Zastosowanie ulgi abolicyjnej a brak podatku

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
as2006

Zastosowanie ulgi abolicyjnej a brak podatku

Post autor: as2006 »

Witam

Czy mogę skorzystać z ulgi abolicyjnej jeżeli rozliczam się w Polsce (mam tu rezydencję podatkową) metodą rozliczenia proporcjonalnego przy czym całość dochodów jest z zagranicy (jednoosobowa działalność) ale nie wystąpiła konieczność zapłaty podatku w kraju źródła z uwagi na tamtejszą wysoką kwotę wolną od podatku?

Z góry dziękuję za pomoc

snykwa

Re: Zastosowanie ulgi abolicyjnej a brak podatku

Post autor: snykwa »

Tak, pod warunkiem, że dochody nie są z kraju określanym nazwą "raj podatkowy".
....Osoby, które za granicą uzyskały opodatkowane dochody m.in. z pracy bądź z prowadzenia działalności gospodarczej, podlegające w Polsce rozliczeniu z zastosowaniem metody proporcjonalnego odliczenia, mają prawo do odliczenia od podatku dochodowego tzw. ulgi abolicyjnej, czyli kwoty stanowiącej różnicę pomiędzy podatkiem obliczonym z zastosowaniem metody proporcjonalnego odliczenia a podatkiem obliczonym według metody wyłączenia z progresją (z wyjątkiem gdy dochody uzyskają w "rajach podatkowych")....

Ulgę abolicyjną mogą stosować podatnicy, którzy spełniają łącznie następujące warunki:

1. Podlegają w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu,
rozliczają w Polsce podatek obliczany według skali podatkowej lub podatek liniowy, lub ryczałt od przychodów ewidencjonowanych

2. Osiągają za granicą dochody, do których ma zastosowanie metoda proporcjonalnego odliczenia,
uzyskują za granicą dochody:

ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej, spółdzielczego stosunku pracy, z działalności wykonywanej osobiście, z działalności gospodarczej, lub
z praw majątkowych w zakresie praw autorskich i praw pokrewnych w rozumieniu odrębnych przepisów.

Ulgi abolicyjnej nie mogą stosować osoby osiągające dochody tzw. rajach podatkowych, czyli w krajach i na terytoriach stosujących szkodliwą konkurencję podatkową, wymienionych w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 23 kwietnia 2015r w sprawie określenia krajów i terytoriów stosujących szkodliwą konkurencję podatkową w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych ( Dz. U. 2018 poz. 1509).
Oraz:
http://www.vademecumpodatnika.pl/artyku ... anica.html

as2006

To skąd to twierdzenie w poniższym artykule? Bo mnie to mocno zaniepokoiło...
"Marek Gadacz zwraca uwagę, że sytuacja osób objętych metodą odliczenia proporcjonalnego jest gorsza niż korzystających z wyłączenia z progresją także wtedy, gdy podatnik w ogóle nie płaci podatku od zagranicznego dochodu (np. z uwagi właśnie na wysokie kwoty wolne). Wówczas zarówno organy podatkowe, jak i sądy odmawiają ulgi abolicyjnej, argumentując, że skoro nie dochodzi do podwójnego opodatkowania (nie ma daniny za granicą), to podatnik nie ma prawa do preferencji i powinien zagraniczny dochód w całości opodatkować w Polsce. Natomiast metodę wyłączenia z progresją można stosować bez względu na to, czy dochód zagraniczny był faktycznie za granicą opodatkowany."

https://serwisy.gazetaprawna.pl/pit/art ... dliwa.html

wla.gle

Post autor: wla.gle »

U Ciebie nie ma żadnych zmian związanych z wprowadzeniem konwencji MLI....
rozliczałeś się metodą odliczenia proporcjonalnego i nadal....

W artykule tym jest parę stwierdzeń nie całkiem zgodnych z prawdą....

Różnica jest między dochodami zwolnionymi z opodatkowania od których nie płacimy podatku, a wysoką kwotą wolną od podatku,
kiedy również nie płacimy podatku.

Błędnie podane jest także, że zwrot podatku wpływa na stopę procentową - metoda wyłączenia z progresją.

Zwrot podatku - jeśli mamy obowiązek go doliczyć - wykazujemy w rubrykach już po obliczeniu podatku należnego ...

