Wersja 2019.5.1
Wersja 2019.5.1
Oooo nowa wersja jest.
PIT-36 jeszcze nie ma - ale mamy czas.
Ale jest odblokowany PIT-11(25) - ale chyba przypadkowo?
1) Pola do wpisywania wartości rozjechane
2) kosztów nie da się wpisać
3) jako namiętny zwolennik używania jak najmniej myszki - a jak najwięcej klawiszy - w szczególności Tabulatora - nie przeskakuje kursor do okienka kosztów
Ale... już nie piszę dalej bo chyba niechcący został odblokowany.
Nie podoba mi się (mało czytelna) nazwa formularza PIT-11 w drzewku po lewej stronie. Ten cały opis:
"PIT-11 (przychody z Polski) (wersja 25) podatnika" jest za długa, łamie się na dwa wiersze - drzewko jest przez to nieczytelne.
Zamieniłbym ten opis na "PIT-11(25) podatnika" oraz PIT-11(25) małżonka"
Ejjjj w końcu odbiorcami tego programu nie są osoby mający pierwszy raz styczność z PITami - nie trzeba aż tak na tacy podawać. Za dużo danych też nie dobrze
EDIT
Mi by się widziało - ale może za rok - by wpisywać PIT-11 od PESELa - i na podstawie PESELa by przyporządkowywał go małżonkowi lub podatnikowi.
Teraz... można się pomylić jak jest dużo PIT-11 - a mam wielu takich z minimum trzema, ale wielu np. z 4-5 i kilku artystów co to wszystko robią na umowę o dzieło i mają np. 20-30 PIT-11
Ja sobie tak marzę, że jakimś skrótem klawiszowym np. klawiszem "Insert" (przyzwyczajenie z Rewizora GT", albo jakimś F2 czy innym otwarcie nowego PIT-11 zaraz na polu PESEL, potem TABulator i lecimy z częścią "D", a potem "E" pit-11 i kolejny nawet nie patrząc na monitor - taśmowa jak z fakturami - a program je przypisuje po peselach odpowiedniemu małżonkowi....
PIT-36 jeszcze nie ma - ale mamy czas.
Ale jest odblokowany PIT-11(25) - ale chyba przypadkowo?
1) Pola do wpisywania wartości rozjechane
2) kosztów nie da się wpisać
3) jako namiętny zwolennik używania jak najmniej myszki - a jak najwięcej klawiszy - w szczególności Tabulatora - nie przeskakuje kursor do okienka kosztów
Ale... już nie piszę dalej bo chyba niechcący został odblokowany.
Nie podoba mi się (mało czytelna) nazwa formularza PIT-11 w drzewku po lewej stronie. Ten cały opis:
"PIT-11 (przychody z Polski) (wersja 25) podatnika" jest za długa, łamie się na dwa wiersze - drzewko jest przez to nieczytelne.
Zamieniłbym ten opis na "PIT-11(25) podatnika" oraz PIT-11(25) małżonka"
Ejjjj w końcu odbiorcami tego programu nie są osoby mający pierwszy raz styczność z PITami - nie trzeba aż tak na tacy podawać. Za dużo danych też nie dobrze
EDIT
Mi by się widziało - ale może za rok - by wpisywać PIT-11 od PESELa - i na podstawie PESELa by przyporządkowywał go małżonkowi lub podatnikowi.
Teraz... można się pomylić jak jest dużo PIT-11 - a mam wielu takich z minimum trzema, ale wielu np. z 4-5 i kilku artystów co to wszystko robią na umowę o dzieło i mają np. 20-30 PIT-11
Ja sobie tak marzę, że jakimś skrótem klawiszowym np. klawiszem "Insert" (przyzwyczajenie z Rewizora GT", albo jakimś F2 czy innym otwarcie nowego PIT-11 zaraz na polu PESEL, potem TABulator i lecimy z częścią "D", a potem "E" pit-11 i kolejny nawet nie patrząc na monitor - taśmowa jak z fakturami - a program je przypisuje po peselach odpowiedniemu małżonkowi....
