Witam,
Jest to mój pierwszy post. Mam do Was prośbę o pomoc w rozliczeniu z polskim urzędem skarbowym. W 2019 przebywałem i pracowałem cały rok na umowie o pracę w Holandii u jednego pracodawcy (rozpocząłem pracę 1.01.2019). Mimo tego miałem dochód z Polski (premia od wcześniejszego polskiego pracodawcy za 2018, która wpłynęła na konto w 2019 i wykazana jest w PIT 11). Nie wymeldowywałem się z Polski (mam własne mieszkanie) i jestem dodatkowo zameldowany w Holandii w wynajmowanym mieszkaniu. Nie zależy mi na żadnym zwrocie podatku zarówno w Polsce, jak i Holandii – chciałbym wyjść tylko w miarę na zero w obu krajach.
Proszę o pomoc w rozliczeniu, dodatkowo lista pytań:
• Czy do rozliczenia można przyjąć średnioroczny kurs EUR podany przez NBP (4,298 PLN), czy też należy dokonać osobnych przeliczeń za każdy miesiąc?
• O co chodzi z odliczaniem 30% diety za każdy dzień pobytu za granicą? Czy trzeba to robić, czy jest to dobrowolne? Jaka jest z tego korzyść?
• Czy mogę wykazać w kosztach uzyskania przychodu koszt biletów miesięcznych w Holandii, na które mam odpowiednie dokumenty? Całkowite wydatki w 2019 to 520 EUR / 2234,96 PLN
• Czy należy wyodrębniać z loonheffing podatek? W moim przypadku, nie można zastosować przelicznika 9.00 / 36.65, bo dochód jest zbyt duży.
• Z racji, że ponad 90% dochodu uzyskano na terenie Holandii (podatnik kwalifikowany), najprawdopodobniej do Belastingu będę musiał załączyć formularz UE/WE. Czy polski urząd skarbowy zawiera w tym formularzu tylko dochód z Polski, czy też sumę dochodów z Polski i Holandii wykazaną w PIT 36 + PIT ZG? Z drugiej strony wydaje mi się to trochę dziwne, jako że jedno z pytań to potwierdzenie, że podatnik mieszkał na terytorium Polski (nie wiem jak to interpretować).
• Czy ewentualna ulga abolicyjna należy się każdemu, czy też należy spełnić odpowiednie wymagania? Czytałem o „ośrodku interesów życiowych” i nie wiem jak to zinterpretuje urząd skarbowy. Jestem singlem, mieszkałem i pracowałem w 2019 w Holandii, jednakże jak wspomniałem w Polsce nadal mam mieszkanie.
Z góry dzięki za pomoc!
Rozliczenie dochodu z Holandii oraz Polski
Rozliczenie dochodu z Holandii oraz Polski
Ostatnio zmieniony 16 lut 2020, o 16:10 przez Hendrik, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Rozliczenie dochodu z Holandii oraz Polski
Policzyłem należny w Polsce podatek w kilku wersjach, tylko nie wiem która jest najbardziej poprawna. Wyniki obliczeń poniżej:
Zakładając, że odliczam koszty dojazdów w kwocie 520 EUR / 2234,96 PLN:
- przy uwzględnianiu całkowitego dochodu z Holandii, nie pomniejszając go o 30% diet + całkowitego podatku: NIEDOPŁATA 356 PLN
- przy uwzględnianiu całkowitego dochodu z Holandii, nie pomniejszając go o 30% diet + wyodrębnionego podatku: NIEDOPŁATA 356 PLN
- przy uwzględnianiu dochodu pomniejszonego o 30% diet + całkowitego podatku: NIEDOPŁATA 317 PLN
- przy uwzględnianiu dochodu pomniejszonego o 30% diet + wyodrębnionego podatku: NIEDOPŁATA 317 PLN
Zakładając brak odjęcia kosztów dojazdu:
- przy uwzględnianiu całkowitego dochodu z Holandii, nie pomniejszając go o 30% diet + całkowitego podatku: NIEDOPŁATA 359 PLN
- przy uwzględnianiu całkowitego dochodu z Holandii, nie pomniejszając go o 30% diet + wyodrębnionego podatku: NIEDOPŁATA 359 PLN
- przy uwzględnianiu dochodu pomniejszonego o 30% diet + całkowitego podatku: NIEDOPŁATA 322 PLN
- przy uwzględnianiu dochodu pomniejszonego o 30% diet + wyodrębnionego podatku: NIEDOPŁATA 322 PLN
Oczywiście w każdym przypadku ulga abolicyjna ma inną wartość. Teraz najważniejsze pytanie - który sposób rozliczenia jest najbardziej poprawny?
