Umowa zlecenie + Renta rodzinna - zwolnienie z podatku / zwrot

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
Piturzasty

Umowa zlecenie + Renta rodzinna - zwolnienie z podatku / zwrot

Post autor: Piturzasty »

Witam,

Jestem studentem poniżej 25 roku życia.
Od połowy listopada pracuję na 3/5 etatu (więc do końca roku rozliczeniowego minęło 1,5 miesiąca)
Dodatkowo otrzymuję rentę rodzinną w wysokości ~1700 zł/msc.

Mój rodzic w swojej deklaracji uwzględnia ulgę na dziecko - jeśli nie ma ono dochodu powyżej ~3100 zł - tutaj w wypadku pracy się zgadza.
Natomiast moje pytanie bo nie mogę znaleźć nigdzie takiej informacji -
Czy do dochodu wlicza się renta? I jeśli się wlicza czy też nie to czy należy mi się z tytułu małego dochodu zwrot podatku czy też ulga z powodu pobierania renty?

Mam już potężny mętlik w głowie; różne strony piszą różne informacje. Starałem się czytać problemy innych osób ale nic nie wynikło z moich poszukiwań.

Pozdrawiam.

snykwa

Re: Umowa zlecenie + Renta rodzinna - zwolnienie z podatku / zwrot

Post autor: snykwa »

....do ukończenia przez dziecko 25 roku życia w przypadku dzieci uczących się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na ogólnych lub podatkiem liniowym w łącznej wysokości przekraczającej kwotę 3089,00 zł, z wyjątkiem renty rodzinnej (nie wpływa ona na prawo do ulgi prorodzinnej)......

Renta rodzinna nie jest zaliczana do dochodu dziecka przy odliczeniu ulgi prorodzinnej.
Natomiast Ty rozliczasz się na PIT-37 i uwzględniasz w rozliczeniu przychód z pracy i rentę rodzinną.

Zablokowany