Ulga termomodernizacyjna
Ulga termomodernizacyjna
Czy nie ma przeciwskazań aby rozliczyć w zeznaniu fakturę zaliczkową? Wystawiona 10.12.2019 w treści Zaliczka na poczet dostawy i montażu systemu fotowoltanicznego w budynku mieszkalnym ( podany adres). Rozliczenie zaliczki na fakturze z 05.02.2020
Czy dobrze rozumiem w zeznaniu za 2019 odliczę zaliczkę - w tym przypadki 16200zł a w 2020 pozostałość 10300zł ( całkowita wartość 26500)
Czy dobrze rozumiem w zeznaniu za 2019 odliczę zaliczkę - w tym przypadki 16200zł a w 2020 pozostałość 10300zł ( całkowita wartość 26500)
Re: Ulga termomodernizacyjna
Myślę, że faktury zaliczkowej nie można odliczyć.
Odliczenie dotyczy ZAKOŃCZONEJ INWESTYCJI TERMOMODERNIZACYJNEJ, czyli odliczenie końcowej faktury.
Może ktoś jeszcze,,,:).
Odliczenie dotyczy ZAKOŃCZONEJ INWESTYCJI TERMOMODERNIZACYJNEJ, czyli odliczenie końcowej faktury.
Może ktoś jeszcze,,,:).
Wydaje mi się, że faktura zaliczkowa może być odliczona. W ustawie są określone warunki, że musi być faktura VAT - a faktura zaliczkowa jest taką fakturą. Fakt, że wystawiona faktura zaliczkowa sugeruje, że przedsięwzięcie nie jest zakończone, ale na to mamy 3 lata.
W naszym urzędzie poinformowali podatnika, że może sobie odliczyć fakturę zaliczkową (dot.ulgi termomodernizacyjnej)
Sugerowałem się tym artykułem /odpowiada ekspert/...
http://www.porady.egospodarka.pl/Rozlic ... kowym.html
Wiem, że internet nie jest źródłem przepisów, ale jest tam takie wyjaśnienie...
PS.
Jeśli US pozwala = nie ma sprawy..:)
Ahoj !
http://www.porady.egospodarka.pl/Rozlic ... kowym.html
Wiem, że internet nie jest źródłem przepisów, ale jest tam takie wyjaśnienie...
PS.
Jeśli US pozwala = nie ma sprawy..:)
Ahoj !
Dzwoniłem w tej sprawie do KIS bo przyszła emerytka i miała też fv zaliczkową na parę tysięcy i chciała to odliczyć bo tak jej powiedzieli w naszym US ale to mógł być nawet stażysta co przyjmuje dokumenty na okienku i nie ma co mu wierzyć. Na infolinii powiedzieli że nie można odliczać z fv zaliczkowej, musi być fv końcowa wystawiona w 2020 i dopiero można odliczyć od dochodu zakup fotowoltaiki. Moim zdaniem nie ma prawa odliczać jeżeli to fv zaliczkowa, jedynie końcowa wskazuje że inwestycja zakończona i można odliczyć od dochodu
Idąc tropem KIS - jezeli zaliczki nie rozliczę w roku ponieniesia np.: w 2019 , a faktura końcowa będzie dopiero w 2020 to czy mam odliczyć w 2020 całość, czy tez -zgodnie z ustawa -musze zrobic korektę za 2019 ? gdyż :
...ma prawo odliczyć...wydatki poniesione w roku podatkowym - czyżby faktura zaliczkowa nie była wydatkiem ??
Art. 26h. 1. Podatnik będący właścicielem lub współwłaścicielem budynku mieszkalnego jednorodzinnego ma prawo odliczyć od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1 lub art. 30c ust. 2, wydatki poniesione w roku podatkowym na materiały budowlane, urządzenia i usługi, związane z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w tym budynku, określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 10, które zostanie zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.
...ma prawo odliczyć...wydatki poniesione w roku podatkowym - czyżby faktura zaliczkowa nie była wydatkiem ??
Art. 26h. 1. Podatnik będący właścicielem lub współwłaścicielem budynku mieszkalnego jednorodzinnego ma prawo odliczyć od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1 lub art. 30c ust. 2, wydatki poniesione w roku podatkowym na materiały budowlane, urządzenia i usługi, związane z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w tym budynku, określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 10, które zostanie zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.
Czyli ile ludzi, tyle opinii... już sama nie wiem. Dzwoniłam do dwóch różnych US w moim pobliżu i każdy ma swoją interpretację... czy nie powinna być jedna? 😂
z objaśnień MF:
Za datę poniesienia wydatku uważa się dzień sprzedaży(datę dokonania lub zakończenia dostawy towarów lub wykonania usługi) określony na fakturze VAT,ponieważ na podstawie faktury ustala się wysokość poniesionych wydatków na termomodernizację budynku. W przypadku, gdy na fakturze VAT brak jest informacji o dniu sprzedaży przyjmuje się,że dzień ten przypada na dzień, w którym wystawiono fakturę.Przykład 25.Podatnik wpłacił zaliczkę na piec gazowy w 2018 roku.Sprzedaż pieca nastąpiła w 2019 r. i w tym roku została wystawiona faktura.Podatnik może odliczyć w całości wydatki poniesione na zakup pieca (łącznie z kwotą zaliczki zapłaconą w 2018 r.), o ile spełni pozostałe warunki.
całość tutaj:
https://www.podatki.gov.pl/media/5262/o ... cyjnej.pdf
Za datę poniesienia wydatku uważa się dzień sprzedaży(datę dokonania lub zakończenia dostawy towarów lub wykonania usługi) określony na fakturze VAT,ponieważ na podstawie faktury ustala się wysokość poniesionych wydatków na termomodernizację budynku. W przypadku, gdy na fakturze VAT brak jest informacji o dniu sprzedaży przyjmuje się,że dzień ten przypada na dzień, w którym wystawiono fakturę.Przykład 25.Podatnik wpłacił zaliczkę na piec gazowy w 2018 roku.Sprzedaż pieca nastąpiła w 2019 r. i w tym roku została wystawiona faktura.Podatnik może odliczyć w całości wydatki poniesione na zakup pieca (łącznie z kwotą zaliczki zapłaconą w 2018 r.), o ile spełni pozostałe warunki.
całość tutaj:
https://www.podatki.gov.pl/media/5262/o ... cyjnej.pdf
Przykład nr 25 z powyższych objaśnień dotyczy trochę innej sytuacji. Dotyczy on sytuacji gdy podatnik rozpoczął przedsięwzięcie - zapłacił zaliczkę- w roku 2018 , a więc w roku kiedy jej (zaliczki) jeszcze nie mógł odpisać, bowiem ulga dotyczy wydatków począwszy od 2019 roku.