Czy w usłudze twój e-pit są przygotowane rozliczenia osób niepełnoletnich (dochód z praktyki-podatek=0). Czy rodzic musi ich rozliczyć? Czy wystarczy poczekać do 30 kwietnia?
Nie mam możliwości sprawdzić.
Niepełnoletni
Re: Niepełnoletni
Nie mogę znaleźć informacji o rozliczeniu małoletnich za 2019, ale w zeszłym roku system e-pit MF nie uwzględniał małoletnich i trzeba było składac tradycyjnie -papierowo.
W usłudze e - pit nie ma zeznań osób niepełnoletnich za 2019 rok.
Mam również pytanie dotyczące niepełnoletniego:
1.
- dochód z praktyki zawodowej osiągnął za miesiące: IX, X, XI i XII
- na pit 11 przychód jest wpisany w wierszu 1 czyli w poz.29 a kup w poz.30
- czyli wypełniając pit 37 należy to wpisać do poz.40 ?
- a może pit 11 jest źle wypełniony i ta kwota powinna być w wierszu 2 ? - ponieważ było to po 1 VIII 2019 r.
2.
- czy możliwe jest, że us "przymyka oko" na rozliczanie niepełnoletnich przez internet ? - znajoma twierdzi, że wiele razy tak zrobiła i nigdy nie było żadnych problemów z tego powodu
Mam również pytanie dotyczące niepełnoletniego:
1.
- dochód z praktyki zawodowej osiągnął za miesiące: IX, X, XI i XII
- na pit 11 przychód jest wpisany w wierszu 1 czyli w poz.29 a kup w poz.30
- czyli wypełniając pit 37 należy to wpisać do poz.40 ?
- a może pit 11 jest źle wypełniony i ta kwota powinna być w wierszu 2 ? - ponieważ było to po 1 VIII 2019 r.
2.
- czy możliwe jest, że us "przymyka oko" na rozliczanie niepełnoletnich przez internet ? - znajoma twierdzi, że wiele razy tak zrobiła i nigdy nie było żadnych problemów z tego powodu
Właśnie po raz kolejny rozliczyłem niepełnoletniego przez internet. Robię to już od kilku lat. Na razie nie było problemów. Dzwoniłem 2 lata temu do mojego US. Powiedzieli, że można, czyli przyjmują.
Mam taki PIT-11:
29=972,46
30=1039,06
31=-66,60
41=0
Koszty takie wpisać czy pomniejszone do wys. przychodu?
Będzie strata?
29=972,46
30=1039,06
31=-66,60
41=0
Koszty takie wpisać czy pomniejszone do wys. przychodu?
Będzie strata?
Nieprawidłowo. W tym przypadku koszty uzyskania przychodu powinny być ograniczone do wysokości przychodu.