Po co zmiany z tym UPO ?...
Po co zmiany z tym UPO ?...
Panie Marcinie...
… po co te dziwne zmiany w porównaniu do wieloletnich PIT 20XX w zakresie ciągłego usuwania numeru UPO?
Jaki to ma cel? Wcześniej nigdy numer nie znikał, raz wysłany ciągle bym umieszczony nawet jak się edytowało zeznanie - teraz ciągle znika UPO - nawet w bardzo kuriozalnych sytuacjach, np. kopiując dane CTRL+C
Robię przelew za klienta podatek, więc dla wygody kopiuję z otwartego PIT-37 jego m.in. NIP. Naciskam CTRL-C a tu informacja" edytuj istniejący czy kopię?" Naciskam istniejący bo po co mi kopia jak tylko chcę skopiować numer NIP (Ctr+C) i inne dane?
To... znika numer UPO (sic!)
Druga sprawa - przyszedł teraz klient z PIT-11 by wypełnić PIT-37. Wcześniej robiłem mu PIT-28. Pit wtedy utworzyłem na podstawie zeznania zeszłorocznego - więc zrobił się pakiet PIT-28 i PIT-37. PIT-28 mu wypełniłem, PIT-37 wtedy nawet nie był aktywny.
Otwieram teraz, a tu.... ani UPO, ani numeru przy PIT-28 - a na zakończeniu ikonka WYśłij…. no mówię sobie.. czyżbym mu nie wysłał PIT-28??!
Choć klient zarzeka się, że na pewno mu wysłałem bo ma w domu kopię... cóż ukradkiem wysyłam jeszcze raz - na szczęście termin do końca lutego.
I... status 200 z informacją, że wysłałem duplikat (sic!)
Czyli gdzie podziało się UPO?
Ja na prawdę nie rozumiem PO CO w gołe jest usuwane te UPO?? Czy to jest specjalnie nowa funkcja (ale po co) czy jakiś błąd? Całe życie po wysyłce było UPO i można było edytować PIT - a teraz nawet jak się do niego spojrzy - to numer UPO znika.
PS. Otwieram jego pakiet PITów i nie ma UPO ani przy tym PIT-28 ani przy PIT-37...
Zaczynam się naprawdę bać tego programu. Po każdej wysyłce w takim razie będę zapisywał PIT do PDF - bo za tydzień, za miesiąc któryś klient poprosi PIT-28/36/36L do banku do kredytu, do leasingu a ja nie będę miał UPO??? Tak nie może być...
UPO od zawsze raz wysłane było - teraz by się usuwało musieliście dopisać dodatkowe linie kodu (procedury) - ja naprawdę nie wiem po co...
… po co te dziwne zmiany w porównaniu do wieloletnich PIT 20XX w zakresie ciągłego usuwania numeru UPO?
Jaki to ma cel? Wcześniej nigdy numer nie znikał, raz wysłany ciągle bym umieszczony nawet jak się edytowało zeznanie - teraz ciągle znika UPO - nawet w bardzo kuriozalnych sytuacjach, np. kopiując dane CTRL+C
Robię przelew za klienta podatek, więc dla wygody kopiuję z otwartego PIT-37 jego m.in. NIP. Naciskam CTRL-C a tu informacja" edytuj istniejący czy kopię?" Naciskam istniejący bo po co mi kopia jak tylko chcę skopiować numer NIP (Ctr+C) i inne dane?
To... znika numer UPO (sic!)
Druga sprawa - przyszedł teraz klient z PIT-11 by wypełnić PIT-37. Wcześniej robiłem mu PIT-28. Pit wtedy utworzyłem na podstawie zeznania zeszłorocznego - więc zrobił się pakiet PIT-28 i PIT-37. PIT-28 mu wypełniłem, PIT-37 wtedy nawet nie był aktywny.
Otwieram teraz, a tu.... ani UPO, ani numeru przy PIT-28 - a na zakończeniu ikonka WYśłij…. no mówię sobie.. czyżbym mu nie wysłał PIT-28??!
Choć klient zarzeka się, że na pewno mu wysłałem bo ma w domu kopię... cóż ukradkiem wysyłam jeszcze raz - na szczęście termin do końca lutego.
I... status 200 z informacją, że wysłałem duplikat (sic!)
Czyli gdzie podziało się UPO?
Ja na prawdę nie rozumiem PO CO w gołe jest usuwane te UPO?? Czy to jest specjalnie nowa funkcja (ale po co) czy jakiś błąd? Całe życie po wysyłce było UPO i można było edytować PIT - a teraz nawet jak się do niego spojrzy - to numer UPO znika.
PS. Otwieram jego pakiet PITów i nie ma UPO ani przy tym PIT-28 ani przy PIT-37...
Zaczynam się naprawdę bać tego programu. Po każdej wysyłce w takim razie będę zapisywał PIT do PDF - bo za tydzień, za miesiąc któryś klient poprosi PIT-28/36/36L do banku do kredytu, do leasingu a ja nie będę miał UPO??? Tak nie może być...
