Belgia rozliczenie

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2018 rok.
Marcin_36

Belgia rozliczenie

Post autor: Marcin_36 »

Mam do rozliczenie Belgię tylko nie wiem czy dobrze rozumiem co jest napisane na fiche. W honoraires ou vacations jest kwota 10710 poniżej avantages de toute nature - 2302,23 total 13.012,23. Nie widzę tutaj podatku na tym fiche. Mam wziąć total ? Z drugiej firmy jest total sam 6700 ale parę pozycji niżej - precompte professionnnel - 700 - czy to podatek ? Mam też oddzielną kartkę co jest kwota - 2302,23 co pisałem wyżej - montant des cotisations sociales payees par laffilie. Czy to społeczne ? Bo jak tak to można ulgę na dzieci odliczyć od zagranicznego zus ? Rozmawiałem z żoną jego i mówi że jej ksiegowa podała że 2302,23 to społeczne a 700 podatek ? Czyli do przychodu mam wziąć - 13.012,23 plus 6000 ?

snykwa

Re: Belgia rozliczenie

Post autor: snykwa »

Precompte professionnnel z tłumaczenia z francuskiego to podatek zawodowy.
Total to całkowity przychód.
Bierzesz te dwie kwoty.
Składek zapłaconych w Belgii nie możesz odliczyć w Polsce.

Marcin_36

A dlaczego nie można odliczyć zapłaconych składek z Belgii ? Przecież nawet w Pit-36 jest pozycja składki zagraniczne ?

Marcin_36

Znalazłem takie wyjaśnienie KAS za 2017:

Zakres odliczenia „składek zagranicznych” uzależniony jest od tego, jaka metoda unikania podwójnego opodatkowania ma zastosowanie do uzyskanych za granicą dochodów (przychodów): Jeżeli podatnik osiąga w innym państwie dochody, do których zastosowanie ma metoda proporcjonalnego odliczenia1(np. w Holandii, Belgii) –w takim przypadku podatnik codo zasady ma prawo do odliczenia składek zapłaconych zgodnie z przepisami obowiązującymi w danym państwie.Prawa tego nie będzie miał, jeżeli składki zostały odliczone za granicą.

snykwa

....Prawa tego nie będzie miał, jeżeli składki zostały odliczone za granicą......
Czy jesteś pewien, że nie zostały odliczone przy obliczaniu podatku w Belgii?

Marcin_36

Nie wiem muszę go zapytać ale czy sam będzie wiedział to nie wiem. Możliwe że są odliczone za granicą ?

snykwa

Jeśli nie były odliczone lub sam sobie opłacał to może odliczyć.
....Możliwe że są odliczone za granicą ?....
Nie wiem. Jeśli to składki które potrącał pracodawca to zapewne były odliczone. Zauważ jak jest w Polsce. Składki społeczne biorą udział w pomniejszaniu dochodu od którego jest obliczany podatek.
...montant des cotisations sociales payees par laffilie przetłumaczyło mi na "kwota składek na ubezpieczenie społeczne płaconych przez".
No właśnie przez kogo?
Chyba, że to montant des cotisations sociales payees par l'affilié - "kwota składek na ubezpieczenie społeczne płaconych przez podmiot stowarzyszony"
czyli przez spółkę handlową.

Marcin_36

Już rozmawiałem z tym kolegą i nie będę odliczał tych składek tylko podatek żeby nie było problemów za parę lat jak to wynajdą i trzeba będzie zwracać ulgę na dzieci z odsetkami jak odliczę od składek dzieci.

snykwa

I słusznie.

Zablokowany