Kiedy poprawka programu dot.błędów importu PIT-36 z PITy 2018
Kiedy poprawka programu dot.błędów importu PIT-36 z PITy 2018
Witam.
Proszę o informację na kiedy zapowiedziane jest wypuszczenie poprawione wersji programu PITy 2019 , chodzi dokładnie o naprawienie importu danych z ubiegłego roku (z wersji PITy 2018).
Jak czytam forum to użytkownicy zazwyczaj mają komunikat z błędem, w moim przypadku (Windows 7 Pro) w programie nie wyskakuje żaden błąd, ale też nie importuje danych z ubiegłorocznego zeznania. Wskazuję na PIT-36 wspólny dla małżonków (mąż prowadzi działalność), a otwiera PIT-B w którym na dodatek są dane żony.
Nie pomaga sposób przez stworzenie najpierw pustego PIT-36 i później zaimportowanie danych z 2018.
Z kolei jak odznaczę opcję "Twórz nowy, analogiczny zestaw formularzy" to tylko importuje dane małżonka do PIT-36. Pomija żonę i nie tworzy (nie kopiuje) załączników PIT-B.
Sytuacja bez wyjścia, stąd pytanie o przewidywany termin aktualizacji programu ...
PS: W ubiegłorocznej edycji (2018) takie problemy nie występowały ...
Proszę o informację na kiedy zapowiedziane jest wypuszczenie poprawione wersji programu PITy 2019 , chodzi dokładnie o naprawienie importu danych z ubiegłego roku (z wersji PITy 2018).
Jak czytam forum to użytkownicy zazwyczaj mają komunikat z błędem, w moim przypadku (Windows 7 Pro) w programie nie wyskakuje żaden błąd, ale też nie importuje danych z ubiegłorocznego zeznania. Wskazuję na PIT-36 wspólny dla małżonków (mąż prowadzi działalność), a otwiera PIT-B w którym na dodatek są dane żony.
Nie pomaga sposób przez stworzenie najpierw pustego PIT-36 i później zaimportowanie danych z 2018.
Z kolei jak odznaczę opcję "Twórz nowy, analogiczny zestaw formularzy" to tylko importuje dane małżonka do PIT-36. Pomija żonę i nie tworzy (nie kopiuje) załączników PIT-B.
Sytuacja bez wyjścia, stąd pytanie o przewidywany termin aktualizacji programu ...
PS: W ubiegłorocznej edycji (2018) takie problemy nie występowały ...
Re: Kiedy poprawka programu dot.błędów importu PIT-36 z PITy 2018
Jeszcze dzisiaj albo w poniedziałek wyślę nowszą wersję PITy 2019.
Przepraszam, jednak sytuacja nie jest bez wyjścia. Co stoi na przeszkodzie aby użyć PITy IPS albo Asystenta PIT 2019?
Przepraszam, jednak sytuacja nie jest bez wyjścia. Co stoi na przeszkodzie aby użyć PITy IPS albo Asystenta PIT 2019?
W "Asystencie" brakuje zamiany kolejności podatników przy imporcie (chyba, że nie umiem tego znaleźć)
Obecnie nie ma. W planach jest zamiana miejscami podatnika z małżonkiem juz na edytowanej deklaracji.
Czy mogę spytać z jakiego powodu taka zamiana jest konieczna?
Czy mogę spytać z jakiego powodu taka zamiana jest konieczna?
Przy próbie importu danych do PIT-36 z zeszłorocznych formularzy, program się wiesza i nie odpowiada.
W tym roku chcieliśmy się rozliczyć razem z żoną, podobnie jak w zeszłym.
Mój system to Win 10.
W tym roku chcieliśmy się rozliczyć razem z żoną, podobnie jak w zeszłym.
Mój system to Win 10.
M.K. pisze:
> Obecnie nie ma. W planach jest zamiana miejscami podatnika z małżonkiem juz
> na edytowanej deklaracji.
>
> Czy mogę spytać z jakiego powodu taka zamiana jest konieczna?
Z powodu śmierci pierwszego z podatników.
>
Z powodu śmierci pierwszego z podatników.
Rozliczenie dla wdów i wdowców wymaga, aby pierwszym w zeznaniu był żyjący podatnik.
M.K. pisze:
>
Ja mogę podać dwa powody:
1. Brak przychodu (męża pierwszego na picie) za rok 2018 i niemożność wysłania PITa elektronicznie, zamiana na pierwszą żonę bo jej przychód znamy
2. Zasada (nie wiem czy wszędzie ale w moim US), że zwrot idzie na pierwszego podatnika w PIT. Czasami ma zajęte konto i żona chce, żeby do niej przyszedł zwrot.
Powyższe dwa przykłady to ode mnie wzięte z życia. Przy czym przykład 2 zdarza się nawet często. Przykład 1 tylko kilka razy.
>
Ja mogę podać dwa powody:
1. Brak przychodu (męża pierwszego na picie) za rok 2018 i niemożność wysłania PITa elektronicznie, zamiana na pierwszą żonę bo jej przychód znamy
2. Zasada (nie wiem czy wszędzie ale w moim US), że zwrot idzie na pierwszego podatnika w PIT. Czasami ma zajęte konto i żona chce, żeby do niej przyszedł zwrot.
Powyższe dwa przykłady to ode mnie wzięte z życia. Przy czym przykład 2 zdarza się nawet często. Przykład 1 tylko kilka razy.
@Optima
A odkąd to nie można wysłać zeznania gdy podatnik ma dochód 0 za 2018 czy też wcześniejszy rok?!!
A odkąd to nie można wysłać zeznania gdy podatnik ma dochód 0 za 2018 czy też wcześniejszy rok?!!
snykwa pisze:
> @Optima
> A odkąd to nie można wysłać zeznania gdy podatnik ma dochód 0 za 2018 czy
> też wcześniejszy rok?!!
Brak przychodu - to nie przychód zero.
Brak przychodu = nie znamy przychodu różnego od zera(podatnik nie ma pitu za rok poprzedni ani kopii ani pit-11 bo on nie trzyma takich papierzysk)
> @Optima
> A odkąd to nie można wysłać zeznania gdy podatnik ma dochód 0 za 2018 czy
> też wcześniejszy rok?!!
Brak przychodu - to nie przychód zero.
Brak przychodu = nie znamy przychodu różnego od zera(podatnik nie ma pitu za rok poprzedni ani kopii ani pit-11 bo on nie trzyma takich papierzysk)