UPO od zawsze raz wysłane było - teraz by się usuwało musieliście dopisać dodatkowe linie kodu (procedury) - ja naprawdę nie wiem po co...
Re: Po co zmiany z tym UPO ?...
Będzie dobrze. Wprowadziłem decyzję użytkownika co do wymazania danych e-deklaracji. Poprawka już czeka na wysyłkę.
A skąd się to wzięło? Z oczekiwań użytkowników.
Niektórych oczekiwań czy żądań nie realizuję bo np. widzę, że będą stały w sprzeczności z innymi. To wydało się rozsądne, tylko wymagało dopracowania.
Doszlifujemy wszystko.
A skąd się to wzięło? Z oczekiwań użytkowników.
Niektórych oczekiwań czy żądań nie realizuję bo np. widzę, że będą stały w sprzeczności z innymi. To wydało się rozsądne, tylko wymagało dopracowania.
Doszlifujemy wszystko.
Szczerze powiedziawszy nie bardzo rozumiem Panie Marcinie kto może chcieć usunąć UPO z wysłanego i przyjętego formularza. Obecnie wysyłam i po edycji, jak chcę np dołożyć coś do zestawu, dane mi znikają? Prośba o szybką poprawkę, ewentualnie blokadę tworzenia formularzy do jednego, tylko co jak zechcę dołożyć przelew do deklaracji, też dane znikną?
Właśnie wyżej napisałem, że sprawę rozwiązałem pozostawieniem wyboru użytkownikowi czy dane e-deklaracji mają być wymazane.
Będzie w najbliższej aktualizacji.
Będzie w najbliższej aktualizacji.
Jest aktualizacja. UPO samo się nie wykasuje.
To zdaje się że ja byłem jednych z tych którzy w poprzednim roku prosili o to aby PIT po wysłaniu nie mógł być już edytowany. Poprzednio bowiem prowadziło to do takich sytuacji ze na wysłanym PIT z pobranym UPO można było dokonać zmian i PIT zapisać PIT z pobranym wcześniej UPO. Nie było wiec pewności czy ktoś go po wysyłce nie edytował i nie zapisał ponownie. Teraz każda edycja wysłanego PIT potwierdzonego UPO ma spowodować zapis do kopii bez UPO, przynajmniej tak to powinno działać według mnie.
Mam nadzieję że to rozjaśni sens wprowadzenia zmian ze znikającym UPO.
Mam nadzieję że to rozjaśni sens wprowadzenia zmian ze znikającym UPO.
bary77 pisze
Powiedz mi w jakim celu ktoś miał by edytować deklarację, która została już wysłana i potwierdzona ??
Trochę namieszałeś tą swoją prośbą...
Powiedz mi w jakim celu ktoś miał by edytować deklarację, która została już wysłana i potwierdzona ??
Trochę namieszałeś tą swoją prośbą...
Teraz wykasowanie danych zależy od decyzji użytkownika. Trzeba świadomej decyzji aby zostawić UPO lub usunąć.
W bazie danych jest zapisywana data edycji więc można będzie ewentualnie sprawdzić czy data edycji jest późniejsza od daty wysyłki.
Można pomyśle aby w parametrach programu dać opcję domyślnego wyboru np. na usuwanie.
W bazie danych jest zapisywana data edycji więc można będzie ewentualnie sprawdzić czy data edycji jest późniejsza od daty wysyłki.
Można pomyśle aby w parametrach programu dać opcję domyślnego wyboru np. na usuwanie.
M.K. pisze:
> Teraz wykasowanie danych zależy od decyzji użytkownika. Trzeba świadomej
> decyzji aby zostawić UPO lub usunąć.
> W bazie danych jest zapisywana data edycji więc można będzie ewentualnie
> sprawdzić czy data edycji jest późniejsza od daty wysyłki.
>
> Można pomyśle aby w parametrach programu dać opcję domyślnego wyboru np. na
> usuwanie.
Według mnie nikt kto nie kombinuje nie potrzebuje tych opcji.
Nie ma przecież czegoś takiego jak zmiana przekazanego do US PIT-u , do tego służy wystawienie korekty na podstawie już wypełnionego PIT-u.
No chyba, że się mylę, proszę podać jakiś sensowny przykład...
> Teraz wykasowanie danych zależy od decyzji użytkownika. Trzeba świadomej
> decyzji aby zostawić UPO lub usunąć.
> W bazie danych jest zapisywana data edycji więc można będzie ewentualnie
> sprawdzić czy data edycji jest późniejsza od daty wysyłki.
>
> Można pomyśle aby w parametrach programu dać opcję domyślnego wyboru np. na
> usuwanie.
Według mnie nikt kto nie kombinuje nie potrzebuje tych opcji.
Nie ma przecież czegoś takiego jak zmiana przekazanego do US PIT-u , do tego służy wystawienie korekty na podstawie już wypełnionego PIT-u.
No chyba, że się mylę, proszę podać jakiś sensowny przykład...
Np. dodanie do zeznania przelewu.