Witam,
proszę o pomoc i podpowiedź.
Najemca A wynajmuje pokój na cele mieszkalne (2020 r.), ale znalazł kolejnego najemcę (B) do wspólnego zamieszkiwania w tym samym dużym pokoju. Umowa najmu z pierwszym najemcą A podpisana na czas określony.
Jak teraz powinno zrobić się z umowami aby urząd w razie kontroli stwierdził, że jest ok? Szczególnie to ważne, bo umowa zakłada zapłatę za najem do "rąk Wynajmującego", bo nie ma rachunku. Wybrany ryczałt od najmu jako forma opodatkowania.
Który pomysł jest prawidłowy a może jeszcze inaczej?
I pomysł: sporządzić aneks do pierwszej umowy z pierwszym najemcą A (tj. skrócić czas na jaki była zawarta umowa z nim) i sporządzić z nim drugą umowę od chwili wspólnego zamieszkiwania na "najem pokoju na cele mieszkalne do współzamieszkiwania z ewentualnymi innymi najemcami, z którymi Wynajmujący (tj. osoba która widnieje jako Wynajmujący na tej umowie) podpisze odrębną(-e) umowę(y)" i podpisanie analogicznej odrębnej umowy z drugim najemcą (B).
II pomysł: sporządzić aneks do pierwszej umowy z pierwszym najemcą A (tj. skrócić czas na jaki była zawarta umowa z nim) i sporządzić z nimi wspólną umowę na "najem pokoju na cele mieszkalne" od chwili wspólnego zamieszkiwania, czyli najemcami na jednej umowie będą A i B do solidarnej także odpowiedzialności, ale każdy zapłaci za siebie oddzielnie.
III pomysł: inny, jaki?
Proszę o pomoc. Czy pomysł I jest prawidłowy? Chodzi też, aby łatwiej było później rozwiązać taką umowę, jeśli jeden zechce wyprowadzić się wcześniej.
Ryczałt od najmu a umowa(-y)
Re: Ryczałt od najmu a umowa(-y)
Rozumiem że znalezienie podnajemcy/współlokatora będzie skutkowało dla A obniżeniem dotychczasowych opłat?
Czy w kwocie czynszu będą ujęte wszystkie opłaty, czy samo odstępne a media inaczej są regulowane?
Edit:
może to coś pomoże:
https://www.morizon.pl/blog/kilku-najem ... nie-umowa/
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-kilk ... ie-stracic
Czy w kwocie czynszu będą ujęte wszystkie opłaty, czy samo odstępne a media inaczej są regulowane?
Edit:
może to coś pomoże:
https://www.morizon.pl/blog/kilku-najem ... nie-umowa/
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-kilk ... ie-stracic
Dotychczasowa umowa najmu jest i kolejna też będzie na łączną kwotę X (łącznie czynsz + mediami) - wynajmujący opłaca podatek od całej kwoty, bo przy najmie pokoju ciężko to porozbijać, więc woli zapłacić od całości ryczałt.
Wynajem drugiej osobie nie wpłynie raczej na obniżenie kwoty X dla pierwszego. Przewidywali chyba, że może będą szukać drugiego najemcy i kwota nie jest wygórowana.
Lepiej chyba podpisać osobne umowy, ale jak to ująć, aby było wiadomo z umowy, że to jest współzamieszkiwanie w przedmiocie najmu? - dylemat jest taki, że to jeden duuuuży pokój a nie dwa małe.
Wynajem drugiej osobie nie wpłynie raczej na obniżenie kwoty X dla pierwszego. Przewidywali chyba, że może będą szukać drugiego najemcy i kwota nie jest wygórowana.
Lepiej chyba podpisać osobne umowy, ale jak to ująć, aby było wiadomo z umowy, że to jest współzamieszkiwanie w przedmiocie najmu? - dylemat jest taki, że to jeden duuuuży pokój a nie dwa małe.
a może tak: jedna umowa, każdy z nich płaci swoją kwotę i (nie)odpowiada solidarnie za czynsz drugiego, obaj ponoszą pełną i solidarną odpowiedzialność za lokal i jego wyposażenie oraz wypowiedzenie umowy przez jednego z najemców powoduje rozwiązanie umowy tylko ze skutkiem dla najemcy, który wypowiedział umowę; umowa wiąże pozostałych najemców, którzy mają obowiązek płacić czynsz w ustalonej wysokości.