Zakładając, że odliczam koszty dojazdów w kwocie 520 EUR / 2234,96 PLN:
- przy uwzględnianiu całkowitego dochodu z Holandii, nie pomniejszając go o 30% diet + całkowitego podatku: NIEDOPŁATA 356 PLN
- przy uwzględnianiu całkowitego dochodu z Holandii, nie pomniejszając go o 30% diet + wyodrębnionego podatku: NIEDOPŁATA 356 PLN
- przy uwzględnianiu dochodu pomniejszonego o 30% diet + całkowitego podatku: NIEDOPŁATA 317 PLN
- przy uwzględnianiu dochodu pomniejszonego o 30% diet + wyodrębnionego podatku: NIEDOPŁATA 317 PLN
Zakładając brak odjęcia kosztów dojazdu:
- przy uwzględnianiu całkowitego dochodu z Holandii, nie pomniejszając go o 30% diet + całkowitego podatku: NIEDOPŁATA 359 PLN
- przy uwzględnianiu całkowitego dochodu z Holandii, nie pomniejszając go o 30% diet + wyodrębnionego podatku: NIEDOPŁATA 359 PLN
- przy uwzględnianiu dochodu pomniejszonego o 30% diet + całkowitego podatku: NIEDOPŁATA 322 PLN
- przy uwzględnianiu dochodu pomniejszonego o 30% diet + wyodrębnionego podatku: NIEDOPŁATA 322 PLN
Oczywiście w każdym przypadku ulga abolicyjna ma inną wartość. Teraz najważniejsze pytanie - który sposób rozliczenia jest najbardziej poprawny?
1. Odejmujesz diety od przychodu.
2. Przeliczasz na zł.
3. Odliczasz kup przeliczony zł (jeśli kwota biletów jest korzystniejsza niż kup, który stosujemy w naszym kraju- przelicz bilety).
4. Wyodrębniasz podatek.
Zaznaczam, że prawidłowo powinno rozliczać się na podstawie solarisów, z każdego wyliczając osobno a potem zsumować.
2. Przeliczasz na zł.
3. Odliczasz kup przeliczony zł (jeśli kwota biletów jest korzystniejsza niż kup, który stosujemy w naszym kraju- przelicz bilety).
4. Wyodrębniasz podatek.
Zaznaczam, że prawidłowo powinno rozliczać się na podstawie solarisów, z każdego wyliczając osobno a potem zsumować.
snykwa pisze:
> 1. Odejmujesz diety od przychodu.
> 2. Przeliczasz na zł.
> 3. Odliczasz kup przeliczony zł (jeśli kwota biletów jest korzystniejsza
> niż kup, który stosujemy w naszym kraju- przelicz bilety).
> 4. Wyodrębniasz podatek.
> Zaznaczam, że prawidłowo powinno rozliczać się na podstawie solarisów, z
> każdego wyliczając osobno a potem zsumować.
Ad.1 - muszę czy mogę odliczyć diety?
Ad.2 - a mogę pozostawić KUP jako 0? Odliczenie biletów powoduje zmniejszenie niedopłaty o 3 PLN, a szczerze mówiąc nie chcę się z tego potem tłumaczyć przed polskim urzędem skarbowym.
