czy można odliczyć ulgę rehabilitacyjną ?
czy można odliczyć ulgę rehabilitacyjną ?
Mam samochód , córkę często zawożę na zabiegi (jest osoba niepelnosprawną) . Nadmieniam , że córki dochód ( ma niepełnosprawność ) świadczenie rentowe wynosi za rok 2019- 14159 zł . Czy mogę odliczyć ulgę na samochód w kwocie 2280 zł. jako osobę na utrzymaniu. Czytałam , że dochód osoby na utrzymaniu nie może przekraczać 13400 zł.a jej dochód wynosi 14159 zł. Już sama jestem w kropce . Proszę o pomoc . Nie chcę mieć kłopotów. Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc .
Re: czy można odliczyć ulgę rehabilitacyjną ?
Szanowny Panie bardzo dziękuję ale wyraznie było napisane , że dochód osoby niepełnosprawnej za rok 2019 nie przekracza 13 400 zł. to można odliczyć. Pozdrawiam
dochód jest wykazany w Pit jaki córka dostała z zus więc trudno się odnieś przekroczenie tej kwoty 13400 raczej nie daje podstaw do odliczenia najlepiej jest dopisać córkę do auta jako współwłaściciela ,zrobić darowiznę w wysokości 10% i jest współwłaścicielem i dochód nie ma znaczenia a jest po kłopocie bo za ten rok będzie ten sam problem jak dadzą 13.
TERESKA55 pisze:
..za rok 2019 nie przekracza 13 400 zł. to można odliczyć - dochód < 13 200.
Nie wliczamy do tego dochodu m.inn. tzw. 13-tej emerytury/renty.
Kwota 13 200, to 1100*12=13 200
..za rok 2019 nie przekracza 13 400 zł. to można odliczyć - dochód < 13 200.
Nie wliczamy do tego dochodu m.inn. tzw. 13-tej emerytury/renty.
Kwota 13 200, to 1100*12=13 200
W kwocie 14159,60 zł. zawarta jest "trzynastka" (czyli dodatkowe 1100,00 zł.).
Przytoczyłem odnośnik do innego wątku, bo była tam wypowiedź 'wla.gle' wraz ze wskazaniem na odpowiedni artykuł w odpowiedniej ustawie.
Przytoczyłem odnośnik do innego wątku, bo była tam wypowiedź 'wla.gle' wraz ze wskazaniem na odpowiedni artykuł w odpowiedniej ustawie.
Witam !
Bardzo dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie
Teresa
Bardzo dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie
Teresa