Poza tym ulgę abolicyjną liczymy nie od zapłaconego podatku -, ale od OBLICZONEGO PODATKU.

Ustawa o pdof...
Art.27
9. Jeżeli podatnik, o którym mowa w art. 3 ust. 1, osiąga również dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania nie stanowi o zastosowaniu metody określonej w ust. 8, lub z państwem, w którym dochody są osiągane, Rzeczpospolita Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, dochody te łączy się z dochodami ze źródeł przychodów położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W tym przypadku od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w obcym państwie. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w państwie obcym.

Reasumując - wystarczy, że dane dochody podlegają opodatkowaniu w kraju źródła i ulga abolicyjna przy metodzie ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO jest należna /jeśli możliwa do odliczenia/.

Inną kwestią jest zwrot podatku - wtedy doliczamy go lub nie do podatku w roku jego zwrotu przy metodzie jw., ale to także zależy ile podatku odliczyliśmy i ile podatku POZOSTAŁO ZA GRANICĄ, gdyż podatek możemy odliczyć do limitu podatku przypadającego na ten dochód.

Nie znalazłem żadnej interpretacji podatkowej, która wyjaśnia te sprawy inaczej.

as2006

Czyli reasumując (bo te wszystkie przepisy nieco mnie przytłaczają) - jeśli mam dochodu np. 30tys zł, a kwota wolna w kraju źródła dochodu wynosi 50tys złotych, to po rozliczeniu stosuję ulgę abolicyjną i w Polsce już nic nie dopłacam?

wla.gle

Rozliczenie w kraju źródła uzyskania dochodu to jest co innego - rozliczasz
się tam wg tamtejszych przepisów.
Rozliczenie w PL to inna sprawa.
Rozliczasz się wg przepisów updof z dochodów zagranicznych.
Przeważnie jest tak, że jeśli nie uzyskujesz ...żadnych dochodów w PL opodatkowanych wg skali podatkowej,
to po zastosowaniu ulgi abolicyjnej z rozliczenia nie powinno być podatku do zapłaty.

O sposobie rozliczania dochodów zagranicznych w PL poczytaj na stronie MF....,
lub tutaj na forum - jest dużo na ten temat ......

as2006

No tak, tylko że nikt, łącznie z Krajową Informacją Skarbową nie potrafi mi jasno i zrozumiale odpowiedzieć. Pani z Krajowej Informacji Skarbowej odpowiedziała, że: "Ulga nie ma zastosowania w sytuacji, gdy z państwem, w którym dochody sa osiągane Polska nie zawarła umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, a podatnik nie zapłacił podatku za granicą od dochodów uzyskanych w tym państwie."
A ja nie płacę podatku od dochodów uzyskanych w tym państwie, ale Polska ma zawartą umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania - zupełnie zignorowała ten fakt. Wydaje się że pytanie, które zadałem post wyżej jest proste, ale nikt nie daje jasnej odpowiedzi: "nie musisz dopłacać - stosujesz ulgę abolicyjną" - albo: "musisz dopłacić bo ulgi w tym przypadku nie ma". Ja nie jest biegły w podatkach i ciężko mi się dogadać z urzędnikami

wla.gle

Do poczytania:

https://www.pit.pl/aktualnosci/ulga-abo ... wie-942130

http://www.vademecumpodatnika.pl/artyku ... anica.html

Wg mnie ulga należy Ci się....przepis updof wyraźnie wskazuje, że ulgę abolicyjną obliczamy od PODATKU OBLICZONEGO,
i nie uzależnia odliczenia ulgi od PODATKU ZAPŁACONEGO.
Nawet "nasz program" IPS w przypadku podatku 0,00 pozwala odliczyć ulgę abolicyjną.

Aby mieć pewność - złóż wniosek o INDYWIDUALNĄ INTERPRETACJĘ PODATKOWĄ, to musi Ci wyjaśnić sprawę.

Kobik
Kontakt:

Post autor: Kobik »

Ciekawe

as2006

A czy taka interpretacja (dotyczy co prawda sytuacji bezumownej, ale też chodzi o proporcjonalne zaliczenie) coś zmienia w mojej sprawie?

https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit ... _tresci_mf

Zablokowany