Zaczyna się problem z klientami

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj
Optima

Zaczyna się problem z klientami

Post autor: Optima »

Dzień dobry Panie Marcinie.
Wiem, że robi Pan co może by jak najszybciej udostępnić możliwość robienia PIT-37
Ale ZUS już rozesłał PITy, osobiście rozesłałem klientom PIT-11 i większość pracodawców już to zrobiła
Zaczynają już chodzić z PIT-ami i trzeba ich odsyłać z kwitkiem lub proponować darmowy program z narzuconym 1% - na co nie każdy się zgadza - plus dla nas problem niewygody - bo już wszystko nie jest w jednym miejscu.
Czy mógłby Pan napisać kiedy może coś drgnie?
Bo... na razie im tłumaczę, że bramki nie działają itp... że składamy od 15 lutego itd.- ale mam obawy, że nie wrócą już... czyli jakby nie było - kasa ucieknie...
;-)
Jakby była informacja, że będzie można robić PIT-37 np. jutro, w piątek, po weekendzie - można by coś ludziom mówić - bo 3 tygodnie to dla wielu termin na tyle odległy, że nie do zaakceptowania.
Jakby nie było - jest to cześć naszej pracy zarobkowej...

M.K.

Re: Zaczyna się problem z klientami

Post autor: M.K. »

Do końca tygodnia powinno udać się wypuścić testową wersję PIT-37. Dlatego testową, że mechanizmy są wspólne z PIT-36, który nadal jest oprogramowany.

PIT2019

Post autor: PIT2019 »

Ja tez to mam i z przykrością stwierdzam że niestety po 15 latach , musze odejść od tego programu , ponieważ pracownicy nie mogą oczekiwać do 15 lutego a później pracować po 18 godz.. żeby nadrobić o ile większość klientów nie ucieknie do konkurencji . I nie chodzi mi tu o to że wykupiłam licencje trudno . Wykupiłam dziś program komercyjny i wszystkie deklaracje są aktywne . Mimo wszystko pozdrawiam i może za rok lub dwa wrócę do tego programu ale niestety ten rok sobie odpuszczam

PIT2019

Post autor: PIT2019 »

A to dla potwierdzenie żeby nie było ze tylko tak napisałam żeby robić kryptoreklamę
a to wiadomość od firmy od której wykupiłam abonament proszę zauważyć datę
17 styczeń 2020 Poprawiono: 17 styczeń 2020
Dodano wysyłkę e-Deklaracji PIT-36(27), PIT-37(26) i PIT-36L(16) wraz z załącznikami. Ministerstwo Finansów nadal nie udostępniło schematów dla nowych zeznań PIT-38, PIT-39 i PIT-16A, dlatego ich wysyłka na ten moment nie jest możliwa.

marweg

Post autor: marweg »

a który program z komercyjnych już obrabia pit-37 i pit-36? Nie ukrywam, że problem jest ten sam a mianowicie jak ktoś odejdzie to już nie wróci.

Leopold

Post autor: Leopold »

Do PIT2019 - a ta firma napisała, że pit-36 z dnia 15-01-2020 został przez MF wycofany i zastąpiony pit-36 z dnia 21-01-2020?
Wzór 2020/01/15/9022 został zastapiony wzorem 2020/01/21/9033

M.K.

Czy ten program oblicza np. ulgę abolicyjną? Czy liczy albo pilnuje wiele innych parametrów które w PITy IPS są podawane w "podpolach"?

Optima

Post autor: Optima »

M.K. pisze:
> Czy ten program oblicza np. ulgę abolicyjną? Czy liczy albo pilnuje wiele
> innych parametrów które w PITy IPS są podawane w "podpolach"?

Oczywiście - mogę się założyć - że nie (ale może się mylę?).
Ja sobie chwalę kombajn PIT od Pana, Panie Marcinie - nawet bezgranicznie mu ufam w zakresie np. liczenia ulgi abolicyjnej czy algorytmów dochodów z zagranicy itp.
Jednak jest to promil zeznać.
Jako biura kasę na PITach robimy na zwykłych zeznaniach: jeden PIT-11 (rozliczenie indywidualne, ewentualnie wspólnie z niepracującą małżonką), a nawet jeden ZUSowski PIT-40A. Do tego jedynie co - to ulga na dzieci PIT-O
To jest 99,5% PITów.
Wiem... w sytuacji gdy takie (prostackie) PITy od zeszłego roku robi już Urząd Skarbowy można się dziwić dlaczego ludzie nadal przychodzą do biur rachunkowych i za to jeszcze płacą... no ale przychodzą, więc trzeba na nich mieć te mini żniwa - bo nie wiadomo ile jeszcze lat to będzie.

Dlatego - już może w tym roku nie da się, bo prace informatyków idą w innym kierunku i są podejrzewam na tyle zaawansowane - ale w przyszłym roku rozważyć w pierwszej kolejność możliwość "prostych" PITów czyli tylko PIT-11 plus PIT-O z ulga na dzieci/rehabilitacyjną
Tutaj nie ma mocno skomplikowanych algorytmów i myślę, że dało by się to zrobić.
Pozdrawiam i nie przeszkadzam w pracy :-)

M.K.

Tak, już ustaliliśmy w firmie, że podzielimy algorytmy na wypełnianie zwykłe i zaawansowane.
Do tego te uproszczone wersje pit-ów będą miały wydruki oparte o PDF (wydruk uproszczony).
Takie proste sumowania zrobimy szybko, a potem spokojnie będziemy dopieszczać obliczenia.

Rozliczenia w tym roku maksymalnie się komplikują. Nawet to co wydawało by się uproszczeniem (zbicie na PIT/B dochodów z DG w jedną pozycję) jest dla nas dodatkową trudnością bo aby obliczyć wszystko co liczymy trzeba je porozbijać!

Jeszcze dodam, że analiza zmiana w przepisach zajmuje dużo czasu.

mickiewicza4

Post autor: mickiewicza4 »

No i czekamy cierpliwie.
Pozdrawiam tych mniej cierpliwych.

Zablokowany