Ulga rodzinna i rehab.

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2019 rok
FMarek

Ulga rodzinna i rehab.

Post autor: FMarek »

Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc w "ogarnięciu" rozliczenia. Zawsze mogłem liczyć na pomoc Profesjonalistów dlatego i teraz moje prośba.
Sytuacja w rozliczeniu w 2019 za rok 2018 roku wyglądała następująco:
-zatrudnieni ja i żona
-ulga prorodzinna na 2 dzieci: jedno uczeń 17 lat, drugie 27 lat pobierający zasiłek pielęgnacyjny, stopień niepełnosprawności umiarkowany(do 31.01.2020) i bez zarobku(to ostatnie to chyba bez znaczenia)
-ulga rehabilitacyjna (używanie samochodu osobowego)ja i żona.
Mam małą wiedzę jak rozliczyć w tym roku zeszły rok podatkowy. Ale po kolei:
-zatrudnieni ja i żona (rozliczamy się wspólnie)
-ulga prorodzinna: jedno dziecko 18 lat –nauka w szkole-drugie pobierający zasiłek pielęgnacyjny, stopień niepełnosprawności umiarkowany cały rok ale w maju zmienił stan cywilny z kawalera na żonaty, dochód jego 12906.
Proszę o radę jak to rozliczać, czy i co można w związku z powyższą sytuacją (ulga prorodzinna na dwoje czy na jedno dziecko i co z ulgą rehabilitacyjną w takim przypadku)

wla.gle

Re: Ulga rodzinna i rehab.

Post autor: wla.gle »

Nie czuję się profesjonalistą ale....może coś podpowiem.
piszesz:
--ulga prorodzinna: jedno dziecko 18 lat –nauka w szkole-drugie pobierający zasiłek pielęgnacyjny, stopień niepełnosprawności umiarkowany cały rok ale w maju zmienił stan cywilny z kawalera na żonaty, dochód jego 12906.

-ulga do kwietnia włącznie należy się na dwoje dzieci
-od maja jednak do ulgi prorodzinnej jest uprawnione tylko jedno dziecko,
więc żeby można było odliczać na niego ulgę od maja do końca roku = dochody rodziców nie mogą > 112 000,00 zł.

Co do ulgi na użytkowanie samochodu przez osobę/osoby mające na utrzymaniu osobę niepełnosprawną.....
tutaj nie mam pewności.
Jednak jeśli syn i ew. jego żona nie mają innych dochodów > 13200 /limit za 2019r/ to wg mnie są Oni na Waszym
utrzymaniu i ulga jest możliwa do odliczenia jak w 2018r.
Oczywiście pod warunkiem, że nie macie z żoną rozdzielności majątkowej...

Proszę się jednak upewnić w US lub w KIP.

snykwa

Post autor: snykwa »

...Jednak jeśli syn i ew. jego żona nie mają innych dochodów > 13200 /limit za 2019r/ to wg mnie są Oni na Waszym
utrzymaniu i ulga jest możliwa do odliczenia jak w 2018r.
Oczywiście pod warunkiem, że nie macie z żoną rozdzielności majątkowej...

Potwierdzam:

"Wspólne rozliczenie małżonków

Rozliczając roczny PIT łącznie (wspólnie), małżonkowie będą mieli prawo do skorzystania z ulgi rehabilitacyjnej i w jej ramach będą mogli odliczyć wydatki poniesione w związku z pobytem ich niepełnosprawnego dziecka w sanatorium. W sytuacji gdy żona nie pracuje i nie otrzymuje żadnych dochodów, pozostając na utrzymaniu męża, nawet jeśli faktura za przedmiotowe sanatorium wystawiona jest na nią, z odliczenia może skorzystać mąż.

Kwotę wynikającą z faktury należy po prostu wpisać do zeznania podatkowego po stronie męża (jako podatnika), a nie żony (małżonka)."

https://www.podatki.biz/artykuly/pit-ul ... _26858.htm

Jeśli obydwoje rodziców osiągają dochody odlicza ten na którego są ewentualne faktury.

snykwa

Korekta tego co napisałem powyżej ponieważ nie doczytałem, że @wla.gle napisał o żonie syna.

Na pewno mogą odliczyć ulgę rehabilitacyjną na syna do m-ca w którym wziął ślub według tego jak napisałem na końcu powyższego postu (jeśli obydwoje rodziców osiągają dochody odlicza ten na którego są ewentualne faktury-jeśli faktury są na syna to dowolny rodzic).
Co do odliczenia po ślubie syna to nie wiem, ponieważ małżeństwo zazwyczaj jest końcem ulg na dziecko. Trzeba by faktycznie dowiedzieć się w US czy można odliczyć ulgę na syna, który zmienił stan cywilny.

Czech

Post autor: Czech »

Zmiana stanu cywilnego nie ma wpływu na możliwość odliczenia ulgi rehabilitacyjnej przez rodziców. Decydującą wielkością progową jest tutaj dochód osoby niepełnosprawnej. Za 2019 wynosi ona 13200,00. Można mieć na utrzymaniu zarówno syna jak i m.in. synową, zięcia, rodzica.
Ulga rodzinna tylko za miesiące kawalerstwa syna. Data ślubu to miesiąc od którego ta ulga już się nie należy.

Anna 76

Post autor: Anna 76 »

Bardzo serdecznie prosze o pomoc w zrozumieniu jak wpisać prawidlowo zaliczke pobrana na podatek emeryta by odzyskac cała kwote pokrytych kosztow zakupu.
Tesciowa jest emerytka jej dochod za 2019 r to 14 tys
Zaliczka 920zl
Zakup aparatu po odliczeniu dofinansowania to 1850zl

Jak tak wpusuje w pit 37 pobrana zaliczke 920 zl to system wylicza tylko kwote zwrotu 334zl. A nie 1850.zl

Prosze o pomoc
Czytałam ze w pit 37 nie wpisuje sie kwoty pobranej zaliczki z pit 40A tylko.z innej kolumny tylko.nie wiem jakiej?

Serdecznie dziękuję za informację.

wla.gle

Z PIT/40A wpisujemy kwotę podatku do PIT-37 z poz. 50.
Ulga rehabilitacyjna nie jest odliczana od podatku - jest odliczana od dochodu.
Nie będzie więc to cała kwota wydatkowana lecz kwota*17,75%.....

snykwa

Jak powyżej napisał @wla.gle.
Z PIT-40A bierzemy przychód z poz. 38, zaliczkę z poz. 50 i zdrowotne z poz. 43. Z samego 1850 zł zwrot to 328,38.
Reszta zależy od rozliczenia bo podatek będzie od kwoty dochodu po odjęciu kwoty 1850 z ulgi rehabilitacyjnej.
Dokładniejsze wyliczenie będzie jeśli podasz kwoty z poz. które podałem wyżej.

Anna 76

Post autor: Anna 76 »

Kwota składki zdrowotnej to 1141.21
Podatek 924 zł
Dochod 14726.16

wla.gle

Nadpłata podatku z rozliczenia = 350,00 zł.

Zablokowany