Ad.3 - jaki cel ma wyodrębnienie podatku, skoro nie wpływa to w żaden sposób na niedopłatę w Polsce?
> 1. Odejmujesz diety od przychodu.
> 2. Przeliczasz na zł.
> 3. Odliczasz kup przeliczony zł (jeśli kwota biletów jest korzystniejsza
> niż kup, który stosujemy w naszym kraju- przelicz bilety).
> 4. Wyodrębniasz podatek.
> Zaznaczam, że prawidłowo powinno rozliczać się na podstawie solarisów, z
> każdego wyliczając osobno a potem zsumować.
Ad.1 - muszę czy mogę odliczyć diety?
Ad.2 - a mogę pozostawić KUP jako 0? Odliczenie biletów powoduje zmniejszenie niedopłaty o 3 PLN, a szczerze mówiąc nie chcę się z tego potem tłumaczyć przed polskim urzędem skarbowym.
Ad.3 - jaki cel ma wyodrębnienie podatku, skoro nie wpływa to w żaden sposób na niedopłatę w Polsce?
Odliczenie diet i kup jest przywilejem. Nie musisz z niego korzystać.
Przy wyodrębnieniu odliczasz faktyczny podatek bez składki społecznej. Ulga abolicyjna sprawia, ze wynik będzie taki sam.
Przy wyodrębnieniu odliczasz faktyczny podatek bez składki społecznej. Ulga abolicyjna sprawia, ze wynik będzie taki sam.
Dzięki bardzo za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy ustawowe KUP w kwocie 1751,25 PLN (styczeń-wrzesień 111,25 + październik-grudzień 250) odliczam od przychodu w PIT ZG, czy też wpisuję PIT36 poz. 64? Do ustawowych nikt się raczej nie przyczepi, a bilety miesięczne to ewentualnie kolejna dokumentacja w języku holenderskim, która ewentualnie może być podważona przez polski urząd skarbowy.
Jak wpiszę KUP bezpośrednio i tylko w PIT ZG poz. 9b, to nadal mam w PL niedopłatę.
Jak wpiszę KUP bezpośrednio i tylko w PIT 36 poz. 64 mam w PL nadpłatę.
Z tego co zaobserwowałem, to jedyną kwotą która na to wpływa jest ulga abolicyjna z poz. 234, która zmienia się w zależności gdzie wpiszę KUP.
Mam jeszcze jedno pytanie - czy ustawowe KUP w kwocie 1751,25 PLN (styczeń-wrzesień 111,25 + październik-grudzień 250) odliczam od przychodu w PIT ZG, czy też wpisuję PIT36 poz. 64? Do ustawowych nikt się raczej nie przyczepi, a bilety miesięczne to ewentualnie kolejna dokumentacja w języku holenderskim, która ewentualnie może być podważona przez polski urząd skarbowy.
Jak wpiszę KUP bezpośrednio i tylko w PIT ZG poz. 9b, to nadal mam w PL niedopłatę.
Jak wpiszę KUP bezpośrednio i tylko w PIT 36 poz. 64 mam w PL nadpłatę.
Z tego co zaobserwowałem, to jedyną kwotą która na to wpływa jest ulga abolicyjna z poz. 234, która zmienia się w zależności gdzie wpiszę KUP.
Jeśli robisz to programem PITY 2019 IPS to wpisujesz:
poz. 9a wpisujesz przychód
poz. 9b wpisujesz koszty
Po wyjściu z poz. 9 powinna być kwota przychód-kup
W PIT-36:
poz. 63 przychód (=9a z PIT/ZG)
poz. 64 kup (=9b z PIT/ZG)
poz. 65 dochód (=9 z PIT/ZG)
poz. 9a wpisujesz przychód
poz. 9b wpisujesz koszty
Po wyjściu z poz. 9 powinna być kwota przychód-kup