Re: Wersja 2019.5.1
Dziękuję. Już leci wersja z zablokowanymi bublami :)
Proponuję jeszcze skaner co te pity 11 wciąga i OCR AI :)
Nazwa PIT-11 (przychody z Polski) wskazuje na to, że ten PIT-11 nie nadaje się do wpisania przychodów uzyskanych za granicą.
Widzę, że przydałoby się drzewko
podatnik
- pit-11(Polska)
- pit-11(Polska)
małżonek
...
Widzę, że przydałoby się drzewko
podatnik
- pit-11(Polska)
- pit-11(Polska)
małżonek
...
Po co w ogóle otwierać zeznanie.
Opcja dodaj PIT-11 nieważne dla kogo. Cała lista PIT-11 a potem [dołącz do zeznań / utwórz zeznania]
Opcja dodaj PIT-11 nieważne dla kogo. Cała lista PIT-11 a potem [dołącz do zeznań / utwórz zeznania]
Poszła wersja poprawna. Ufff...
M.K. pisze:
> Nazwa PIT-11 (przychody z Polski) wskazuje na to, że ten PIT-11 nie nadaje
> się do wpisania przychodów uzyskanych za granicą.
> Widzę, że przydałoby się drzewko
>
> podatnik
> - pit-11(Polska)
> - pit-11(Polska)
> małżonek
> ...
Ale... wg mnie tak nie do końca określenie, że są to dochody z Polski - bo w kolumnie "e" w tabeli w części "E" (PIT-11(25)) wpisuje się dochody zwolnione zarobione za granicą (np. w Niemczech), które powinny być umieszczone w PIT-ZG...
… chyba, że się mylę?
> Nazwa PIT-11 (przychody z Polski) wskazuje na to, że ten PIT-11 nie nadaje
> się do wpisania przychodów uzyskanych za granicą.
> Widzę, że przydałoby się drzewko
>
> podatnik
> - pit-11(Polska)
> - pit-11(Polska)
> małżonek
> ...
Ale... wg mnie tak nie do końca określenie, że są to dochody z Polski - bo w kolumnie "e" w tabeli w części "E" (PIT-11(25)) wpisuje się dochody zwolnione zarobione za granicą (np. w Niemczech), które powinny być umieszczone w PIT-ZG...
… chyba, że się mylę?
M.K. pisze:
> Po co w ogóle otwierać zeznanie.
> Opcja dodaj PIT-11 nieważne dla kogo. Cała lista PIT-11 a potem [dołącz do
> zeznań / utwórz zeznania]
Tej metody nie znałem. Jest OK.
> Po co w ogóle otwierać zeznanie.
> Opcja dodaj PIT-11 nieważne dla kogo. Cała lista PIT-11 a potem [dołącz do
> zeznań / utwórz zeznania]
Tej metody nie znałem. Jest OK.
Nie ma jej jeszcze. To propozycja.
M.K. pisze:
> Nie ma jej jeszcze. To propozycja.
Aaaa.. bo ja teraz testowałem tak, że nie wybrałem PIT-37, tylko same PIT-11(24) tak dla testów, ale z podziałem na podatnika i małżonka. Wprowadziłem dane z głowy i potem nacisnąłem dodaj PIT-37
Myślałem, że o to chodzi - choć faktycznie szukałem po menu: " Opcja dodaj PIT-11 nieważne dla kogo. Cała lista PIT-11 a potem [dołącz do
> zeznań / utwórz zeznania]"
Tym sposobem znalazłem jakieś TestMenu ;-)))))
ale już go w nowej wersji nie ma hihi
> Nie ma jej jeszcze. To propozycja.
Aaaa.. bo ja teraz testowałem tak, że nie wybrałem PIT-37, tylko same PIT-11(24) tak dla testów, ale z podziałem na podatnika i małżonka. Wprowadziłem dane z głowy i potem nacisnąłem dodaj PIT-37
Myślałem, że o to chodzi - choć faktycznie szukałem po menu: " Opcja dodaj PIT-11 nieważne dla kogo. Cała lista PIT-11 a potem [dołącz do
> zeznań / utwórz zeznania]"
Tym sposobem znalazłem jakieś TestMenu ;-)))))
ale już go w nowej wersji nie ma hihi