czy nikt z forumowiczów nie zauważył błędu

Sławek

czy nikt z forumowiczów nie zauważył błędu

Post autor: Sławek »

Tyle osób już w tym roku wypełniło pit-37 czy pit-36 i nikt nie zgłosił problemu na forum. Otóż sprawa jest taka, że MF wprowadziło w tym roku możliwość wysyłki zeznania elektronicznie pit-37, pit-36, pit-38 i pit-39 wraz z załącznikami. Ale też nie zauważono drobnego błędu. Otóż jeżeli wypełnia sie pit-37 to można załączyć nip-3 i według mnie głupotą jest to, że pit-37 jako główny formularz wyśle sie do bramki e-deklaracje bez podpisu ale załącznik nip-3 już nie (można tylko z podpisem kwalifikowanym bądź w formie papierowej) Dla mnie to jest absurd bo skoro nip-3 jest osobnym załącznikiem to nie powinien być w formularzu pit-37 jako załącznik. Załączniki pit-0 pit-D można wysłać bez podpisu a dlaczego nip-3 nie. Weźmy na przykładzie taką sytuację kiedy np podatnik składa pit-37 i chce żeby jego zwrot podatku był przekazany na konto bankowe wówczas musi wypełnić nip-3 jako zgłoszenie aktualizacyjne i zrobi to z pitem 37 albo osoba osiągnęła dochód po raz pierwszy w roku a nie ma ustalonego nipu wtedy co zrobi wypełnia pit-37 i nip-3 za jedną drogą. I moim zdaniem jeżeli formularz pit-37 ma rubryke na załącznik nip-3 to ten załącznik nip-3 powinien być wysłany elektronicznie z pitem 37 bez podpisu jako załącznik, natomiast jeżeli ktoś wysyła osobny formularz nip-3 w trakcie roku podatkowego np przy zmianie miejsca zamieszkania bądź zmianie dowodu osobistego to wtedy nip-3 jak ktoś chce wysłać elektronicznie to niechby był wymagany podpis elektroniczny. Moim zdaniem to jest błędne koło. Dzisiaj zadzwoniłem do rzeczniczki z MF i powiedziałem jej o swoich uwagach dotyczących tego załącznika nip-3 obiecała że przekaże te sugestie do wyjaśnienia odpowiedniej komórce zajmującej sie wdrażaniem.
Zresztą już niedługo na początku lutego senat przegłosuje ustawę o zniesieniu opatrywania bezpiecznym podpisem elektronicznym dokumentów wysyłanych drogą elektroniczną. Ciekaw jestem czy MF do tej ustawy sie zastosuje. Oto link ze stroną do tej ustawy http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/2110.htm

M.K.

Re: czy nikt z forumowiczów nie zauważył błędu

Post autor: M.K. »

Zapewne ma to jakieś wytłumaczenie, ale oczywiście stanowi to niespójność w rozwiązaniu wysyłki bez podpisu.

Zablokowany