czy jest możliwość odliczenia ulgi reh. nie mając rachunków czy faktur. Osoba leżąca znaczy stopień niepełnosprawności I grupa.
np. usługę pielęgniarską
-czy musi to być dyplomowana pielęgniarka.
- jakie dowody trzeba mieć w razie kontroli.
pozdrawiam: Tolek
ulga rehabilitacyjna
Re: ulga rehabilitacyjna
tolek57 pisze:
> czy jest możliwość odliczenia ulgi reh. nie mając rachunków czy faktur. - musi być rachunek z imieniem, nazwiskiem
osoby niepełnosprawnej
-może być taka sytuacja ....ulga na OPIEKUNA/PRZEWODNIKA osoby niepełnosprawnej I gr /znaczny stopień/,
ale ta osoba /opiekun/ nie powinna mieć żadnych dochodów /by nie płacić podatku/ i złożyć rozliczenie PIT-36 z uzyskanych
dochodów z tego tytułu.
Nie może się także rozliczać wspólnie z małżonkiem....
Powinna być jakaś umowa o opiekę /notatka/.
Art. 26 ust.7a pkt 7) - 7) opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł;
> czy jest możliwość odliczenia ulgi reh. nie mając rachunków czy faktur. - musi być rachunek z imieniem, nazwiskiem
osoby niepełnosprawnej
-może być taka sytuacja ....ulga na OPIEKUNA/PRZEWODNIKA osoby niepełnosprawnej I gr /znaczny stopień/,
ale ta osoba /opiekun/ nie powinna mieć żadnych dochodów /by nie płacić podatku/ i złożyć rozliczenie PIT-36 z uzyskanych
dochodów z tego tytułu.
Nie może się także rozliczać wspólnie z małżonkiem....
Powinna być jakaś umowa o opiekę /notatka/.
Art. 26 ust.7a pkt 7) - 7) opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł;
dzięki za odpowiedz.
chodzi oto że przy wyliczeniu dochodu netto w gospodarstwie domowym za 2018r , wyszło mi 2 zł przekroczenia .
jedynym rozwianiem by było odliczenie ulgi reh. ponieważ korzystamy z pomocy znajomych.
tylko nie wiem czy to ma sens, czy odliczenie od dochodu pomniejsza dochód.
gdyż wyliczenie dochodu netto ogólnie jest takie .
Przychód - KUP- składki społeczne - składki zdrowotne 9% - należny podatek + zwrot z poprzedniego roku.
pytanie czy odliczenie od dochodu zalicza się do kosztów, tego nie wiem.
pozdrawiam: Tolek.
chodzi oto że przy wyliczeniu dochodu netto w gospodarstwie domowym za 2018r , wyszło mi 2 zł przekroczenia .
jedynym rozwianiem by było odliczenie ulgi reh. ponieważ korzystamy z pomocy znajomych.
tylko nie wiem czy to ma sens, czy odliczenie od dochodu pomniejsza dochód.
gdyż wyliczenie dochodu netto ogólnie jest takie .
Przychód - KUP- składki społeczne - składki zdrowotne 9% - należny podatek + zwrot z poprzedniego roku.
pytanie czy odliczenie od dochodu zalicza się do kosztów, tego nie wiem.
pozdrawiam: Tolek.
Witam , mam pytanie , niepełnosprawne pełnoletnie dziecko( była pierwsza grupa ) posiadające rentę z ZUS
czy rodzic może skorzystać z ulgi prorodzinnej ? jest przyznany zasiłek pielęgnacyjny
czy rodzic może skorzystać z ulgi prorodzinnej ? jest przyznany zasiłek pielęgnacyjny
Może skorzystać z ulgi prorodzinnej.
Jeżeli jedno dziecko uprawnione do ulgi obowiązuje limit dochodu.
Limit dochodu w takiej sytuacji ma być zniesiony do dochodów uzyskanych od 01-01-2020 r.
Jeżeli jedno dziecko uprawnione do ulgi obowiązuje limit dochodu.
Limit dochodu w takiej sytuacji ma być zniesiony do dochodów uzyskanych od 01-01-2020 r.