skarbowy? Zapewne... współczuję presji odpowiedzialności p. Marcinie z tym algorytmem.
M.K. pisze:
> Dzisiaj powinny być PIT-40A/11A i PIT-8C.
>
Chciałbym dopytać jak prace nad PIT-11(25).
Kolejna duża aktualizacja z dziewiątką - a formularz dalej nieaktywny. ;-((( A już marzec...
Proszę odważnie powiedzieć - jak prace nad tym zostały zawieszone... bym nie instalował z taką nadzieją kolejnych wersji..
Osobiście był to dla mnie najważniejszy powód zakupu IPS PITy - to jest wypełnianie poprzez PIT-11
Nie znaczy, że się obrażę i powiem: nigdy więcej IPS, ale... trochę mnie zasmucicie...
> Dzisiaj powinny być PIT-40A/11A i PIT-8C.
>
Chciałbym dopytać jak prace nad PIT-11(25).
Kolejna duża aktualizacja z dziewiątką - a formularz dalej nieaktywny. ;-((( A już marzec...
Proszę odważnie powiedzieć - jak prace nad tym zostały zawieszone... bym nie instalował z taką nadzieją kolejnych wersji..
Osobiście był to dla mnie najważniejszy powód zakupu IPS PITy - to jest wypełnianie poprzez PIT-11
Nie znaczy, że się obrażę i powiem: nigdy więcej IPS, ale... trochę mnie zasmucicie...
Odważnie mówię że będzie. Dzisiaj miałem informację, że jest oprogramowany.
No to spokojnie czekam 👍