Płatność z konta

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
krzysiek.k120

Płatność z konta

Post autor: krzysiek.k120 »

Czy mogę że swojego konta zapłacić podatek od wynajmu, ( ryczałt prywatny) za koleżankę która jest w szpitalu. Chęciałem zapłacić z konta internetowego, żeby nie płacić prowizji. Na przelewie jako płatnika wpisuję ją, jej pesel itd, to chyba nie problem,???

wla.gle

Re: Płatność z konta

Post autor: wla.gle »

Podobno można, ale gdzieś mi świta, że do kwoty 1000 zł.
Dane tak jak piszesz....

snykwa

Post autor: snykwa »

>>>Zapłata podatku z cudzego konta bankowego - nowelizacja prawa podatkowego
Korzystne zmiany dotyczące zapłaty podatku z cudzego konta bankowego przyniosła nowelizacja ordynacji podatkowej z 9 lipca 2015 r.

Sytuacje, w których zapłata podatku dokonywana jest przez osoby trzecie, są powszechne, dlatego resort finansów stworzył możliwość uregulowania podatku za podatnika przez:

-członków najbliższej rodziny, tj. małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierbów, rodzeństwo, ojczyma, macochę - bez ograniczeń kwotowych;

-aktualnego właściciela przedmiotu hipoteki przymusowej lub zastawu skarbowego, jeżeli podatek zabezpieczony jest hipoteką przymusową lub zastawem skarbowym;

-każdą osobę trzecią - gdy kwota podatku nie przekracza 1 000 zł, a treść dowodu wpłaty nie budzi wątpliwości co do jej przeznaczenia.

Powyższe zasady są korzystne dla podatników mających problemy z finansami podczas trwania roku podatkowego. Trzeba jednak pamiętać o tym, że w przypadku zobowiązania wyższego od 1 000 złotych, podatek mogą zapłacić wyłącznie członkowie najbliższej rodziny. W przeciwnym wypadku podatnik nadal będzie musiał sam uregulować zapłatę podatku.<<<<

https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-czy- ... nnej-osoby

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dzięki snykwa...coś mi tak świtało, ale nie miałem czasu przytoczyć odpowiedniego fragmentu
z Ordynacji Podatkowej....

Zablokowany