Z drugiej strony może być tak że dotychczasowy najemca specjalnie poszukał współlokatora by podzielić obecny czynsz na dwóch. Wówczas cel najemcy i wynajmującego nie będzie ten sam..
Z drugiej strony może być tak że dotychczasowy najemca specjalnie poszukał współlokatora by podzielić obecny czynsz na dwóch. Wówczas cel najemcy i wynajmującego nie będzie ten sam..
A może tak (aby nie burzyć umowy w sytuacji gdy zamieszka dwóch a może jeden zrezygnuje kiedyś a na jego miejsce przyjdzie nowy):
czy mogą być dwie oddzielne umowy na "najem na cele mieszkalne części pokoju (1/2 pokoju) do wspólnego współzamieszkiwania z inną osobą, z którą Wynajmujący podpisuje odrębną umowę na pozostałe 1/2 pokoju"?
Czy taki zapis w ogóle może być w dwóch odrębnych umowach?
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
czy mogą być dwie oddzielne umowy na "najem na cele mieszkalne części pokoju (1/2 pokoju) do wspólnego współzamieszkiwania z inną osobą, z którą Wynajmujący podpisuje odrębną umowę na pozostałe 1/2 pokoju"?
Czy taki zapis w ogóle może być w dwóch odrębnych umowach?
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
Niechciał bym się wychylać przed szereg, ale ja odniosę sie do mojej sytuacji, wynajmuję co prawda lokale użytkowe i to lata temu zgłosiłem do US, najemcy się zmieniali, ale to nie skutkowało u mnie żadnymi zawirowaniami.
W ewidencji przychodów ujmowałem wystawione faktury, dwie, jedną, w zależności ilu w danym miesiacu miałem najemców, myślę że z wynajmem mieszkania/pokoju może być podobnie, wystawiasz faktury imienne każdemu najemcy, jeżeli jest ich dwóch to dwie faktury, wpisujesz je do ewidencji przychodów i gotowe.
Gdy jeden najemca rezygnuje, wpisujesz jedną fakturę, jeżeli przybywa trzeci najemca to wpisujesz trzy faktury itd., natomiast umowę spisujesz z każdym najemcą na współużytkowanie przedmiotu najmu, w tym przypadku pokoju mieszkalnego, ujmujesz w niej wysokość czynszu w każej umowie, dla kazdego najemcy z osobna i to powinno załatwić sprawę.
W ewidencji przychodów ujmowałem wystawione faktury, dwie, jedną, w zależności ilu w danym miesiacu miałem najemców, myślę że z wynajmem mieszkania/pokoju może być podobnie, wystawiasz faktury imienne każdemu najemcy, jeżeli jest ich dwóch to dwie faktury, wpisujesz je do ewidencji przychodów i gotowe.
Gdy jeden najemca rezygnuje, wpisujesz jedną fakturę, jeżeli przybywa trzeci najemca to wpisujesz trzy faktury itd., natomiast umowę spisujesz z każdym najemcą na współużytkowanie przedmiotu najmu, w tym przypadku pokoju mieszkalnego, ujmujesz w niej wysokość czynszu w każej umowie, dla kazdego najemcy z osobna i to powinno załatwić sprawę.
Na podstawie umowy najmu leasingodawca przenosi lub zobowiązuje się do przekazania nieruchomości najemcy w celu wykorzystania za opłatą przez określony czas
Główne cechy odróżniające umowę najmu od innych rodzajów umów to: przeniesienie własności do czasowego użytkowania, a nie własność; obowiązek zwrotu nieruchomości wynajmującemu po wygaśnięciu umowy lub jej wcześniejszym rozwiązaniu; opłata za użytkowanie nieruchomości będącej przedmiotem leasingu.
Główne cechy odróżniające umowę najmu od innych rodzajów umów to: przeniesienie własności do czasowego użytkowania, a nie własność; obowiązek zwrotu nieruchomości wynajmującemu po wygaśnięciu umowy lub jej wcześniejszym rozwiązaniu; opłata za użytkowanie nieruchomości będącej przedmiotem leasingu.