Wypełniłam PIT 36 i jak chcę wydrukować, to pojawia mi się błąd o niewypełnieniu części K2 zaliczek miesięcznych.
Nie wiem o co chodzi, bo w ubiegłym roku nic takiego nie zdarzyło mi się. Dziś wypełniłam PIT B, na jego podstawie są automatycznie wpisane kwoty przychodu, kosztów i dochodu. Co robię źle? A może można tę uwagę zignorować? Od księgowej dostałam tylko dane za cały rok.
H.Zielińska
PIT 36, część K.2
Re: PIT 36, część K.2
...pojawia mi się błąd o niewypełnieniu części K2 zaliczek miesięcznych - cz. K2 dotyczy małżonka...
Kto w rozliczeniu ma DG..?
Jeśli wystąpiły zaliczki na podatek = należy je wykazać - są na to dwa wiersze:
1 - zaliczki należne
2 - zaliczki wpłacone
jeśli zaliczki nie wystąpiły wpisz 0,00
musisz dopytać księgowej lub zlecić jej wypełnienie rozliczenia /ma te dane/ .
Dane do rozliczenia z kpir....
Kto w rozliczeniu ma DG..?
Jeśli wystąpiły zaliczki na podatek = należy je wykazać - są na to dwa wiersze:
1 - zaliczki należne
2 - zaliczki wpłacone
jeśli zaliczki nie wystąpiły wpisz 0,00
musisz dopytać księgowej lub zlecić jej wypełnienie rozliczenia /ma te dane/ .
Dane do rozliczenia z kpir....
Dziękuję.
Działalność ma małżonka. Chcą się rozliczyć wspólnie.
Rozumiem, że muszę te dane wydębić od księgowej. Mam wydruk podsumowania komputerowej księgi przychodów i rozchodów, ale na tym wydruku nie ma nic o podatku. Tylko na PIT 5 jest podatek, ale w jednej kwocie za cały rok.
Myślę, że teraz sobie poradzę.
Działalność ma małżonka. Chcą się rozliczyć wspólnie.
Rozumiem, że muszę te dane wydębić od księgowej. Mam wydruk podsumowania komputerowej księgi przychodów i rozchodów, ale na tym wydruku nie ma nic o podatku. Tylko na PIT 5 jest podatek, ale w jednej kwocie za cały rok.
Myślę, że teraz sobie poradzę.
Tylko na PIT 5 jest podatek, ale w jednej kwocie za cały rok.- to ten podatek...ale miesięcznie.